Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:51 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Originar din Constanța Actorul Geo Dobre schimbă prefixul

ro

21 Jul, 2024 17:00 1096 Marime text
Foto: Facebook Geo Dobre
  • A fost format în teatru de artiști de excepție precum Leopoldina Bălănuță sau Alexa Visarion. Geo Dobre a absolvit IATC în anul 1979
 
Mâine, 22 iulie 2024, actorul Geo Dobre schimbă prefixul și împlinește vârsta de 70 de ani.
 
El s-a născut la Constanța, într-o familie cu rădăcini din Ardeal.
 
Încă din copilărie, Geo Dobre a manifestat interes pentru lumea teatrului și a filmului. Astfel, încă de când era în clasa I, s-a înscris la Casa Pionerilor la un Cerc de teatru, devenind nelipsit de la serbările ce se organizau conform tradițiilor vremii, recitând poezii sau interpretând diverse roluri în piesele de teatru pentru copii. Tot în copilărie, Geo Dobre s-a făcut remarcat ca un bun dansator.
 
În orașul natal, Geo Dobre a absolvit Liceul nr. 4, astăzi denumit Colegiul Tehnic Tomis.
 
Nu s-a îndreptat imediat către teatru, deoarece a fost atras de profesia tatălui său, cea de ofițer în Marina Comercială, și astfel, timp de un an, a experimentat viața de marinar stagiar la Constanța, plănuind să dea la Școala Superioară de Marină.
 
Între timp, pentru a scăpa de armată, Geo Dobre a dat admitere la Facultatea de Construcții din București, ale cărei cursuri le-a urmat vreme de doi ani.
 
Într-un final, pasiunea pentru actorie și-a spus cuvântul, iar constănțeanul s-a pregătit în București pentru admiterea la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică.
 

A fost format în teatru de artiști de excepție precum Leopoldina Bălănuță sau Alexa Visarion. Geo Dobre a absolvit IATC în anul 1979.
 
De-a lungul timpului, a interpretat numeroase roluri la Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Ion Vasilescu sau Teatrul Generik Vapeur – Marseille. De asemenea, a jucat și în filme artistice sau de televiziune, naționale și internaționale.
 
Redăm în continuare o parte din aceste titluti de pelicule: „Mai presus de orice” (1978), „Bietul Ioanide” (1980), „Cucerirea Angliei” (1982), „Întoarcerea din iad” (1983), „Dreptate în lanțuri” (1984), „Mircea” (1989), „Drumeț în calea lupilor” (1990), „Casa din vis” (1992), „Punctul zero” (1996), „Triunghiul morții” (1999), „Carol I – Un destin pentru România” (2009), „Ultimul corupt din România” (2012), „Maria, Regina României” (2019) etc.
 
Sursă text: cinemagia.ro
 
Citește și:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii