Originar din Tulcea In memoriam Ion Focșa, actorul cu o carieră clădită departe de locul natal
Originar din Tulcea: In memoriam Ion Focșa, actorul cu o carieră clădită departe de locul natal
10 Jan, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
1118
Marime text



- Ion Focșa s-a născut în comuna Pecineaga din județul Tulcea într-o zi de 14 februarie 1925, într-o familie cu șapte copii
- Până se devină actor, a lucrat și ca ucenic la un atelier de firme luminoase, vânzător la un magazin de coloniale în Pitești, strungar la Uzinele „Lemaître” din București și șofer. Practicând ultima profesie, Focșa l-a întâlnit pe dramaturgul Victor Ion Popa, cel care i-a schimbat destinul
- Debutul pe scenă a fost consemnat în anul 1945, la Teatrul Național din București
Ion Focșa s-a născut în comuna Pecineaga din județul Tulcea într-o zi de 14 februarie 1925, într-o familie cu șapte copii.
Pe meleagurile natale, viitorul actor a făcut clasele primare și gimnaziale, plecând mai departe în București pentru ciclul liceal. În continuare, Ion Focșa s-a înscris la Academia Regală de Muzică și Artă Dramatică din București, clasa Ion Manolescu și Vasile Maximilian.
Până se devină actor, a lucrat și ca ucenic la un atelier de firme luminoase, vânzător la un magazin de coloniale în Pitești, strungar la Uzinele „Lemaître” din București și șofer. Practicând ultima profesie, Focșa l-a întâlnit pe dramaturgul Victor Ion Popa, cel care i-a schimbat destinul.
Debutul pe scenă a fost consemnat în anul 1945, la Teatrul Național din București. A mai jucat și la: Teatrul „Muncă și Voie Bună”, „Comedia”, Teatrul Mic, Teatrul Nostru, „Alhambra”, Teatrul Tineretului din Galați, Teatrul „Alexandru Davilla” din Pitești.
A colaborat cu regizori de seamă, din care amintim pe: Victor Ion Popa, Ion Șahigian, Sică Alexandrescu, Marietta Sadova, Val Mugur, Aurel Ion Maican, Horea Popescu, Radu Peniculescu, Sorana Coroamă-Stanca, Nae Cosmescu.
A interpretat 210 roluri în piese precum:
- „Mitea Cocor”, „Fata lui Tudoran”, „Poemul lui octombrie”, „Viață nouă”,
- „Trăiască ai noștri”, „Steaua fără nume”, „Vlaicu Vodă”, „Moș Teacă”,
- „Oameni și umbre”, „Noaptea regilor”, „Goana după fluturi”,
- „Meșterul Manole”, „Timp și adevăr”, „Țara fericirii”,
- „Puterea și adevărul”, „Nunta din Perugia” etc.
Pe lângă activitatea de actor, el s-a ocupat și de regizarea pieselor:
- „Casa cu două fete”, „O felie de lună”, „Papa se lustruiește”,
- „Piese într-un act”, „Tigrul în papuci”.
Ion Focșa a primit următoarele premii și distincții: cetățean de onoare al Municipiului Pitești (1995), cetățean de onoare al comunei Pecineaga (2000), diplomă de merit acordată de Academia Română.
Ion Focșa a scris două volume de memorialistică, denumite „Ghinionul a fost norocul meu”, publicate la editurile Tip Naste și Paralela 45, în 2004 și 2007.
Omul de teatru s-a stins din viață la 86 de ani, pe 11 ianuarie 2012, la Pitești.
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene, volumul IV
Citește și:
Personalități Tulcea Olimpiu Vladimirov, geologul recunoscut pentru opera sa literară
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii