Originar din Tulcea Ivan Evseev, un reprezentant de seamă al rușilor lipoveni din România
Originar din Tulcea: Ivan Evseev, un reprezentant de seamă al rușilor lipoveni din România
10 Aug, 2024 16:19
ZIUA de Constanta
1081
Marime text
- A studiat în orașul natal până la terminarea gimnaziului, iar apoi s-a mutat în București. În Capitală, tulceanul a învățat la Liceul Pedagogic, cu predare în limba rusă
Ivan Evseev a venit pe lume la data de 11 august 1937, în Tulcea, din părinții Elisaveta și Iosif Evseev.
A studiat în orașul natal până la terminarea gimnaziului, iar apoi s-a mutat în București. În Capitală, tulceanul a învățat la Liceul Pedagogic, cu predare în limba rusă.
În anul 1953, după un an de studii la Institutul „Maxim Gorki”, obține o bursă de studiu la Facultatea de Filologie a Universității din Sankt Petersburg, secția slavistică, pe care a absolvit-o în 1960.
Ulterior, a fost repartizat la Institutul Pedagogic de 5 ani din Timișoara (devenit mai târziu universitate), unde a predat la Facultatea de Filologie – Catedra de limbi slave și unde parcurge toate treptele didactice. Astfel, a fost asistent (1960), lector universitar (1964), conferențiar universitar (1971), șef de catedră (1975 – 1979), profesor universitar (1981), prodecan (1981 – 1985), decan al Facultății de Filologie (1990). În 1970, Ivan Evseev a obținut titlul de doctor în filologie cu teza „Structura semantică a verbului”.
Ivan Evseev este recunoscut drept un reprezentant de seamă al Comunității Rușilor Lipoveni din România. A fost unul dintre fondatorii organismului cu același nume și al periodicului bilingv „Zorile”, fiind singurul redactor care a scris neîncetat la această publicație, începând cu primul număr din 1990.
A colaborat la publicatiile „Orizont”, „Cahiers de linguistique théoretique et appliquée”, „Analele Universitatii din Timisoara”, „Studii de lingvistica”, „Forum”, „Caiete de semiotica”, „Analele stiintifice ale Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi”, „Folclor literar”, „Helion”, „Revista de etnografie si folclor”, „Anabasis”, „Ateneu”, „Romania literara”, Radio Timisoara, s.a.
Din anul 1994 a făcut parte din Uniunea Scriitorilor din România – filiala Timișoara. Alte afilieri ale tulceanului au fost: Societatea literar-artistică „Sorin Titiel” din Banat (vicepreședinte), Consiliul Municipal al Frontului Revoluției din Timișoara (membru) și Consiliul de Apărare a Universității din Timișoara (președinte).
Premiile și distincțiile pe care le-a obținut sunt: Premiul Ethnos pe anul 1998; Diploma de excelenţă a Prefecturii Judeţului Timiş (2000); Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2002) și Premiul de Excelenţă al Asociaţiei „Patrimoniu pentru România” (2006).
În decursul anilor, Ivan Evseev a publicat volumele: „Semantica verbului”, Timişoara, Editura Facla, 1974; „Cuvînt–simbol–mit”, Timişoara, Editura Facla, 1983; „Simboluri folclorice”, Timişoara, Editura Facla, 1987; „Jocurile tradiţionale de copii. Rădăcini mitico-rurale”, Timişoara, Editura Excelsior, 1994; „Dicţionar de simboluri şi arhetipuri culturale”, Timişoara, Editura Amarcord, 1994; „Dicţionar de magie, demonologie şi mitologie românească”, Timişoara, Editura Amarcord, 1998; „Enciclopedia semnelor şi simbolurilor culturale”, Timişoara, Editura Amarcord, 1999; „Componenta mitologică a vocabularului românesc”, Bucureşti, Editura Academiei Române, 1999; „Dicţionar de simboluri şi arhetipuri culturale”, ediţia a II-a revăzută şi adăugită, Timişoara, Editura Amarcord, 2001; „Gândurile şi tristeţile unui rus lipovean”, Bucureşti, Editura CRLR, 2005.
A publicat și în calitate de co-autor volumele: „Probleme de semasiologie”, Timişoara, Editura Facla, 1976; „Dicţionar analogic şi de sinonime ale limbii române”, Bucureşti, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1978; „Vocabularul românesc contemporan”, Timişoara, Editura Facla, 1978; „Limba rusă contemporană”, Bucureşti, Editura Didactică şi Pedagogică, 1982; „Timişoara 16–22 decembrie 1989”, Timişoara, Editura Facla, 1990; „Cununa Anului. Mesjaceslov: Pravoslavnyj starvobrajadčesikij kalendar na kruglyj god. Calendarul popular şi creştin de rit vechi”, Bucureşti, Editura Ararat, 1996.
Marin Buca de la Universitatea de Vest din Timișoara i-a dedicat un volum omagial lingvistului, denumit „Un om, un simbol – In honorem magistri Ivan Evseev”.
Ivan Evseev a decedat la data de 1 mai 2008, în Timișoara.
Sursa foto: Facebook Redacția Zorile
Sursă text: tulcealibrary.ro și uniuneascriitorilortm.ro
Citește și:
Originară din Tulcea Emilia Căldăraru și cei peste 30 de ani pe care i-a dedicat scrisului
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii