Ovidiu Dunăreanu - 70. Un povestaș magic, un clasic în viață
Ovidiu Dunăreanu - 70. Un povestaș magic, un clasic în viață
27 Feb, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3794
Marime text
Ieri, în Aula Bibliotecii Județene „I.N. Roman” din Constanța a avut loc nu doar un eveniment editorial, ci o întâlnire de suflet, una din acele „întâmplări” pe care nu o poți rata, dacă te preocupă identitatea ta culturală.
Scriitorul Ovidiu Dunăreanu, care a devenit de curând septuagenar, a dorit să marcheze provocatoarea aniversare alături de prieteni și de colaboratori și să ne prilejuiască, încă o dată, bucuria unei lecturi de excepție, oferindu-ne elegantul volum care adăpostește între coperțile sale cea de-a doua ediție, revăzută și adăugită, a romanului său de succes „Lumina îndepărtată a fluviului”, apărut în toamna anului trecut, la prestigioasa editură Junimea din Iași.
Moderat de dr. Corina Apostoleanu, directorul instituției-gazdă, evenimentul a oferit ocazia scriitorului sărbătorit, dar și invitaților – prozatori, poeți, critici, bibliografi, profesori sau simpli admiratori ai literaturii lui Ovidiu Dunăreanu - să evoce poetica spațiilor cultivate de autor în proza sa, o proză legată eminamente de pământul misterios și subtil al Dobrogei, având Ostrovul natal drept centru simbolic, cu implicațiile sale mitice și fantastice.
Înscriindu-se în stirpea unor mari scriitori români atașați de realismul magic (Panait Istrati, Fănuș Neagu sau Ștefan Bănulescu), Ovidiu Dunăreanu încearcă o deslușire a misterioasei relații a omului cu cosmosul, revenind asupra cărții sale publicate în 2016 („ăsta e un defect al meu, revin mereu asupra a ceea ce am scris”, declară prozatorul) și adăugându-i încă un capitol. Și aici, după cum ne-a obișnuit, autorul lasă locurile să-și spună povestea. Protagonistă, de data aceasta, este cișmeaua veche a satului, în jurul căreia, de fapt, s-a configurat întregul univers locuit. Căci cișmeaua de piatră și apa sa, purtătoare de memorie individuală și colectivă, este „părtașă de suflet” la tot ce s-a trăit în jurul său, la bucurii și tristeți, la evenimente tragice sau glorioase.
Povestaș înnăscut, dar și un responsabil om al cetății, Ovidiu Dunăreanu contribuie, prin literatura sa, ca și prin activitatea prodigioasă de editor și promotor al scriitorilor mai tineri, la construirea unei identități culturale a acestui ținut de mare bogăție spirituală, amintindu-ne mereu că ne tragem dintr-o Dobroge cu aură magică, ale cărei resurse uluitoare avem datoria să le aducem mereu în actualitate, cu tenacitate și tandrețe.
Citește și:
#citesteDobrogea: Ovidiu Dunăreanu - 70. Scriind despre Dobrogea cu inefabilul sentiment al tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii