Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:01 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patrimoniu dobrogean - „Ștergar cu viță-de-vie și flori” la Muzeul de Artă Populară Constanța

ro

21 Sep, 2024 14:13 876 Marime text
Sursă foto: Facebook/Muzeul de Artă Populară Constanța
 
  • Datorită valorii sale excepționale, ca bun al patrimoniului cultural național, ștergarul a fost clasat în categoria juridică Tezaur, în anul 2016, prin Ordinul nr. 2614 emis de Ministerul Culturii.
     

„În contextul Zilei Europene a Patrimoniului, marcată anul acesta în data de 21 septembrie, vă prezentăm un ștergar de tezaur, reprezentativ pentru satele sud-dobrogene, aflat în colecțiile Muzeului de Artă Populară Constanța”, transmite Muzeul de Artă Populară Constanța.


Datorită valorii sale excepționale, ca bun al patrimoniului cultural național, ștergarul a fost clasat în categoria juridică Tezaur, în anul 2016, prin Ordinul nr. 2614 emis de Ministerul Culturii.

Piesa din bumbac și borangic a fost lucrată la Oltina, în primul sfert al secolului al XX-lea, în anul 1923.

Ornamentația ștergarului, constând în alesături realizate cu speteaza, este dispusă pe trei registre: cel central prezintă motive fitomorfe (vrejuri de viță-de-vie cu struguri), iar celelalte două, motive florale (buchete de flori).

Frunzele de viță-de-vie și strugurii, la fel ca alte elemente din natură, precum florile, au constituit importante surse de inspirație pentru țăranii români. Astfel, creatorii anonimi din satul românesc au transpus aceste motive fitomorfe și florale pe țesăturile pentru decorul interiorului, pe piesele de port, pe obiectele de uz gospodăresc sau cu valoare ceremonială, dar și în iconografie (icoanele pe sticlă cu tema „Iisus Vița-de-Vie”), a îmcheiat sursa citată.



Citește și:
LIVE VIDEO+TEXT: Volum despre istoria monumentelor istorice ale Constanței, lansat la MINA Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii