Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:02 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patru spectacole regizate de Radu Afrim și premiate la UNITER se joacă la Constanța, în cadrul SEAS. Unul dintre ele a fost produs de Teatrul de Stat

ro

14 Jun, 2024 17:00 1135 Marime text
Radu Afrim. Sursa foto: Facebook Radu Afrim
  • Spectacolele la care și-a adus contribuția și care au fost selectate în cadrul SEAS sunt: „Antologia dispariției”, „Inimă și alte preparate din carne”, „Ierbar” și „Seaside Stories” (anunțul conform căruia acest spectacol face parte din programul SEAS a fost făcut pe pagina de Facebook a lui Radu Afrim)
 
În mai puțin de o lună, de pe 10 iulie și până pe 8 septembrie, la Constanța se va desfășura Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului – SEAS, ajunsă la ediția cu numărul trei.
 
O parte din spectacolele care se vor juca la malul mării au fost deja anunțate pe pagina de Facebook a evenimentului. Printre acestea se numără și producții regizate de Radu Afrim.
 
Spectacolele la care și-a adus contribuția și care au fost selectate în cadrul SEAS sunt: „Antologia dispariției”, „Inimă și alte preparate din carne”, „Ierbar” și „Seaside Stories” (anunțul conform căruia acest spectacol face parte din programul SEAS a fost făcut pe pagina de Facebook a lui Radu Afrim).
 
Menționăm că aceste spectacole au fost premiate, în trecut, la Gala Premiilor UNITER. „Antologia dispariției” a obținut premiul pentru cel mai bun spectacol (2024), la fel ca „Seaside Stories” (2023) și „Inimă și alte preparate din carne” (2021). „Ierbar” a obținut în 2023 premiul UNITER pentru cea mai bună piesă.
 
Despre „Antologia dispariției”
 
„Antologia dispariției” este produs de Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași.
 
Spectacolul este reflectat prin ochii regizorului Radu Afrim. Redăm mai jos ce a spus el:
 
„E un joc de care nu mă mai satur jocul ăsta în care pun laolaltă texte ieșite din talentul unor scriitori care – aparent – nu au nimic în comun. Am primit multe texte în care apărea dispariția. Apărea și dispărea. Am rămas la textele în care dispariția persistă. Am stat cu actorii zile lungi la sortat de proză scurtă. Acum suntem posesorii unei colecții de dispariții. Cele mai frumoase dispariții. Cine are nevoie de ea?
 
De la cea mai sumbră dispariție (viața unei fetițe într-un sat din nord-estul României) până la cea mai absurd-datată (dispariția unor pipote ceaușiste în burta unor cetățene) antologia pe care o alcătuim sub ochii spectatorilor poate să anticipeze, să provoace nostalgii, poate să bântuie și poate să-i descurajeze pe fanii palpabilului când li se spune că doar amintirea ne salvează de la dispariție”, este impresia lui Radu Afrim, redată pe site-ul mystage.ro.
 
Pe lângă el, la producție au mai contribuit: Anamaria Rusu – asistent regie, Cosmin Florea – scenografie (costume/decor), Alice Veliche – coregrafie, Diana Roman – pregătire și aranjament muzical, Mihai Nistor – video – producție, filmări, mapping, Cristian Niculescu – light – design.
 
Distribuția este formată din: Ada Lupu, Pușa Darie, Ionuț Cornilă, Livia Iorga, Diana Roman, Mălina Lazăr, Horia Veriveș, Daniel Busuioc, Răzvan Conțu, Andrei Sava, Cosmin Maxim, Dumitru Năstrușnicu, Georgeta Burdujan, Diana Vieru, Octavian Păun, Luca Gumeni, Anamaria Rusu, Andreea Stratulă, Marian Stavarachi, Ioana Aciobăniței.
 
„Antologia dispariției” se va juca în data de 15 august 2024, la Casa de Cultură a Sindicatelor, de la ora 19:00.
 
Conform mystage.ro, prețul biletului pornește de la 88,21 de lei.
 
Despre „Inimă și alte preparate din carne”
 
Tot la Casa de Cultură a Sindicatelor, de la ora 20:00, pe 28 august, va avea loc o reprezentație a celui mai bun spectacol al Galei Premiilor UNITER din 2021.
 
Producția poartă semnătura lui Radu Afrim și a lui Dan Coman (autor). Cel din urmă spune despre spectacol:
„Despre dragoste și despre praful colorat care se alege din ea. Despre fluturele-labrador care se zbate în zadar la capătul realității. Despre umorul involuntar și singurătatea voluntară. Despre adevăr, tandrețe și sex. Despre copii, poezie și cafea. Despre corp și despre cum duce el greul. Despre crizele mici izbucnite în plină criză. Despre frumusețe și despre sufletele tot mai uscate, întărite deja pe la margini. Despre plăcere și boală. Despre limbaj și despre cum se scurge culoarea din lucruri. Despre cuplurile de interior. Despre viața care atârnă la câțiva cm în afara noastră. Despre inimă și alte preparate din carne.”
 
În echipa de producție au mai fost: Irina Moscu – scenografie (decor și costume), Claudia Gorun – asistent regie, Flavia Giurgiu – mișcare scenică, Mihai Dobre – ilustrație muzicală și Dodu Ispas – lighting design.
 
Radu Afrim s-a ocupat și de partea de video design.
 
Actori sunt: Flavia Giurgiu, Raluca Păun, Geni Macsim, Petronela Zurba, Costinela Ungureanu, Vlad Udrescu, Ștefan Cepoi, Cătălin-Mihai Miculeasa, Romanița Ionescu, Claudiu Mihail, Alex Calangiu, Ramona Drăgulescu, Claudia Dinu, Alexandru Mihai Purcaru, Corina Oprea, Irina Danciu, Sorin Gruia, Minela Popa, Florin Chirea, Apariții filmate, Alexandra Calangiu, Alexandru Boureanu , Gabriel Valeriu Gorun și Claudia Gorun.
 
Spectacolul este o producție a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.
 
Potrivit mystage.ro, prețul biletelor pornește de la 66,31 de lei.
 
Despre „Ierbar”
 
Aflat în repertoriul Teatrului Național Târgu – Mureș, „Ierbar” se va juca în ultima zi a SEAS, pe 8 septembrie, de la ora 20:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.
 
Din distribuție fac parte: Berekméri Katalin; Nicu Mihoc; Alex Stoicescu; Laura Mihalache; Cristina Holtzli; Loredana Dascălu; Dana Pancu; Mihaela Mihai; Luchian Pantea; Elena Purea; Theo Marton; Ale Țifrea și Radu Anastas.
 
În echipa de producție se află: Dragoș Stoenescu – asistent regie, Irina Moscu – scenografie (decor și costume), Adreea Radu – dramaturg de scenă, Siko Doro – asistent scenografie și costume, Cristian Niculescu – lighting design și Trucza Samu – montaj video.
 
„O meditaţie poetică despre viaţă, având ca sursă de inspiraţie poezia însăşi, dar şi natura, spectacolul IERBAR prezintă o perspectivă inedită – filtrată prin sensibilitatea artistică inconfundabilă a lui Radu Afrim – asupra trecerii timpului într-un cadru în care coexistă cupluri tinere, cupluri de vârstă medie, dar şi cupluri în vârstă. Acestea se află în faze existenţiale diferite, dar fragilitatea, dorinţa de iubire şi de comuniune, precum şi conştiinţa că totul e efemer le impregnează fiecare gest şi acţiune. În freamătul nesfârşit al naturii putem distinge, la scară micro, caracterul infinit al universului macro care ne întâmpină cu răsărituri, apusuri şi stele, un univers deopotrivă familiar şi misterios-fascinant, de care suntem, în esenţă, inseparabili”, se arată în descrierea spectacolului.
 
Biletele pornesc de la prețul de 88,21 de lei.
 
Despre „Seaside Stories”
 
Spectacolul Teatrului de Stat Constanța va avea loc tot pe 8 septembrie 2024.
 
„SEASIDE STORIES, o succesiune de povești cu personaje diferite, cu întâlniri fulgurante, scurte momente intense decupate din viață, poate dintre acelea pe care le-am trăit cu toții, cu picioarele pline de nisip, cu pielea încrețită pe care soarele a uscat apa mării, cu simțurile percepând constant, dincolo de întâmplări, în background, fâșâitul valurilor, oglinda apei cu nuanțele ei niciodată aceleași, linia orizontului, liniștea adâncului, gustul sărat al aerului, mirosul algelor și scoicilor în putrefacție, muzica repetitivă a teraselor, culorile stridente ale jucăriilor de plajă. 
Substratul comun al poveștilor este acel sentiment al vacanței pe litoral, pe care îl împărtășesc, deși nu-l conștientizează întotdeauna, și cei ce locuiesc în apropierea lui, și cei ce revin aici an de an sau măcar din când în când.
Și în toate este Marea, ca un personaj mitologic care umple cu sensul ei toate poveștile. 
Seaside Stories ne fac să rememorăm propriile întâmplări, demult uitate, și să înțelegem ce ne ține sau ne readuce aici”, precizează Teatrul de Stat Constanța.
 
Protagoniștii acestui spectacol sunt: Liliana Ghiță, Mirela Pană, Ștefan Mihai, Theodor Șoptelea, Cătălin Bucur, Marian Adochiței, Cătălina Mihai, Ecaterina Lupu, Iulian Enache, Laura Iordan, Liliana Cazan, Mihaela Velicu, Alina Manțu, Cristiana Luca, Lana Moscaliuc, Nina Udrescu, Remus Archip, Andrei Bibire, Alexandru Burcă și Anais Agi – Ali.
 
Echipa de producție este formată din: Theodor Cristian Niculae – scenografie, Mara Oprea – asistent regie, Cristian Niculescu – lighting design, Andrei Dermengiu, Marian Adochiței și Radu Afrim – video, Paula Rusu – asistent scenografie, Andrei Dermengiu – montaj și Arina Cocoș – make-up artist.
 
Despre Radu Afrim
 
Conform Teatrului de Stat Constanța, Radu Afrim este originar din orașul Beclean, județul Bistrița – Năsăud și a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeş Bolyai, în anul 1995.
 
A fost profesor timp de cinci ani, dar şi-a urmat vocaţia principală şi a studiat Teatru, absolvind, în anul 2000, la aceeaşi universitate din Cluj Napoca.
 
Fişa de creaţie a lui Radu Afrim cuprinde zeci de spectacole şi zeci de premii, între care trei premii UNITER pentru cea mai bună regie şi mai multe premii internaţionale importante, printre care, în doi ani consecutivi, Marele Premiu al Festivalului Grange de Dorigny din Lausanne, Elveția și „Coup de Coeur de la Presse” (premiu decernat de presă) la Festivalul „Off” de la Avignon.
 
Opţiunea lui evidentă este pentru texte contemporane, pe care de multe ori le dramatizează, atunci când e vorba despre proză. Planul B este să scrie el însuşi un scenariu, şi a făcut-o de mai multe ori, cu succes. Dar sunt şi excepţii de la această regulă, unul dintre spectacolele cu mare succes de public şi de critică, fiind, în 2019, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, „Trei surori” după Cehov – un celebru text cehovian adaptat de Radu Afrim pentru publicul contemporan, pentru publicul tânăr.
 
Înainte de „Trei surori”, alegerea lui Afrim a mers către romanul lui Rebreanu „Pădurea spânzuraţilor”, pe care l-a dramatizat în 2018 pentru a marca Centenarul Unirii de la 1918. Spectacolul a primit multiple nominalizări la Gala Premiilor UNITER 2019 (cel mai bun actor în rol principal, cel mai bun scenograf, cel mai bun spectacol) și un premiu pentru cea mai bună actriță în rol secundar - Natalia Călin în rolul Doamna Bologa.
 
Alte spectacole remarcabile ce poartă semnătura inconfundabilă a lui Radu Afrim: „Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte”, cu un scenariu autobiografic de Radu Afrim, „Un copil din flori spune o poveste pe fond albastru”, cu un scenariu de Radu Afrim după o piesă contemporană de Molnár Ferenc; „De ce fierbe copilul în mămăligă” după un roman-poem de Aglaja Veteranyi, scriitoare de origine română născută într-o familie de artiști de circ, care a cutreierat lumea cu circul și s-a stabilit, în cele din urmă, în Elveția, unde s-a sinucis la 39 de ani. În 2020 a montat la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova spectacolul „Inimă şi alte preparate din carne”, de Dan Coman, cu care a obţinut Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol în 2021, şi apoi, la acelaşi teatru, „Câine cu om, câine fără om”, pe mai multe texte de autori contemporani.
 
Radu Afrim a fost, timp de trei ani, director al Galei Tânărului Actor (Gala HOP), în perioada 2013-2015. La Constanţa a montat în anul 2006 spectacolul Inimi cicatrizate, o dramatizare a romanului unui mare scriitor român, Max Blecher, care a murit la 29 de ani de o boală cumplită, tuberculoză osoasă, petrecându-și viaţa prin sanatorii. S-a întors în 2022 la Constanța, cu un spectacol despre mare: SEASIDE STORIES.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.



Citește și:
SEAS Două comedii în care sunt implicați regizorul Andrei Măjeri și actorul Șerban Pavlu se vor juca la Constanța 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii