Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:16 14 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Personalități Constanța In memoriam Nicu Constantin, actorul devenit cetățean de onoare al orașului Eforie Sud

ro

14 Sep, 2024 17:02 220 Marime text
  • Până să frevcenteze cursurile Școlii Populare de Arte din București, studiile lui Nicu Constantin nu dădeau de bănuit ce carieră artistică avea să urmeze pentru el. La Constanța a făcut școala primară și Școala Medie Tehnică de Marină – profil navigație și motoare, iar la Brașov a făcut Școala de Construcții


Actorul de comedie Nicu Constantin a venit pe lume în data de 31 iulie 1938, în orașul Eforie din județul Constanța.


El a fost fiul lui Tudor Constantin – originar din localitatea albaneză Corcea; ajuns în România în 1910 și a Ecaterinei – născută în orașul grec Ioannina; sosită în Constanța în perioada 1913-1914.


Până să frevcenteze cursurile Școlii Populare de Arte din București, studiile lui Nicu Constantin nu dădeau de bănuit ce carieră artistică avea să urmeze pentru el. La Constanța a făcut școala primară și Școala Medie Tehnică de Marină – profil navigație și motoare, iar la Brașov a făcut Școala de Construcții.


Totuși, primele semne care arătau că actorul avea înclinații artistice au apărut la vârsta de 12 ani, când, cu ocazia concediilor petrecute pe litoral, la Eforie, a văzut artiști mari precum: George Vraca, Gică Petrescu, Sergiu Malagamba, Petre Ștefănescu Goangă, Nicoale Bassu Tasian, Arta Florescu, Nae Roman, Bimbo Mărculescu etc.


Tot pe atunci, a învățat poeme de la sora lui de câte 30-40 de strofe, pe care le-a recitat fără cusur la serbările organizate în Eforie de Ziua Eroilor, făcându-se astfel remarcat imediat.


Primul spectacol a fost însă ținut la Școala de Marină din Constanța când făcea parte din grupul "Trio Scaramuța". A prezentat momentul satiric "Mâine vom fi pe mare" în care îi lua peste picior pe cei din conducerea școlii. Printre colegi se număra și viitorul actor Costel Drăgănescu.



În anul 1960, când avea 22 de ani, Nicu Constantin se angaja la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din București, acolo unde a petrecut 40 de ani. Pe scena acestui teatru, actorul a susținut peste 9.000 de reprezentații. În perioada 1979-1982, el a fost actor și la Teatrul de Operă „Ion Dacian” din Capitală.


Redăm o parte din spectacolele în care a jucat: „Pagini alese din revista de altădată. Revista dragostei”; „La grădina – Cărăbuș”; „Colibri”; „Nu aduce ziua ce aduce noaptea”; „Jos pălăria”; „Vino să ne vezi diseară”; „Costică, ne vede lumea”; „Uite că nu tac”; „Nimic despre elefanți”; „Cafea cu lapte de adio”; „Salutări de la Vasile”; „Mi se pare că mă-nsor”; „Savoy, Savoy” etc.


De asemenea, Nicu Constantin a jucat și în filmele: „The Prophecy: Forsaken”; „Ministerul comediei”; „Harababura”; „Mușchetarii în vacanță”; „Secretul lui Bachus”; „Întoarcere la dragostea dintâi”; „Grăbește-te încet”; „Am o idee”; „Alo, aterizează străbunica”; „Ora zero”; „Totul pentru fotbal”; „Septembrie”; „Lupușor și Mieluții”; „Vin cicliștii”; „Împușcături pe portativ” etc.


Pe lângă activitatea pe scenă, trebuie spus că Nicu Constantin a scris și scenarii pentru radio și televiziune, texte pentru Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” și a avut 600 de emisiuni de radio.


Importanța muncii sale a fost recunoscută prin mai multe titluri și premii ce i s-au acordat precum: titlul de „Cetățean de Onoare” al orașului Eforie Sud (2001); Ordinul Cultural clasa I pentru activitate artistică (2001); Premiul special pentru teatru de revistă la Gala UNITER (2005); Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2006).


Pe 7 februarie 2004, președintele Ion Iliescu i-a conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.


Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene vol. IV, wikipedia


Citește și:

Constănțeanca Catinca Hanțiu a fost desemnată cea mai bună actriță la Gala Tânărului Actor HOP

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii