Personalități Constanța Istoricul Stoica Lascu, la ceas aniversar!
Personalități Constanța: Istoricul Stoica Lascu, la ceas aniversar!
17 Jun, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1362
Marime text
- Este originar din satul Râmnicu de Jos (actuala comună Cogealac, județul Constanța), avându-i ca părinți pe Gheorghe și Chirața
- Lunga și bogata activitate a lui Stoica Lascu a început în 1974, la catedra școlii din Camena, comuna Baia, județul Tulcea, unde a fost profesor timp de un an. Din Tulcea a venit la Constanța, unde a obținut postul de muzeograf la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Cu timpul, a urcat la funcții mai înalte ca muzeograf principal și șef de secție Istorie Medie, Modernă și Contemporană
- În legătură cu activitatea științifică a lui Stoica Lascu, el este autorul unor comunicări științifice de mare însemnătate cu care a participat la simpozioane și conferințe organizate în muzee, institute de cercetare și facultăți în țară și în străinătate (Ankara, Belgrad, Bridgeport, Chișinău, Freiburg, Istanbul, Navi Sad, Salonic, Simferopol, Skopje, Tirana, Tutrakan, Veliko Târnovo, Viena)
Istoric de seamă al Dobrogei, Stoica Lascu aniversează mâine, 18 iunie, împlinirea vârstei de 73 de ani.
Este originar din satul Râmnicu de Jos (actuala comună Cogealac, județul Constanța), avându-i ca părinți pe Gheorghe și Chirața.
În satul natal, Stoica Lascu a început studiile în anul 1958, la Școala Generală din Râmnicu de Jos. A învățat acolo până în clasa a VII-a, iar apoi s-a mutat la Constanța, unde a terminat gimnaziul. Din 1966 și până în 1970 a studiat la Liceul nr. 4 din Constanța.
A plecat din regiunea dintre Dunăre și mare spre București, unde a început capitolul studenției. A optat pentru Facultatea de Istorie a Universității București, pe care absolvit-o în 1974. După 26 de ani, a obținut și titlul de doctor în istorie cu teza „Romanitatea balcanică în conștiința societății românești la Primul Război Mondial”, coordonată de profesorul universitar doctor Stelian Brezeanu.
Lunga și bogata activitate a lui Stoica Lascu a început în 1974, la catedra școlii din Camena, comuna Baia, județul Tulcea, unde a fost profesor timp de un an. Din Tulcea a venit la Constanța, unde a obținut postul de muzeograf la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Cu timpul, a urcat la funcții mai înalte ca muzeograf principal și șef de secție Istorie Medie, Modernă și Contemporană.
În total, munca depusă de Stoica Lascu în slujba MINAC s-a întins pe o perioadă de 28 de ani (1975 – 2003).
După anii Revoluției, mai precis din 1992, constănțeanul a lucrat și la Universitatea „Ovidius” Constanța. Mai întâi a fost lector la Facultatea de Istorie și Științe Politice (1992 – 2004), iar ulterior a mai avut funcțiile de: secretar științific al Facultății (1996 -2000), conferențiar (2004 – 2014), șeful catedrei de Istorie Modernă și Contemporană (2000 – 2005; 2009 – 2011), decan (2004), director al Departamentului de Istorie (2012) și profesor (din 2014).
În legătură cu activitatea științifică a lui Stoica Lascu, el este autorul unor comunicări științifice de mare însemnătate cu care a participat la simpozioane și conferințe organizate în muzee, institute de cercetare și facultăți în țară și în străinătate (Ankara, Belgrad, Bridgeport, Chișinău, Freiburg, Istanbul, Navi Sad, Salonic, Simferopol, Skopje, Tirana, Tutrakan, Veliko Târnovo, Viena).
Numărul articolelor și studiilor pe care le-a semnat este de aproximativ 300. Acestea au fost publicate în diverse periodice ca: „Magazin istoric”, „Dosarle istoriei”, „Contemporanul”, „Tomis”, „Ex Ponto”, „România de la Mare”, „Cele trei Crișuri”, „Deșteptarea”, „Agora”, „Dobrogea Nouă”, „Cuget Liber”, „Telegraf”, „România liberă”, „Observator cultural”, „ZIUA de Constanța”, „Destin românesc” (Chișinău), „Romanian Journal” (New York).
Lucrările sale abordează istoria Dobrogei, romanitatea balcanică, relațiile romano – albaneze, istoria presei românești, fenomenul istoriografic actual, prezentări de portrete ale unor istorici din țară și străinătate.
Stoica Lascu este cunoscut și pentru inițiativele sale social – culturale, printre care se numără: Ziua Constanței (23 noiembrie) sub titulatura „In memoriam illustrumcivium Tomitanorum”; apelul pentru ridicarea bustului lui Remus Opreanu; apelul pentru creația federației europene a comunităților și asociaților aromâne, inițiatorul simpozionului anual „Iorghiana”; atribuirea de denumiri pentru instituții, școli, străzi, ca membru în comisiile județene de toponime.
Ca afilieri instituționale, Stoica Lascu face parte din: Academia Oamenilor de Știință din România, Societatea de Științe Istorice din România, Societatea de Cultură Macedo – Română, Asociația de Istorie a Presei, Asociația Aromână din Dobrogea „Picurarlu de la Pind” (peședinte fondator) etc.
De-a lungul anilor, istoricul a fost distins cu premii precum: Premiul „Remus Opreanu” acordat de Prefectura județului Constanța, Premiul „Nicolae Iorga” acordat de Societatea de Științe Istorice din România, Premiul „Andrei Oțetea” acordat de Asociația Oamenilor de Știință din România etc.
Redăm o parte din volumele publicate care poartă semnătura sa: „Canalul Dunăre – Marea Neagră între istorie, actualitate și perspective” (Constanța, Editura „Ex Ponto”, 2008); „Romanitatea balcanică în conștiința societății românești până la Primul Război Mondial” (Constanța, Editura „Asmicart”, 2013); „Campania militară a României din 1913” (București, Editura „Etnologică”, 2013); „Românii balcanici din Dobrogea” (București, Editura „Etnologică”, 2016).
Studiile sale din volumele colective se bucură de recunoștință internațională, ele fiind traduse în albaneză, bulgară, engleză, franceză, germană și italiană.
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene vol. IV
Citește și:
#citeșteDobrogea Reputatul istoric Stoica Lascu, la aniversare
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii