Personalități Constanța La mulți ani, Aurelia Lăpușan!
Personalități Constanța: La mulți ani, Aurelia Lăpușan!
23 Jul, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1580
Marime text
- Născută în urbea tomitană pe 24 iulie 1948, Aurelia Lăpușan aniversează împlinirea a 76 de ani presărați de realizări remarcabile și de amintiri dragi
- Primul contact cu presa al Aureliei Lăpușan a venit în anul 1972, când s-a angajat la ziarul „Teleorman” din Alexandria, pe postul de redactor. Concomitent, ea era și corector pentru „Dobrogea Nouă”
- Începând cu anul 2006, s-a dedicat învățământului și formării de profesioniști în câmpul jurnalistic. Astfel, s-a alăturat Universității „Ovidius” Constanța, Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism
Aurelia Lăpușan reprezintă un nume cu mare notorietate pentru orașul Constanța, indiferent că vorbim despre cariera ei de jurnalist, profesoară sau scriitoare.
Născută în urbea tomitană pe 24 iulie 1948, Aurelia Lăpușan aniversează împlinirea a 76 de ani presărați de realizări remarcabile și de amintiri dragi.
În anul 1966, Aurelia Lăpușan devenea absolventă a Liceului Mihai Eminescu din Constanța, terminând profilul Real. Ulterior, s-a despărțit de meleagurile natale și a plecat în București, pentru a-și continua studiile. S-a înscris la Facultatea de Limbă și Literatură Română din cadrul Universității București. A absolvit studiile superioare în 1970, iar mai târziu, a urmat un curs postuniversitar de jurnalism.
Primul contact cu presa al Aureliei Lăpușan a venit în anul 1972, când s-a angajat la ziarul „Teleorman” din Alexandria, pe postul de redactor. Concomitent, ea era și corector pentru „Dobrogea Nouă”.
După doi ani de presă, Aurelia Lăpușan a lucrat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, din 1974 și până în 1978.
Când și-a reluat activitatea jurnalistică, Aurelia Lăpușan s-a alăturat iar publicației „Dobrogea Nouă”, devenită între timp ziarul „Cuget Liber”. A început ca redactor și a continuat să avanseze treptat, ocupând pozițiile de redactor – șef, coordonator de suplimente, șef secție și director general al trustului de presă.
În total, în calitate de jurnalist, Aurelia Lăpușan a adunat peste 30 de ani de activitate.
Începând cu anul 2006, s-a dedicat învățământului și formării de profesioniști în câmpul jurnalistic. Astfel, s-a alăturat Universității „Ovidius” Constanța, Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism. A fost conferențiar universitar și pe deasupra susținerii cursurilor, a coordonat activitatea Bibliotecii universitare, a editurii și tipografiei, a pus bazele unei colecţii muzeale de presă regională, s-a ocupat de promovarea și relațiile instituției cu presa.
Activitatea Aureliei Lăpușan cuprinde studii științifice în volume colective apărute în țară și străinătate, despre revistele dobrogene de turism, portul Constanța, aspecte ale cenzurii în presa culturală dobrogeană, interviuri cu scriitori, critică teatrală.
A publicat articole, reportaje, interviuri, anchete, cronici teatrale în: „Ex Ponto”, „Jurnalism și comunicare”, „Revista Română de Istoria Presei”, „Revista de etnologie, științe ale naturii și muzeologie”, „Studii de cercetări de istoria presei”, „Luceafărul”, „Steaua”, „Tomis”, „Litoral”, „Cuget Liber”, „Marea noastră” etc.
Ca autoare, ea a publicat volumele: „Teatrul și presa în Dobrogea” (Constanța, 2000), „Curs de jurnalistică” (Constanța, 2002), „Reporter de serviciu” (Constanța, 2006), „Spovedania unei femei” (Constanța, 1995), „Chemarea dragostei” (Constanța, 1996), „Maria” (Constanța, 2002), „Cernavodă 1995” (Constanța, 1995), „Medgidia – Carasu” (Constanța, 1996), „Constanța, memoria orașului” (Constanța, 1997), „Drumuri în istorie” (Constanța, 1998), „Techirghiol pentru Europa” (Galați, 1999), „Drumul pâinii în istoria Dobrogei” (Constanța, 2001), „Mangalia în paginile vremii” (coautor, Constanța, 2007), „La vama anilor” (Constanța, 2008). În primăvara acestui an, Aurelia Lăpușan și-a prezentat cea mai recentă apariție editorială – romanul „Flori de busuioc”. Evenimentul a fost organizat în Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța.
Autoarea a vorbit despre acest volum și în cadrul unui interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanța, ce poate fi urmărit aici.
De-a lungul timpului, ea a fost recompensată cu premiile:
- Premiul de jurnalistică „I.N. Roman” – Viterbo, Italia, 1996;
- Premiul ROMATOM – 2002;
- Premiul filialei „Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor și al revistei „Tomis”
- Premiul special la Salonul de Carte „Ovidius”;
- Premiul de excelență pentru întreaga activitate jurnalistică, acordat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
- Premiul pentru întreaga activitate, acordat de Uniunea Scriitorilor din România, filiala Constanța – 2024 etc.
Aurelia Lăpușan primea în anul 2003 titlul de cetățean de onoare al municipiului Medgidia, fiind numită totodată și membru în Consiliul de Onoare.
Peste zece ani i s-a acordat titlul de cetățean de onoare al orașului Techirghiol, iar 2019 primea aceeași distincție la nivelul județului Constanța.
Citește și:
Aurelia Lăpușan, om al cetății, la aniversare. Cu mult respect, la mulți ani!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii