Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:11 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pictorul Francisc Șirato, pe simezele Muzeului de Artă din Tulcea

ro

06 Oct, 2020 00:00 4537 Marime text

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea invită publicul vizitator să aprecieze în luna octombrie, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa, nr. 2, lucrarea „Peisaj cu pomi și apă”, aparținând artistului Francisc Șirato (n. 15 august 1877, Craiova - d. 4 august 1953, București).
Lucrarea, cunoscută și sub denumirea de „Peisaj cu râu și copaci”, este lucrată în ulei pe carton, cu dimensiunea de 326 mm/405 mm, face parte din colecția de pictură, clasată în categoria Tezaur a patrimoniului cultural național și Școala modernă românească. 
 
Iată cum îl descrie marele colecționar român de etnie armeană Krikor H. Zambaccian pe artistul Francisc Șirato în lucrarea „Însemnările unui amator de artă”, apărută în anul 2004 la Editura LiterNet: „Pe Francisc Şirato l-am cunoscut în 1922, pe când ocupa o funcţie la Muzeul de artă naţională şi locuia în clădirea veche din faţa muzeului, în fosta Monetărie de pe vremuri de la Şosea, dărâmată cu ani în urmă. Pentru marele public, era cunoscut atunci ca ilustrator al revistei umoristice «Furnica»; în lumea cărturarilor însă era apreciat ca pictor de o solidă conformaţie plastică şi ca un cronicar de artă de o deosebită ţinută intelectuală.
[…] Deşi flegmatic în aparenţă, era un om de temperament, dar pasiunea sa rămânea lăuntrică şi din străfundul sufletului său porneau raze şi lumini discrete ce-i încălzeau graiul, scrisul şi penelul.
[…] Multă vreme, pictura nu a fost pentru Şirato un mijloc de trai, ci o amantă costisitoare, căci artistul sacrifica din modestul său salariu ca să poată picta”.
De asemenea, Tudor Arghezi spunea despre Șirato că „este artistul ce gândește cu pensula și culoarea, iar gândul său continuă dincolo de tabloul zugrăvit, dincolo de el și nu se mai isprăvește”.
Artistul realizează peisaje inspirate din zona dobrogeană, de orașele de la Dunăre sau de pe malul marii, Mangalia și Balcic fiind locurile preferate ale lui Șirato: „Peisaj dobrogean (Uliță la Tuzla)”, „Geamie”, „Stradă din Balcic după ploaie”, „Dealul alb”, „Peisaj la Techirghiol”, „Timp noros la Balcic” – încânta prin transparență și intensitatea culorilor.
În urmă cu 12 ani, lucrarea „Fată citind”, semnată Şirato Francisc (1877-1953) - ulei pe carton, 50x70 cm, a fost scoasă la licitație pentru suma de 26.388 euro, în timp ce, în urmă cu trei ani, o litografie intitulată „Cafeneaua”, semnată și datată stânga jos sub cuvetă cu creion conté roșu Șirato, 22 x 24 cm, a avut un preț estimat de 100 - 200 euro.
 
Citește și:

Artistul Constantin Baraschi, omagiat la Muzeul de Artă tulcean


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii