„Poveștile cetății Tomis și ale orașului Constanța”, un volum cuprinzător al monumentelor de patrimoniu lăsate moștenire urbei de la malul mării
„Poveștile cetății Tomis și ale orașului Constanța”, un volum cuprinzător al monumentelor de patrimoniu
20 Sep, 2024 11:41
ZIUA de Constanta
1273
Marime text
Cristian Cealera și Auris Luca lansează astăzi, 20 septembrie a.c., la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, începând cu ora 15:00, volumul „Poveștile cetății Tomis și ale orașului Constanța”.
Acest eveniment editorial vine în contextul celebrării Zilelor Europene ale Patrimoniului și este organizat de Asociația Dobrogea de Patrimoniu, cu sprijinul companiei IULIUS și în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) și Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța.
Pentru o bună familiarizare cu munca celor doi autori, vom prezenta în rândurile următoare conținutul cărții.
În primul rând, precizăm că „Poveștile cetății Tomis și ale orașului Constanța” a apărut în acest an, la Editura MEGA din Cluj-Napoca.
Pe lângă eforturile făcute de Cristian Cealera și Auris Luca, contribuții la realizarea volumului au mai avut și: Alexandru Luca – editor, Dușa Udrea – redactor și elevi de la Secția Arhitectură a Colegiului Național de Arte „Regina Maria” Constanța și de la Liceul Teoretic „Traian” Constanța, care au realizat desenele pe care le veți întâlni în cele 62 de pagini. Ei au fost coordonați de prof. arh. Andrei Beșcucă.
După cum se arată încă de la început, „volumul prezintă o parte de moștenirea culturală și istorică pe care ne-au lăsat-o strămoșii, monumente de patrimoniu pe care toți trebuie să le cunoaștem, să le protejăm și să le promovăm.”
Iată cum arată cuprinsul acestei cărți:
Prefață (pagina 7)
A fost, odată, Cetatea Tomis (pagina 10)
Clădirile de patrimoniu din Constanța, moștenirea lăsată de etnicii de odinioară (pagina 22)
Bibliografie selectivă (pagina 63)
Ca orice volum de înaltă ținută, acesta conține o prefață semnată de arhitectul constănțean Radu Cornescu.
În primele rânduri, el menționează că această lucrare poartă cititorul într-o călătorie privind istoria Constanței vizavi de construcțiile sale cele mai importante, începând din anticul Tomis și continuând până în perioada interbelică. În continuarea textului, Radu Cornescu ridică problema restaurării clădirilor de patrimoniu. „Valoarea estetică și isotrică s monumentului se bazează și pe respectul față de elementele de sculptură, de pictură sau de decorație – atât exterioare, cât și interioare – ce fac parte integrantă din monument, iar conservarea acestora impune și permanenta lor întreținere”, este de părere arhitectul. El mai adaugă: „Acest volum poate fi declarat inclusiv o carte‑manifest care se adresează instituţiilor de cultură şi autorităţilor constănţene ca să se facă demersurile necesare pentru ca aceste «bijuterii» ale urbei să fie puse la locul lor, în Lista Monumentelor Istorice, având, fiecare, valori arhitecturale şi memorialistice deosebite.”
Așa cum se arăta și în cuprins, volumul de față prezintă monumente de patrimoniu ce datează din vremuri milenare și clădiri importante lăsate moștenire de strămoși.
Dintre construcțiile anticului Tomis, autorii trec în revistă: Zidul de incintă al Cetății Tomis, Edificul Roman cu Mozaic, Mormântul pictat de tip hypogeu sau Amfiteatrul antic.
În partea a doua a cărții, cea mai complexă de altfel, întâlnim monumentele: Farul Genovez, Biserica Greacă Metamorphosis, Casa Alleon, Hotelul Carol, Catedrala Ortodoxă Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Primul Palat Comunal (actualul sediu al Muzeului de Artă Populară), Casa Hrisicos, Palatul Regal, Cazinoul Comunal, Hotelul Palace, Casa Embiricos, Gara Maritimă din Portul Constanța etc.
Despre cei doi autori
Născut la data de 16 iulie 1974, în Techirghiol, Cristian Cealera a urmat cursurile Școlilor Generale 12 şi 25, finalizând studiile preuniversitarela Liceul „Decebal“, din Constanta, promoţia 1992.
„Drumul“ său nu a început tocmai cu fascinantul studiu al istoriei, însă nu a fost chiar departe. A urmat cursurile Facultăţii de Drept „Nicolae Titulescu“ din Bucuresti, fiind licenţiat în Criminalistică. După absolvirea facultăţii, a urmat stagiul militar, apoi a activat trei ani ca jurist la o societate comercială din Mangalia.
În anul 2001 a intrat în presă şi timp de 15 ani a lucrat la diverse ziare, inclusiv la ZIUA de Constanţa, acoperind diverse domenii - de la Eveniment, la Social, Cultură şi Sport. A fost angajat la două televiziuni, iar la una dintre acestea, în calitate de producător şi scenarist, a realizat 19 filme documentare despre siturile arheologice din Dobrogea. Continuă şi astăzi realizarea de filme documentare şi publică materiale de promovare a istoriei şi culturii dobrogene.
Paginile virtuale ale ziarului ZIUA de Constanța sunt nelipsite de zeci de articole despre Dobrogea scrise de Cristian Cealera.
Are un master în Antropologie şi Istorie Europeană, absolvit la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, Facultatea de Istorie. În prezent, este doctorand al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, din Iaşi.
Este autorul seriei de patru volume „Poveştile Mării Negre“, al romanului istoric „La marginea Imperiului - Origini“ și „Piața Independenței. Amintiri din ziua aceea“, coautor al volumul „Istorii pontice în benzi desenate – Tomis”, coordonator al volumului „Dobrogea 145 - de la grecii din Milet la generația Millennials“, cărţi publicate în perioada 2014-2024.
Auris Luca este o jurnalistă originară din Constanța cu peste 20 de ani de experiență, consacrându-se la posturile Radio Contact, ProFM România și Radio Sky.
Ea este întemeietoarea platformei Descoperă Dobrogea, a cărei misiune este să releve istoria regiunii dintre Dunăre și mare. Totodată, este fondatoarea Asociației Dobrogea pentru Patrimoniu, care a derulat în ultimii trei ani mai multe proiecte culturale, din dorința de a promova patrimoniul cultural material și imaterial din Dobrogea.
Citește și:
Constanța culturală Cristian Cealera și Auris Luca lansează volumul „Poveștile cetății Tomis și ale orașului Constanța”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii