Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:25 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preotul care „mișca inimile până la lacrimi” In memoriam Nicolae Paveliu, întemeietorul a trei biserici la Constanța

ro

11 Feb, 2023 00:00 2126 Marime text
  • Părintele Paveliu a lăsat în urma sa trei biserici, din care două au devenit între timp monumente istorice ale Constanței. Este vorba despre „Adormirea Maicii Domnului – I” și „Sfântul Gheorghe”
  • Pentru că a participat activ în timpul Primului Război Mondial, fiind mobilizat la Spitalul Militar al Corpului 5 Armată, a fost decorat cu medalia „Crucea de război”
 
Originar din București, preotul s-a născut la data de 25 martie 1874. Părinții lui au fost Vasile și Teodora Paveliu.
 
Cursul primar l-a urmat la școala „Maidanul dulapului”, cunoscută azi ca „Enăchiță Văcărescu”. A urmat apoi transferul la seminarul teologic „Nifon Mitropolitul” din București, la finele căruia, în anul 1893 s-a înrolat ca voluntar în armată. A făcut parte din plutonul Regimentului 9 Infanterie Râmnicu Sărat. După doar un an de activitate, Nicolae Paveliu a fost avansat la gradul de sergent major.
 
A fost hirotonisit ca duhovnic (1897), sachelar (1898), iconom (1903) și iconom stavrofor (1911).
 
Pentru că a participat activ în timpul Primului Război Mondial, fiind mobilizat la Spitalul Militar al Corpului 5 Armată, a fost decorat cu medalia „Crucea de război”.
 
De asemenea, la 3 august, respectiv 5 august 1896, Nicolae Paveliu a fost hirotonit diacon și preot de Partenie Clinceni, episcopul Dunării de Jos, pe seama parohiei Artmutlia, județul Tulcea, parohie unde nu a slujit, deoarece, după terminarea perioadei de practică preoțească a fost transferat la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, la 1 octombrie 1896.
 
Părintele Paveliu a lăsat în urma sa trei biserici, din care două au devenit între timp monumente istorice ale Constanței. Este vorba despre „Adormirea Maicii Domnului – I” și „Sfântul Gheorghe”. A treia biserică pe care a întemeiat-o este „Sfinții Împărați Constantin și Elena – I”, din Constanța.
 
Povestea înființării parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena – I” a început în anul 1915, când preotul a mers la București, alături de primarul Constanței, Virgil Andronescu „cu acte în regulă, arătând cu documente necesitatea înființării a încă două parohii în acest oraș”. Este vorba despre parohiile „Sfântul Gheorghe” și „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.
 

Fără a-mi face aureolă, dar ca să se știe de cei ce îmi vor urma, adaug că sânt autorul și înfăptuitorul Paraclisului de la cimitirul orașului, paraclis pe seama căruia s-a înființat parohia «Sfinții Împărați Constantin și Elena», după cum se vede din Pisania scrisă deasupra ușii intrării în partea din interior, spunea preotul Paveliu într-un istoric al bisericii „Sfântul Gheorghe”, semnat chiar de el.

 

Cei care l-au cunoscut pe Nicolae Paveliu povesteau, printre altele, despre darul pe care l-a primit de la Dumnezeu, anume vocea sa deosebită.
 

„...în bună parte a contribuit prin îndemn şi stăruinţă la ridicarea acestor două sfinte lăcaşuri, împodobindu-le cu calităţile distinse cu care l-a învrednicit Dumnezeu, de bun cântăreţ şi bun slujitor al Altarului”, era mărturisirea părintelui Ioan Roșculeț.

 
La rândul lui, preotul Ioan Grigorescu spunea:
 

„Pe lângă activitatea sa preoţească în clădirea şi înfrumuseţarea de biserici, preotul Paveliu fiind înzestrat de Dumnezeu cu o voce frumoasă, cu care împodobea slujbele pe care le făcea în particular şi în public, transporta auditoriul şi mişca inimile până la lacrimi”.

 
Nicolae Paveliu a plecat către sfinți la data de 11 februarie 1929, fiind înmormântat la Cimitirul Central din Constanța.
 
Pe 23 noiembrie 2018, la 140 de ani de la reintegrarea Dobrogei la România, cotidianul ZIUA de Constanța a organizat evenimentul „Etniile împreună pentru Dobrogea”, prilej cu care i-a fost acordată post-mortem distincția „Meritul Dobrogean“, însoțită de medalia „Colonel Marin Ionescu Dobrogianu.”
 
Citește și:

#citeșteDobrogea Preotul Nicolae Paveliu, 147 de ani de la naștere. A lăsat Constanței două monumente istorice

#DobrogeaDigitală: Preotul Nicolae Paveliu, ctitor de biserici și iubitor de cultură

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii