Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:05 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima monografie dedicată Ansamblului artistic ostășesc „Albatrosul” al Marinei Militare Comandor (r) dr. Marian Moșneagu reînvie «Legendele „Albatrosului”»

ro

06 Apr, 2021 00:00 5313 Marime text

Dedicat și devotat istoriei Marinei Române, comandorul (r) dr. Marian Moșneagu, realizatorul rubricii „Lumea marinarilor”, rămâne același consecvent publicist de cursă lungă și autor de succes în domeniul istoriografiei militare.


Cel mai recent titlu îl reprezintă albumul „Legendele «Albatroșilor»”, în curs de apariție sub sigla Editurii Militare. Este vorba despre prima monografie dedicată, la împlinirea a șapte decenii de la înființare, celebrului Ansamblu artistic ostășesc „Albatrosul” al Marinei Militare, înființat, condus și promovat pe scena marilor festivaluri naționale de cel care a fost Omul de mare talent și maximă determinare colonelul Marin Hudițeanu (1923-2020).


„Cu harul, fermitatea și viziunea sa admirabilă, Marin Hudițeanu a creat și a devenit el însuși o instituție” – ne încredințează Marian Moșneagu. „Nu pentru sine, ci pentru Marina și Armata Română. Odată lansată la apă, Maestrul a făcut-o faimoasă în cele patru puncte cardinale. A armonizat versul cu ritmul, tinerețea cu valul și talentul cu performanța. Așa s-a născut legenda. Iar mulți dintre mentorii săi au perpetuat și consacrat legenda, prin ei înșiși. O pagină din cultura noastră națională s-a scris și rescris pe aripile imaculate ale „Albatrosului” nepereche. Prin acest original Jurnal de bord, zborul către nemurirea legendei continuă...”.


Contactat de redacția noastră, comandorul dr. Marian Moșneagu a adăugat: „Cea mai frumoasă zi este când, la capătul unei ample campanii de documentare, convorbiri, corespondențe, rugăminți, scrieri și rescrieri, consultări, corecturi și finisaje, ajungi, într-un final, să declari, sus și tare: BUN DE TIPAR!


Retrăiesc în acest miez de primăvară această imensă bucurie, datorată sprijinului nemijlocit al echipei de profesioniști ai Editurii Militare – Ane-Marie Ovreiu, Ion Mihaiu, Marius Iorgulescu și directorul Adrian Pandea.
Împreună redăm Istoriei secvențe și imagini din siajul unei instituții, care în cele patru decenii de activitate a adunat, selectat și lansat pe Marea culturii naționale adevărate talente, precum cele câteva celebrități prezentate în album – George Bînțu, Constantin Dolănescu, Nicu Jigolea, Rodica Grecu, Livia Letca, Daniel Magdal și Petrică Mîțu-Stoian -, și mulți alți „albatroși”, la fel de virtuoși și de merituoși, consacrați în diverse alte domenii. Oameni de caracter, cu conștiința apartenenței la acest fenomen cultural dobrogean, care nu s-au dezis niciodată – ba dimpotrivă, își amintesc cu multă plăcere! - de cei doi ani de cătănie petrecuți în cazărmile Marinei, sub bagheta Maestrului.



Așadar, am încredințat spre tipărire acest album, despre un Albatros de poveste, care astăzi, din păcate, nu mai este, dar care a generat, la rându-i, atâtea și atâtea povestioare, unele de scenă, altele de cazarmă sau de viață, pur și simplu. Toate aceste amintiri frumoase, unele rememorate chiar de cei care le-au trăit, fac parte din legendă.


Sper să fim sănătoși și să avem parte la Constanța și de o lansare pe măsură, pigmentată cu cântecele și marșurile de odinioară, inspirat atașate albumului pe un CD realizat prin bunăvoința entuziastului Marian Diamandopol.


Toată admirația și sincere felicitări timișoreanului Milorad Milicici, precum și tuturor celor care au contribuit cu amintiri, fotografii, afișe, colaje din presa vremii, confesiuni dar și material, la finalizarea acestui proiect, dedicat memoriei Maestrului Marin Hudițeanu și Ansamblului artistic ostășesc «Albatrosul»”.



Venind în întâmpinarea inițiativei unui grup de nostalgici ai vremurilor de glorie din anii ̛80 care au revenit, în urmă cu trei ani, în clubul Centrului de Instrucție al Marinei Militare, actuala Școală de Aplicație a Forțelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu” din Mangalia, autorul a reconstituit ascensiunea și palmaresul „Albatrosului”, susținute și de amintirile unora dintre miile de membri care i-au adus și consolidat un binemeritat prestigiu.


Întâi de toate, este povestea minunată a sute de tineri, încorporați în Marina Militară – şi, de cele mai multe ori, selectați şi afectați Marinei –, al căror stagiu militar obligatoriu s-a transformat, dintr-o obligație legală, într-o succesiune de repetiții, spectacole de ținută şi succese de răsunet, de care aveau să fie mândri toată viața” – precizează autorul în „Cuvânt Înainte”.
Marinari talentați – solişti vocali, virtuozi instrumentişti, dansatori, recitatori ori actori –, aceşti juni predestinați să devină, în timp, vedete ale genului au avut şansa şi privilegiul de a-l cunoaşte şi a se afirma sub îndrumarea şi bagheta unui compozitor şi dirijor înnăscut, artistul nepereche care a fost şi va rămâne peste ani în memoria marinarilor Marin Hudițeanu.
Legenda este ea însăşi o poveste atent meşteşugită şi inspirat concepută, pusă în operă şi adusă pe scenă într-un stil autoritar, într-o regie remarcabilă şi cu un aplomb irezistibil. Zi de zi, lună de lună şi an de an, Marin Hudițeanu s-a încăpățânat să inoveze, să reuşească să ne surprindă şi să ne încânte cu spectacole tematice complete, complexe şi, mai cu seamă, originale”.


Pentru sementrul al II-lea, comandorul dr. Marian Moșneagu ne-a mărturisit că ne rezervă o nouă surpriză - un volum dedicat exclusiv patrimoniului imaterial și culturii tradiționale a breslei marinarilor, lucrare de anvergură care lipsește din istoriografia națională, despre care vă vom informa la momentul potrivit.


Citește și:

#DobrogeaDigitală: Trei noi contributori la Biblioteca digitală ZIUA de Constanța – Valentin Ciorbea, Marian Moșneagu și Adrian Ilie (video)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii