Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:19 22 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul vehicul înmatriculat în București, la începutul secolului trecut, în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României

ro

22 Aug, 2024 18:01 174 Marime text
Sursa foto: Muzeul Național de Istorie a României



 
  • Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) deține unul dintre cele mai vechi automobile existente în România. Este vorba despre F.N. Herstal, fabricat în anul 1900, în Belgia. Produs la Fabrique Nationale d`Armes de Guerre, a fost primul vehicul înmatriculat în București, la începutul secolului trecut, purtând numărul 1B, proprietarul fiind Bassil Gheorghe Assan (1860-1918).
 
Automobilul este expus în Holul Central al Muzeului Național de Istorie a României.

În legătură cu acest automobil există și o istorioară cu iz anecdotic: pentru că prinţul George Valentin Bibescu dorea ca automobilul lui să fie primul înmatriculat, dar vehiculul lui Assan primise deja nr. 1, Prefectura Capitalei a găsit o soluţie de… compromis, înregistrând mașina prinţului cu numărul 0, conform muzeografilor de la MNIR.
 
Potrivit MNIR, proprietarul F.N.-ului a fost Bassil Gheorghe Assan (1880-1918), fiul industriașului care a construit în 1853, la București, prima moară acționată de un motor cu aburi (expusă acum la Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida”). Automobilul are o caroserie de tip faeton cu două locuri. Propulsia este asigurată de un motor bicilindric dispus transversal, în față. Motorul este pus în funcțiune prin acționarea unei manivele care, introdusă printre spițele roții stânga față, se cuplează la arborele cotit. Aprinderea se realizează prin scânteie electrică furnizată de două magnetouri de joasă tensiune. 
 

„F.N. Herstal este un automobil extrem de rar astăzi, lipsind din cea mai mare colecție de automobile belgiene, deținută de Muzeul Auto World din Bruxelles. Uzina Herstal a fost distrusă în două rânduri, în ambele Războaie Mondiale, însă a contribuit substanțial la ceea ce astăzi istoricii numesc «Epoca de aur a automobilului belgian»”, precizează reprezentanții MNIR.

 
 
 
Citește și
În perioada 21 august - 31 octombrie 2024„Centrala amintirilor. Mărturii selectate din adolescența în comunism, anii '70-'80”, la Muzeul Național de Istorie a României

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii