Prin muzeele de artă ale Dobrogei Expoziția „Revelație” pe simezele constănțene
Prin muzeele de artă ale Dobrogei: Expoziția „Revelație” pe simezele constănțene
04 Aug, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
4046
Marime text
În perioada august – septembrie 2020, la Muzeul de Artă din Constanța suntem invitați să vizităm expoziția „Revelație”, a pictoriței Magdalena Rădulescu (1902 – 1983), lucrările fiind expuse în sala Alexandru Ciucurencu.
Magdalena Rădulescu s-a născut la Râmnicu Vâlcea, dar a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la Constanța.
La vârsta de 18 ani a plecat să studieze la Academia de Belle Arte din München, avându-l doi ani profesor pe Ludwig Angerer.
Și-a continuat studiile la Paris, la Académie de la Grande Chaumière, în atelierele de pictură ale lui René Xavier Prinet și Bernard Boutet de Monvel.
În cadrul școlii din Paris l-a întâlnit pe viitorul soț, Massimo Campigli, de care se va desparți, căsătorindu-se în 1938 cu Constantin Conaru, un jurnalist român foarte cunoscut în acea perioadă. În 1940 a divorțat de Constantin Conaru.
Prima sa expoziție a avut loc în 1924 la Salonul Oficial din București. Au urmat expoziții în cadrul Căminului Artei, Ateneului Roman, etc.
În anul 1929 și 1933 a expus lucrări în cadrul Salonului de Independență la Paris.
Alături de Massimo Campigli a întâlnit marii artiști ai secolului al XX-lea, printre care Brâncuși și Giacometti.
Începând cu 1947 se stabilește în străinătate. A avut expoziții la Paris, Nisa, Lyon, Milano, Roma, Londra, Lausanne.
Subiectele preferate de Magdalena Rădulescu au fost personajele de carnaval, scene din dansurile populare românești (călușarii), obiceiuri populare românești (nunți, obiceiuri străvechi), redate într-o manieră alertă, cu un colorit exuberant, cu influențe din Paul Gaugain sau Marc Chagall. A realizat și autoportrete, portrete și ilustrații de carte.
Se stinge din viață pe 28 februarie 1983, la Paris.
Lucrarea lunii august la Muzeul de Artă din Tulcea
În această lună, Muzeul de Artă din Tulcea (str. Grigore Antipa, nr.2) supune atenției vizitatorilor icoana „Maica Domnului - Crini ai lui Dumnezeu dăruiți nouă spre mântuire”, aparținând colecției de icoane.
„Icoana ne invită să ne întrerupem pentru un moment șirul gândurilor și acțiunilor prinse în cotidian și să contemplăm cealaltă lume din noi, cea fundamentală și pe care o trecem de multe ori cu vederea. Este lumea în care nu există diferențe între noi și ceilalți, în care uităm de îngustele noastre ambiții pentru a ne devota bunăstării și fericirii universului în care viețuim”, se afirmă în comunicatul transmis de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.
Realizată cu tempera pe lemn, icoana „Maica Domnului - Crini ai lui Dumnezeu dăruiți nouă spre mântuire” are dimensiunea de 432 x 369 x 40 mm.
Citește și:
Artistul Constantin Baraschi, omagiat la Muzeul de Artă tulcean
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii