Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:59 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prof.univ.dr. Ibram Nuredin lansează primul volum bilingv „Spiritualitate tătară” „Tătar cu mare dragoste pentru propriul popor, poate fi considerat înțeleptul din Dobrogea”

ro

18 Sep, 2020 00:00 4810 Marime text

Neobositul filosof, sociolog și om de cultură constănțean Ibram Nuredin (18 mai 1943) oferă posterității un nou titlu prețios pentru istoria pământului dintre Dunăre și Marea Neagră, rod al trudei sale pentru a reliefa identitatea unei etnii protejate și promovate în diversitatea culturală și religioasă dobrogeană.
Absolvent al Facultății de Filozofie a Universității din București, promoția 1966, timp de peste cinci decenii a predat în învățământul universitar constănțean, ocupând funcția de director al Colegiului Universitar „Kemal Ataturk” din cadrul Universității „Ovidius” Constanța.
Este autor a peste zece cărți de specialitate și cursuri universitare.
În urmă cu trei ani, cu prilejul lansării volumului „Tătarii din România. Istoric. Spiritualitate. Identitate“, într-o cronică realizată de doctor în istorie Ion Valer Xenofontov acesta îl descria pe Nuredin Ibram drept un „tătar cu mare dragoste pentru propriul popor, mare cunoscător al istoriei, culturii, filosofiei, poate fi considerat, pe bună dreptate, înțeleptul din Dobrogea”.
 
În octombrie 2017 universitarul Ibram Nuredin declara pentru cotidianul ZIUA de Constanța: „Ideea realizării cărții este veche, pe fondul acestei acumulări de informații, de date, de cunoștințe, dar realizarea lucrării a început acum patru ani, deoarece au durat foarte mult cristalizarea structurii volumului, așezarea în pagină și procesarea lucrării, pentru că mereu îmi apăreau alte idei și alte gânduri. Cartea mea se dorește un reper, un ghid al identității tătare. Ea se înscrie în parametrii de informație, de cultură, de conștiință și de civilizație, răspunde unor cerințe științifice, didactice, civice și este o mărturie. Este o mărturie a istoriei și spiritualității tătarilor din România, este expresia dragostei și prețuirii înaintașilor, a iubirii de Crimeea, de Turcia și de România. Crimeea este pentru noi patria-mamă, patria mereu verde, leagănul culturii și civilizației milenare a tătarilor, tătari astăzi răspândiți și, din păcate, aș putea spune, divizați în multiple spații geografice. Turcia a fost întotdeauna protector al etniei tătare, statul-tată pentru toate etniile și pentru toți musulmanii zonei balcanice, iar România a fost pentru noi, tătarii, un stat-gazdă ospitalier care ne-a asigurat drepturi și libertăți astăzi, aș zice eu, securizate prin Constituția României, prin legislația europeană care protejează și promovează diversitatea culturală și religioasă și valorizează modurile de viață integratoare”.
 
Fidel crezului său de a oferi un ghid al identității etniei pe care o reprezintă, astăzi, de la ora 16, în Aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța va avea loc lansarea volumul bilingv (limba tătară, limba română) „Spiritualitate tătară, volumul 1”, al prof. univ. dr. Ibram Nuredin. Mesajul este simplu: să ne cunoaștem pe noi înșine; să ne cunoaștem între noi.
Prezentarea volumului va fi făcută de dr. Sorin-Marcel Colesniuc – director al MINAC - și dr. Lavinia Dumitrașcu – cercetător al MINAC.
Evenimentul este organizat în colaborare cu Asociația Culturală Tătară „Barsın. Bırsın” („Exiști. Ești unic”) și se încheie cu un spectacol de muzică și poezie tătărească susținut de Chimiran Chivu și Grupul coral „Boztorgay”.
 
Citește și:

Din dragoste pentru Dobrogea Intelectuali de diverse etnii se alătură demersului ZIUA de Constanţa, pentru a nemuri memoria Dobrogei (galerie foto)


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii