Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:59 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profesorul Tasin Gemil, lecție de istorie despre războiul declanșat de ruși împotriva Ucrainei - „Ceea ce a făcut Putin, este lovitura finală pentru Rusia“ - VIDEO

ro

12 May, 2024 17:00 2731 Marime text
  • Tasin Gemil, a lansat o nouă lucrare dedicată relațiilor interetnice dintre tătari, turci și români - „Un tătar din România“.
  • Lansarea a avut loc, sâmbătă, 11 mai, în Medgidia, orașul său natal, al cărui cetățean de onoare este, evenimentul fiind organizat de Primăria municipiului Medgidia, în colaborare cu Asociația Culturală “Mehmet Niyazi”.
  • La eveniment au participat E.S. Emre Yurdakul -  consulul general al Turciei la Constanța, dr. Ernes Oberlander – directorul general al Muzeului Național de Istorie a României, prof.univ.dr. Lascu Stoica de la Univresitatea Ovidius, dr. Faxri Kerimli – consilier al Ambasadei Republicii Azerbaidjan, dr. Melek Fetisleam de la Institutul de Turcologie, Universitatea Babeș-Bolyal, Cluj Napoca.
  • Evenimentul a fost moderat de profesorul de istorie Ekrem Gafar. 

Profesor, timp de două decenii, la Universitatea „Ovidius” din Constanța, actualmente îndrumător de doctorat la universitatea clujeană Babeș-Bolyai, cercetător neobosit al istoriei moderne și contemporane, fondator și director al Institutului de Turcologie şi Studii Central-Asiatice, Tasin Gemil, a lansat o nouă lucrare dedicată relațiilor interetnice dintre tătari, turci și români - „Un tătar din România“.

Lansarea a avut loc, sâmbătă, 11 mai, în orașul său natal, al cărui cetățean de onoare este, evenimentul fiind organizat de Primăria municipiului Medgidia, în colaborare cu Asociația Culturală “Mehmet Niyazi”.

La eveniment au participat E.S. Emre Yurdakul -  consulul general al Turciei la Constanța, dr. Ernes Oberlander – directorul general al Muzeului Național de Istorie a României, prof.univ.dr. Lascu Stoica de la Univresitatea Ovidius, dr. Faxri Kerimli – consilier al Amnasadei Republicii Azerbaidjan, dr. Melek Fetisleam de la Institutul de Turcologie, Universitatea Babeș-Bolyal, Cluj Napoca.

Evenimentul a fost moderat de profesorul de istorie Ekrem Gafar. De la evenimentul de lansare a lucrării nu au lisit  momentele artistice, asigurate de Melia Iusuf. Evenimentul organizat de Asociația Cuturală Memen Niyazi și Primăria Medgidia a fost găzduit de Biblioteca „I.N.Roman“ din Medgidia.

Tasin Gemil se poate lăuda cu o carieră de anvergură, atât în domeniul academic, cât și ca scriitor, cercetător sau diplomat, fiind primul ambadador musulman al României în Azerbaidjan. Născut pe 21 septembrie 1943, la Medgidia, judeţul Constanţa, Tasin Gemil este unul dintre cei mai prestigioși slujitori ai muzei Clio din România.  

„Când a izbucnit războiul din Ucraina am scris câteva articole. În unul din ele spuneam că Putin a făcut o greșeală, deoarece grăbește căderea Imperiului Rus. Și cred că am dreptate, deoarece cunosc bine istoria Rusiei. Imperiul Rus s-a creat pe ruinele Hoardei de Aur. Fondatorul Imperiului Rus este Ioan cel Groaznic. Puțină lume cunoaște faptul că fiecare imperiu are nevoie de o legalitate. Rușii nu aveau niciun drept", a dezvăluit Tasin Gemil.



„Lumea nu va accepta ca el să iasă victorios, ca să se  poată reface imperiul“



Tasin Gemil spune că Putin vrea să refacă URSS, un imperiul medieval, care se bazează pe ideologie. 

"Rusia s-a format preluând de la tătari tot ce se putea. Istoria rusă a avut mereu în atenție tătarii. Ei vroiau să zică că sunt urmașii hunilor tătarilor, formând în acest fel un Imperiu. Au preluat și coroana. E drept că i-au pus o cruce. Putin vrea să refacă acest Imperiu. Și a făcut tot posibilul pentru refacerea URSS, un imperiul medieval, care se bazează pe ideologie. Dar nu se mai poate, deoarece lumea se schimbă. Ceea ce a făcut el, este lovitura finală pentru Rusia. Nimeni în istorie nu a rezistat în fața coaliției întregii lumi. Nici Napoleon nu a reușit! Întreaga lume a coalizat împotriva lui Putin. Lumea nu va accepta ca el să iasă victorios, ca să se  poată reface imperiul. Milioane de chinezi lucrează în Rusia. Pericolul pentru Rusia e China, care lucrează pe ascuns. A trimis miloane de chinezi să munceasă în Rusia. China deja a început să ceară niște teritorii de la Rusia. Asta e strategie. Ca lumea să fie pregătită când China va cere înapoi teritoriile luate de Rusia. Putin ascultă mai mult de China decât de consilierii săi. Occidentul însă dorește ca Rusia să rămână în competiție cu țările occidentale, adică să nu prăbușească de tot", a mai spus Tasin Gemil.
 

„Atacul asupra Ucrainei a fost cea mai gravă greșeală a Rusiei imperiale și a lui Putin“



„Pierdea Crimeei pentru Poarta Otomană a fost foarte dureroasă, fiind primul teritoru islamic pierdut. Acum se oferă un prilej bun și favorabil. Și se va întâmpla cu prăbușirea Rusiei! Atacul asupra Ucrainei a fost cea mai gravă greșeală a Rusiei imperiale și a lui Putin", a conchis Tasin Gemil.




PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:



LIVE TEXT și VIDEO: Profesorul Tasin Gemil își lansează volumul "Un tătar din România". Evenimentul, găzduit de Biblioteca I.N.Roman din Medgidia (FOTO)

Eveniment cultural la Casa de Cultură „I.N.Roman“ din Medgidia: Tasin Gemil lansează o nouă lucrare - „Un tătar din România“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii