Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța, gazda spectacolului „Dosarele Siberiei”, o producție a Teatrului Național „Mihai Eminescu” Chișinău
Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța, gazda spectacolului „Dosarele Siberiei”, o producție a Teatrului
03 Aug, 2023 18:00
ZIUA de Constanta
1347
Marime text
- În această seară, de la ora 21:00, în Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău prezintă spectacolul „Dosarele Siberiei”
- Evenimentul are loc în contextul desfășurării Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului – SEAS 2023, ajuns în a patra săptămână
- Potrivit seas.ro, „Dosarele Siberiei” comemorează tentativele de exterminare a românilor din spațiul pruto - nistrean, în timpul ocupației sovietice a Basarabiei (1940, 1944 – 1991) prin foamete organizată și deportări sistematice
În această seară, de la ora 21:00, în Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău prezintă spectacolul „Dosarele Siberiei”.
Evenimentul are loc în contextul desfășurării Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului – SEAS 2023, ajuns în a patra săptămână.
Spectacolul „Dosarele Siberiei” a avut premieră la Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău pe 7 iulie 2019.
Spectatorii prezenți în Sala Studio vor asista la două ore și 15 minute de dramă și istorie.
Petru Hadârcă este regizorul, în timp ce Irina Gurin este scenograf.
În distribuție se regăsesc următorii: Olga Triboi, Draga – Dumitrița Drumi, Tinka Mardari/Olesea Sveclă, Dan Melnic, Diana Decuseară, Ninela Caranfil/Anișoara Bunescu, Nicolae Darie, Constantin Adam/Alexandru Leancă, Angela Ciobanu, Ana Tkacenko, Doriana Zubcu – Mărginean, Tatiana Lazăr, Petru Oistric, Ghenadie Gâlcă, Alexandru Pleșca/Vladislav Ropot, Valentin Zorilă, Iurie Focșa, Mihai Zubcu, Sofia Oistric, Iana Onică, Vlad Triboi, Petra Pleșca, Bianca Onică. De asemenea, vor participa și studenți de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice Chișinău, clasa profesorului Emil Gaju.
Potrivit seas.ro, „Dosarele Siberiei” comemorează tentativele de exterminare a românilor din spațiul pruto - nistrean, în timpul ocupației sovietice a Basarabiei (1940, 1944 – 1991) prin foamete organizată și deportări sistematice.
Regizorul Petru Hadârcă declara despre „Dosarele Siberiei” următoarele:
„Ideea spectacolului o port de mult timp în minte și în suflet. Soarta românilor basarabeni persecutați, masacrați și exterminați de regimul comunist prin foamete organizată, prin deportări în masă și prin încarcerare în GULAG este o temă la care am revenit și am lucrat mai bine de zece ani, profitând de șansa de a monta mai multe spectacole – document la Teatrul Național Radiofonic de la București, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași. (...)
Spectacolul Dosarele Siberiei este doar o parte din cel pe care îl mai port în sufletul și mintea mea. Este doar o parte, întrucât fiecare carte de memorii scrise la această temă oferă subiecte aparte pentru spectacole și filme. Este doar o parte, întrucât a trebuit să renunț la unele idei pe care le-aș fi vizualizat scenic, dacă m-aș fi oprit la soarta unei singure familii.”
El a precizat că de data aceasta, a preferat să îi lase pe martorii acelor evenimente să contribuie la materialul documentar și la text. Spectacolul a fost realizat după memoriile Margaretei Spânu – Cemârtan și ale lui Ion Moraru.
„Vă așteptăm la teatru, fiecare spectator este o inimă și o conștiință aprinsă în amintirea sufletelor inocente chinuite în ținuturile îndepărtate ale Siberiei și Kazahstanului, în GULAG-ul sovietic”, a mai adăugat Petru Hadârcă.
Premiile obținute de „Dosarele Siberiei”
În anul 2020, la Gala Premiilor UNITEM, „Dosarele Siberiei” a primit premiul de „Cel mai bun spectacol”. În cadrul aceleiași gale, Draga – Dumitrița Drumi obținea premiul pentru „Cel mai bun rol feminin plan secund”.
Un an mai târziu, la București, în cadrul Galei Revistei Culturale RINOCERUL, premiul pentru regie și scenariu în teatru – document a fost decernat spectacolului „Dosarele Siberiei”.
Citește și:
Spectacolul „Dosarele Siberiei” se va juca în Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii