Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:56 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stela Cocârlea, la a 65-a aniversare. Constanța, locul desăvârșirii profesionale a balerinei

ro

01 Nov, 2023 17:00 1603 Marime text
  • Născută Costioaie, viitoarea balerină și coregrafă a venit pe lume într-o zi de 2 noiembrie 1958, la Târgu Frumos, județul Iași
  • În decursul anilor, Stela Cocârlea a fost distribuită în spectacolele: „Lacul lebedelor”, „Mandarinul miraculos”, „Miorița”, „Carmen”, „Giselle”, „Spărgătorul de nuci”, „Bayadera”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Cenușăreasa”, „La piață”, „Priculiciul”, „Coppelia”, „Romeo și Julieta”, „Oedip”, „Motanul încălțat”, „Crăiasa zăpezii”, „Șeherezada”, „Casa Bernardei Alba”, „Cocoșatul de la Notre Dame”, „Don Quijote”, „Pinocchio” etc.
  • Cariera ei la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța a început în anul 1978 și s-a încheiat în 2001
 
Născută Costioaie, viitoarea balerină și coregrafă a venit pe lume într-o zi de 2 noiembrie 1958, la Târgu Frumos, județul Iași.
 
Cele 12 clase au fost finalizate în anul 1977, când a absolvit Liceul de Coregrafie din Cluj – Napoca.
 
A urmat mutarea la București, sinonimă cu întâlnirea lui Oleg Danovski, cel care i-a împărtășit Stelei Cocârlea planurile sale de a pune bazele unei companii de balet la Constanța. Astfel, balerina a ajuns la viitorul Teatru Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, făcând parte dintr-o companie de 20 de balerini.
 
În decursul anilor, Stela Cocârlea a fost distribuită în spectacolele: „Lacul lebedelor”, „Mandarinul miraculos”, „Miorița”, „Carmen”, „Giselle”, „Spărgătorul de nuci”, „Bayadera”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Cenușăreasa”, „La piață”, „Priculiciul”, „Coppelia”, „Romeo și Julieta”, „Oedip”, „Motanul încălțat”, „Crăiasa zăpezii”, „Șeherezada”, „Casa Bernardei Alba”, „Cocoșatul de la Notre Dame”, „Don Quijote”, „Pinocchio” etc.
 
Cariera ei la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța a început în anul 1978 și s-a încheiat în 2001, când, cu ajutorul impresarului Joachim Landgraf a ajuns în Germania. Acolo, Stela Cocârlea a dansat și scris numeroase eseuri despre tehnicile din balet și lucrul din spatele scenei, vreme de șase ani.
 
După întoarcerea în țară, Stela Cocârlea și-a descoperit o nouă pasiune, anume coregrafia. A experimentat dansul modern alături de Adina Cezar și Gigi Căciuleanu, căruia i-a fost și asistent coregraf în spectacolele „Mozartissimo” și „Requiem”.
 
Ulterior, ea a activat în calitate de coregraf la Școala de dans de la Busto Garolfo (Milano), unde și-a învățat elevele să iubească ritmurile populare românești.
 

Stela Cocârlea a coordonat proiecte de mișcare creativă, a publicat poezii, eseuri și articole despre dans, iar în 2008 a editat volumul biografic „Jazz Road”, inspirat din viața unei mari legende a jazz-ului american, Washington Rucker.
 
În anul 2013, ea s-a implicat într-un proiect ambițios, anume deschiderea unei școli de dans în Kuweit.
 
Stela Cocârlea s-a numărat printre laureatele evenimentului organizat de ZIUA de Constanța în anul 2018, „Incredibila memorie a teatrului constănțean”. Ea a fost distinsă cu medalia „Jean Ionescu” din partea ziarului, dar și cu placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Județean Constanța și scrisoarea de mulțumire din partea Primăriei Municipiului Constanța.
 
Citește și:
Stela Cocârlea, maestra valențelor culturale și a combinării artelor

La mulți ani, Stela Cocârlea!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii