Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:07 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sub egida Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România „Zilele Basarabiei în România de la Mare - Dobrogea“ 2018, la final, la Medgidia (documente)

ro

30 Mar, 2018 07:04 2422 Marime text


Manifestările cultural-educative inițiate de Societatea de Ştiinţe Istorice din România (SȘIR), filiala Constanţa, sub genericul „Zilele Basarabiei în România de la Mare - Dobrogea“, s-au încheiat pe  28 martie, la Medgidia, la Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi“.

Reuniunea afectiv-memorială, după cum au denumit-o organizatorii, le-a fost dedicată elevilor coordonaţi de către prof. dr. Adrian Ilie, care și-au exprimat simţămintele de solidaritate cu românii dintre Prut şi Nistru - prin cântece şi recitări.

Profesorul dr. Adrian Ilie a punctat succint istoria spaţiului moldovenesc de-a lungul timpului, iar președintele filialei Constanța a SȘIR, prof. univ. dr. Stoica Lascu, a vorbit despre contextul internaţional al anului 1918, prielnic naşterii unor noi state, precum Polonia şi Cehoslovacia, ori a desăvârşirii naţional-teritoriale, precum România sau viitoarea Iugoslavia. De asemenea, apreciatul istoric și universitar constănțean şi-a exprimat încrederea, la fel ca și prof. dr. Adrian Ilie, în viitorul european, în primul rând, al Republicii Moldova, al conştientizării, pe de altă parte şi concomitent, a tot mai mulţi fraţi moldoveni de necesitatea revenirii la sânul „mamei lor România”,  după cum se arăta, în urmă cu un veac, în Declaraţia Sfatului Ţării.   
 

Sărbătoare și la liceele constănțene „C.A. Rosetti“, „Gheorghe Miron Costin“ și „Constantin Brătescu“



Cu o zi înainte, pe 27 martie, „Zilele Basarabiei în România de la Mare - Dobrogea“, care au debutat pe 8 martie, la Şcoala Gimnazială din Râmnicu de Jos, structură a Liceului Tehnologic din Cogealac, au continuat la liceele „C.A. Rosetti“, „Gheorghe Miron Costin“, „Constantin Brătescu“ din Constanţa.

„La 27 martie liceenii constănţeni au marcat, în continuare - în cadrul Zilelor Basarabiei în România de la Mare - Dobrogea -, prin noi acţiuni memorial afectiv-memoriale, revenirea pământului românesc dintre Prut şi Nistru la «mama sa România». Sesiuni de referate PowerPoint, eseuri, concurs de istorie privind Unirea Basarabiei (la Liceul Tenologic «C.A. Rosetti»), dansuri, recitări, cântece, creaţii grafice - au constituit mijloace de exprimare a solidarităţii cu fraţii români de dimcolo de Prut. La Colegiul Naţional Pedagogic, emoţionant a fost ecocarea vieţii militantului basarabean dr. Daniel Ciugureanu de către o urmaşă a sa din Constanţa, eleva Diana Brânzea (clasa a IX-a A), după cum tot aici eleva Mirabela Bairac, din aceeaşi clasă, bursieră, orginară din raionul Ştefan Vodă din Republica Moldova, şi-a exprimat, vădit emoţionată, speranţa în reunirea, pe viitor, a tuturor românilor într-un singur stat, «având în faţă exemplul patrioţilor noştri din Basarabia de acum o sută de ani»“, a spus prof. univ. dr. Stoica Lascu.

În secțiunea Documente găsiți programul manifestărilor de la liceele constănțene „C.A. Rosetti“, „Gheorghe Miron Costin“ și „Constantin Brătescu“, dar și fotografii.


Sursa foto: Prof. univ. dr. Stoica Lascu

Citește și:

O nouă întâlnire sub egida Filialei Constanța a Societății de Științe Istorice (galerie foto)

Sub egida Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice: Zilele Basarabiei în România de la Mare, în județul Tulcea (galerie foto)

Sub egida Filialei Constanța a Societății de Științe Istorice. Zilele Basarabiei în România de la Mare, la Murfatlar (galerie foto)


Sub egida Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice. Zilele Basarabiei în România de la Mare au debutat la Râmnicu de Jos (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii