Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:47 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța este prezent la Bucharest Opera Festival, cu spectacolul „Tosca”

ro

04 Jun, 2024 17:00 635 Marime text
Foto: Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”
  • „Tosca” este o operă în 3 acte de Giacomo Puccini, al cărei libret a fost scris de Luigi Illica și Giuseppe Giacosa, după piesa de teatru La Tosca din anul 1887 a dramaturgului Victorien Sardou. Premiera operei a avut loc pe 14 ianuarie 1900, la „Teatro Costanzi” din Roma
 
„Tosca”, spectacolul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, va avea o reprezentație pe scena Operei Naționale din București.
 
Opera se va juca duminică, în data de 16 iunie 2024, de la ora 19:00.
 
Spectacolul face parte din programul pregătit de Opera Națională București pentru evenimentul artistic „Bucharest Opera Festival 2024”.
 
Distribuția este formată din: Nicoleta Ardelean – Floria Tosca; Răzvan Săraru – Mario Cavaradossi; Daniel Pop – Scarpia; Cristian Caragea – Cesare Angelotti; Orest Pîslariu – Sacrestano; Adrian Clinciu – Spoletta; Iulian Bratu – Sciarrone; Adrian Pîrlea – Un carceriere și Mihaela Ionescu – Un pastore.
 
Ceilalți membrii ai Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” care au contribuit la montarea operei sunt: Ștefan Vlad Grosu – Munteanu – regie, light design, decoruri; Ștefan Jianu – costume; Isa Aidin – asistent scenografie/decor; Tiberiu Dragoș Oprea – dirijor și Adrian Stanache – maestru cor.
 
De asemenea, opera „Tosca” prevede și prezența Orchestrei și Corului Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, care îi acompaniază pe actori.
 
Premiera operei a avut loc în ianuarie 1900
 
„Tosca” este o operă în 3 acte de Giacomo Puccini, al cărei libret a fost scris de Luigi Illica și Giuseppe Giacosa, după piesa de teatru La Tosca din anul 1887 a dramaturgului Victorien Sardou. Premiera operei a avut loc pe 14 ianuarie 1900, la „Teatro Costanzi” din Roma.
 
Durata este două ore și 40 de minute cu aproximație, cu două pauze.
 
Iată rezumatul actelor:

Actul I
 
Cesare Angelotti, fostul Consul al Republicii Romane, evadat din închisoarea „Sant’Angello”, se ascunde în biserica „Sant’Andrea della Valle” din Roma. Aici, pictorul Mario Cavaradossi lucrează la o frescă reprezentând-o pe Maria Magdalena. Sacristanul este surprins de asemănarea dintre imaginea pictată și o fizionomie pe care o văzuse de curând. Când pictorul ramâne singur, Angelotti iese din ascunzătoare și recunoscând în Cavaradossi pe vechiul său prieten, îi cere sprijinul. Pictorul promite că-l va ajuta să fugă. Se aude vocea Floriei Tosca, iubita lui Mario, și Angelotti este nevoit din nou să se retragă. Cu toate iscodirile acesteia, Mario nu-și tradează prietenul. Floria recunoaște asemănarea picturii cu Marchiza Attavanti și îsi manifestă gelozia. Mario o calmează și ea pleacă după ce îl invită la concertul de la palat. Pictorul pleacă împreună cu Angelotti. În timp ce ei se îndreaptă spre o ascunzătoare mai sigură, sosește baronul Scarpia, șeful poliției, în căutarea evadatului. Scarpia găsește un evantai în capela familiei Attavanti și, înainte de a asista la „Te Deum”-ul care celebrează înfrângerea lui Napoleon, strecoară în sufletul Floriei Tosca banuiala ca a fost mințită.
 
Actul II
 
Scarpia așteaptă cu nerăbdare întoarcerea agenților sai. Prin fereastra apartamentului aude muzica serbării de la Palatul Farnese. Spoletta îi raportează că, deși au urmarit-o pe Tosca și au perchiziționat vila lui Cavaradossi, agenții de poliție nu au reușit să-l gasească pe Angelotti; de aceea l-au arestat pe Cavaradossi. Cu toate torturile la care este supus, Mario nu furnizează nici un amănunt. Tosca refuză și ea să răspundă întrebărilor lui Scarpia dar, auzind chinurile iubitului ei, cedează și dezvăluie locul unde s-a ascuns Angelotti. Este anunțată vestea victoriei lui Napoleon la Marengo. Scarpia ordonă încarcerarea lui Cavaradossi, care urmează să fie executat în zorii zilei pentru trădare. În zadar Tosca se roagă; Scarpia nu-l va ierta pe Mario decât în schimbul favorurilor ei. Tosca acceptă dupa ce obține o execuție simulată pentru iubitul ei și un permis de părăsire a Romei. În momentul în care Scarpia vrea s-o îmbrățișeze, Tosca îl ucide.
 
Actul III
 
În zorii zilei, pe o terasă a castelului „Sant’Angello”, Mario își așteaptă execuția. Cu emoție, într-o ultimă scrisoare, evocă chipul iubitei sale. Aceasta sosește fericită că i-a obținut iertarea, după o execuție simulată. Vestea morții lui Scarpia îl face pe Mario să pășească fără teamă în fața plutonului de execuție, cu gândul că va putea pleca împreună cu persoana iubită. Plutonul îl ucide însa pe Mario, iar Tosca, disperată, se aruncă de pe platforma castelului, în abis.
 
Reamintim că până la reprezentația de la București, „Tosca” va putea fi vizionată la Constanța, pe scena TNOB, în data de 8 iunie 2024, de la ora 19:00. O a doua reprezentație pe litoral va avea loc pe 29 iunie, de la aceeași oră.
 
Bucharest Opera Festival
 
Anul 2024 marchează a treia ediție a Bucharest Opera Festival, ce se va desfășura în perioada 7 – 16 iunie, la Opera Națională București.
 
Ediția actuală omagiază centenarul decesului marelui compozitor italian de muzică de operă, Giacomo Puccini.
 
Astfel, Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition are pe afiş în cele 10 seri de festival, nu mai puţin de 8 producţii din creația marelui compozitor, un spectacol semi-staged, o gală de operă și 10 teatre: Opera Maghiară de Stat din Budapesta, Daegu Opera Festival din Coreea, Opera Națională Română Iaşi, Opera Naţională Română din Cluj Napoca, Opera Națională Română Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Opera din Braşov, Teatrul de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi şi, bineînţeles, Opera Naţională din Bucureşti.
 
Peste 1.500 de muzicieni, balerini, personal artistic şi tehnic vor fi prezenți pe scenă, în fosă şi în culise la Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition.
 
„Un festival care aduce la București cele mai importante teatre de operă și balet din România și nu numai, dând posibilitatea publicului de a experimenta călătorii culturale diversificate”, este descrierea evenimentului de pe operanb.ro.
 
Biletele și abonamentele se pot achiziționa de la Casa de Bilete a Operei Naționale București, dar și de pe tickets.operanb.ro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța Trei opere de anvergură internațională, printre spectacolele lunii iunie 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii