Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:22 31 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, gazda unui masterclass internațional de dirijat

ro

31 Jul, 2024 11:36 208 Marime text
Foto: Teatrul Național de Operă și balet „Oleg Danovski” Constanța

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța găzduiește, în perioada 5 – 9 august 2024, un masterclass internațional de dirijat, susținut de Gaddiel Dombrowner.
 
Aflat la prima ediție, acest masterclass are ca punct final un concert ce va fi susținut în data de 9 august, de la ora 19:00, în Sala Teatrului.
 
Biletele se pot achiziționa online, iar din data de 5 august 2024 se pot procura și de la Agenția Teatrului după cum urmează: luni, marți, miercuri, joi în intervalul orar 13:00-17:00 și vineri în intervalul 17:00-19:00.
 
Dirijorii participanți la prima ediție a masterclass-ului internațional de dirijat sunt: Vili Roberta Ollila (Finlanda), Ahmet Ozden (Turcia), Macarena Quantin (Argentina/Italia), Sam Scheer (Anglia), Moshe Slushtz (Israel), Gonghui Yang (China), Yingzhi Zhang (China) și Albert Zsuzsa Katalin (România).
 
La concert, lor li se adaugă soliștii Laura Eftimie – soprană și Răzvan Săraru – tenor și Orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”.  
 
Programul cuprinde următoarele arii: Dvorak | Simfonia nr. 9 în E minor „Din Lumea Nouă”, Op. 95; Verdi | Uvertura la opera „Nabucco”; Mozart | Uvertura la opera „Don Giovanni”, K. 527; Weber | Uvertura la opera „Freischütz”; Puccini | Aria “Quando m’en vo” din opera „Boema”; Puccini | Duet “O soave fanciulla” din opera „Boema”; Verdi | Recitativ și Aria “Forse la soglia attinse” din opera „Bal Mascat”.
 
Cine este Gaddiel Dombrowner
 
Conform Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, Gaddiel Dombrowner este un dirijor franco-israelian; unul dintre cei mai promițători tineri dirijori din Israel.
 
A câștigat numeroase premii la concursuri de dirijat, cum ar fi premiul I la Concursul de Dirijat al II-lea Kussewitzky (2022), Premiul I și premiul de orchestră la Concursul de Dirijat al III-lea Turchak (2017), Premiul III la „Concursul de Dirijat al Operei Dunărea Albastră” ( 2021) și premiul I la Atena Masterclass and Competition (2021). Gaddiel este dirijor invitat principal al Filarmonicii Internaționale din Kunming și dirijor rezident al facultății în Vivace! festival de vară.  
 
Gaddiel a dirijat orchestre din întreaga lume, printre altele, Orchestra Filarmonicii din Atena, Orchestra Citta di Grosseto, Orchestra Simfonică Vidin, Opera de Stat Stara Zagora, Opera de Stat din Varna, Orchestra Simfonică Națională Academică a Ucrainei, Filarmonica Internațională Kunming, Orchestra Simfonică Vaasa, Virtuosi. Orchestra Brunensis, Orchestra „Cherubini” a Conservatorului din Florența și Filarmonica din Danemarca de Sud. În Israel a dirijat: Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestra Stradă din Ierusalim, Orchestra Simfonică din Ashdod și Orchestra de Cameră Galileea. Gaddiel a învățat de la mulți dirijori de seamă precum Jorma Panula, Frederic Chaslin, Daniel Oren, Mark Stringer, Maurizio Arena, Gianluigi Gelmetti și Collin Metters.
 
Gaddiel a fost recent semifinalist (2022) la „Das Kritische Orchester” și a primit recenzii de laudă de la „Neue Muzikzeitung” (nmz.de): „Obiectiv și concentrat, evitând orice gesturi exagerate, conduce orchestra prin muzica lui Schubert. atât de abil încât îi urmează direcția într-o manieră prietenoasă și absoarbe și pune în aplicare totul minunat…”
 
Citește și:
Teatrul „Oleg Danovski” Constanța Spectacolul „Carmen” încheie festivalul „Opera Nights” din Hunedoara 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii