Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:23 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teo și Maria au tăiat panglica inaugurală a galeriei de artă ce poartă numele lui Virgil Coman, tatăl lor (galerie foto)

ro

23 Sep, 2017 00:00 6837 Marime text
Simpli trecători, profesori universitari, medici, jurnaliști, muzeografi, bibliotecari și alți oameni de cultură tomitani, precum și reprezentanți ai autorităților locale și județene s-au adunat, vineri la amiază, în fața magazinului Tomis de pe strada Ștefan cel Mare, atrași de ineditul unui eveniment cultural: inaugurarea galeriei de artă „Virgil Coman“.
 
S-au oprit în loc preț de jumătate de oră pentru a și-l aminti pe regretatul șef al Serviciului Județean al Arhivelor Naționale, Virgil Coman (24 decembrie 1973 - 5 august 2016), prin cuvintele emoționante rostite de cei pe care prof. univ. dr. Marian Cojoc, vicepreședinte al Asociației Wild Art, i-a invitat să-l evoce pe regretatul om de cultură, plecat prea repede într-o altă dimensiune. La evenimentul inaugural au luat parte și cei doi copii ai lui Virgil Coman, Maria și Teo, cărora le-a revenit misiunea de a tăia panglica inaugurală a galeriei de artă ce poartă numele tatălui lor și de a păși primii în neconvenționalul spațiu expozițional. Aici, sub strada Mihai Viteazu, tatăl lor zâmbește firesc din fotografii de familie... Aici, își pot ostoi dorul cei care îi simt lipsa lui Virgil Coman, istoricul, prietenul, colaboratorul... Aici, sub fotografii emoționante, vor găsi și „scrisori“ către Virgil Coman, scrise de oamenii de cultură ai Constanței și de jurnaliști. Într-un colț, chiar sub portretul său din linii și culori, se află expuse cărți puse la dispoziție de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“, pe coperțile cărora apare semnătura regretatului om de cultură. Aici, amintirile sunt la ele acasă...
 
Expoziția, așa cum se prezintă acum, va putea fi vizitată până pe 5 octombrie, însă permanent va exista un spațiu dedicat celui al cărui nume îl poartă neconvenționala galerie de artă. Conform președintelui Wild Art, Laura Stroe, în acest spațiu vor fi organizate permanent expoziții de fotografie, grafică afișe, lansări de carte sau recitaluri.
 
Galeria de artă „Virgil Coman“ are la bază un proiect semnat de Cristina CrețuAlexandra DumitranaIngrid Enache și Diana Vîlceanu, coordonate de prof. Oana Gardon, eleve ale Colegiului Național de Arte „Regina Maria“.
 
Citiți mai jos cuvintele rostite de cei care l-au evocat, vineri, pe Virgil Coman la inaugurarea galeriei de artă care îi poartă numele:
 
Președintele Wild Art, Laura Stroe: „Virgil Coman dădea valoare omului și locului. Așa se întâmplă și cu acest pasaj. Nimeni nu o să mai treacă cu pasul grăbit și toți o să întârzie câteva momente și o să-și arunce privirea pe simezele galeriei. Astăzi sunt prezente pe simezele noastre fotografii cu și despre Virgil, momente din viața sa și de la evenimentele la care a participat. Avem un spațiu expozițional dedicat permanent lui Virgil Coman. Acolo sunt cărțile semnate de el, fotografii și date biografice. Le puteți vedea tot timpul de acum încolo și, sperăm noi, mulți, mulți ani de acum înainte“.
 
Vicepreședintele CJC Daniel Learciu: „În numele Consiliului Județean și al meu, personal, vreau să vă spun că mă simt onorat să particip alături de dvs. la acest eveniment care omagiază, cu multă emoție, o personalitate culturală a Constanței, Virgil Coman. Este un proiect inedit, nou, pe care Consiliul Județean l-a sprijinit și sperăm ca de acum încolo Wild Art și orice altă fundație care dorește să îmbunătățească lumea culturală a județului Constanța să vină și să ne propună proiecte pe care să le sprijinim“.
 
Viceprimarul municipiului Constanța, Costin Răsăuțeanu: „Pentru mine este o onoare și o deosebită plăcere să fiu aici. Mă onorează întru totul acest eveniment. Vreau să felicit organizatorii și, în același timp, vreau să vă spun că sunt copleșit de emoție. O emoție care mă guvernează de ceva timp, de când am primit vestea tristă. Eu l-am cunoscut foarte puțin pe Virgil Coman, dar atunci când l-am cunoscut, am simțit o vibrație și o emoție profundă. Era un om de calitate, un om bun, o adevărată valoare, pe care Constanța a pierdut-o“.

 
Medicul și prof. univ. dr. Vasile Sârbu: „Eu l-am cunoscut pe Virgil și m-a ajutat în realizarea cărților de istorie medicală pe care le-am scris și mi-e dor de el. Mă bucur că la noi în Constanța se face un astfel de colțișor pentru un constănțean. Pentru că, dacă te duci la Iași, orașul e plin de ieșeni, dacă te duci la Budapesta, e plin de budapestani: statuile doctorilor, filosofilor... (...) Mă bucur că Virgil Coman ne va face să ne plecăm puțin frunțile, ca să trecem prin pasajul lui. Se zice că și la Domul Invalizilor l-au așezat pe Napoleon puțin mai jos pentru ca toți, când se uită la el, să se plece puțin în fața lui. Și noi, într-un fel, ne vom pleca frunțile în fața unui om al Constanței pe care cu toții îl iubim“.
 
Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea: „Îmi revine și mie... bucuria de a evoca o figură foarte interesantă a intelectualilor tineri ai Constanței, care a plecat atât de repede dintre noi și care avea de multe lucruri de făcut în continuare. Așa că cei care s-au ocupat de treaba asta au găsit și spațiul - și nu mă miră, pentru că Laura (n.r. - Laura Stroe, președintele Wild Art) a mai făcut «trăsnăi» plăcute“.
 
Inspectorul școlar general al Inspectoratului Județean Școlar Constanța, Petrică Miu: „Am avut cu Virgil Coman proiecte comune. Chiar înainte de a se întâmpla nefericitul eveniment am stat și am gândit la Arhive alte proiecte pe care urma să le avem și să le concretizăm. Din păcate, este o mare pierdere pentru lumea istorică din Constanța și pentru lumea istorică românească. Avea o mare pasiune pentru istoria dobrogeană. Îi felicit pe organizatori și pe cei care susțin aceste lucruri: Consiliul Județean și Primăria Municipiului Constanța, deoarece astfel de manifestări ne mai umplu sufletul și ne arată că Dobrogea și Constanța au valori deosebite“.
 
Medicul prof. univ. dr. Octavian Unc: „Cred că primul care s-ar fi bucurat de prezența dvs. aici ar fi fost Virgil. În egală măsură se bucură cei doi copii ai săi, Teo și Maria, care sunt aici, și în egală măsură se bucură și mama lui Virgil, care la această oră se înalță. (...) El aparținea Constanței cu tot sufletul și toată trăirea și fiecare trecere în această zonă subterană cred că este de fapt o înălțare a lui Virgil spre sufletul nostru. Virgil cred că este cu noi.“
 

Directorul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“, dr. Corina Apostoleanu: „Este un moment important și unic că se deschide un pasaj de artă plastică dedicat unuia care era foarte atașat sentimental și emoțional de Constanța. Am colaborat mulți ani cu Virgil Coman și l-am cunoscut în calitatea aceasta de colaborator și prieten. Pot să vă spun că această ardere de tot, cum spunea poetul, era oarecum firească unui om care-și dedica aproape tot timpul pe care îl avea lucrului, cercetării, studiului. De altfel, vitrina de cărți pe care am pregătit-o aici demonstrează că Virgil Coman lasă în urma lui un patrimoniu cultural, spiritual deloc de neglijat“.
 
Înaltpreasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului: „Distins auditoriu, a vorbi despre Virgil Coman însemnează emoție și concentrare, pentru că în viața lui scurtă a concentrat niște realizări atât de remarcabile. Era un om care știa să mobilizeze, care aducea la împreună-lucrare pe ceilalți oameni. Și în locul acesta unde este un spirit comercial intens, iată că de data aceasta se vede și un spirit de rafinament pentru cultură, pentru dăinuire, pentru suflet. De aceea, Virgil Coman rămâne în amintirea noastră un reper atât de puternic, care trebuie să ne mobilizeze, pentru a-i continua strădania și a-l pune cu adevărat în valoare“.
 
Muzeograful Lavinia Gheorghe: „Se spune despre un om că moare atunci când nu mai este pomenit. Virgil este pomenit la fiecare dintre întâlnirile noastre și Virgil va rămâne și prin numele acestui pasaj. (...) Dacă ar fi să-l caracterizez pe Virgil printr-un cuvânt, acela este OM. OM pentru că și-a jertfit timpul pentru fiecare dintre noi. Virgil a fost omul care nu a avut timp să învețe să spună «Nu!», «Nu pot.», «O să văd», «Mai târziu». Ne-a ajutat pe fiecare dintre noi, a fost prezent de fiecare dată când am avut nevoie, când plângeam pe umărul lui de tristețile noastre personale, când ne bucuram alături de el“.
 
Vicepreședintele Wild Art Dan Ferariu: „Dorim ca Liceul de Artă și toți artiștii din acest oraș să ne ajute să menținem această galerie de artă (...) Lui Virgil îi plăceau lucrurile acestea inedite, neconvenționale (...) Virgil Coman este aici, cu noi, și vă așteptăm pe toți ca împreună cu cei de la Wild Art să-i dăm viață în continuare acestui pasaj“.
 
„Cele mai frumoase cuvinte cred că sunt cele care nu pot fi rostite întotdeauna“, a spus, în loc de concluzie, prof. univ. dr. Marian Cojoc.
 
În cadrul evenimentului a fost susținut și un moment de reculegere în memoria mamei lui Virgil Coman, Magdalena, care era înmormântată în timp ce avea loc inaugurarea galeriei dedicate fiului ei.
 
Proiectul de transformare a pasajului pietonal în galeria de artă „Virgil Coman“ este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, fiind susținut și de Primăria Municipiului Constanța.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța și Asociația „Wild Art“
 
Citește și: 
 
Galeria de artă „Virgil Coman“ se va inaugura, vineri, în pasajul pietonal de la Tomis Mall (galerie foto)

Cum arată pasajul pietonal de la Tomis Mall. A fost reconfigurat din punct de vedere artistic(fotoreportaj+video)

„Virgil Coman avea darul de a ne uni și de a crea legături“

O galerie de artă purtând numele lui Virgil Coman se va deschide, în curând, în pasajul pietonal de la Tomis (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii