Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:21 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teodor Oroveanu, inginerul român care a introdus metode moderne de calcul ale conductelor pentru petrol

ro

10 Jul, 2021 00:00 3225 Marime text

 
  • Teodor Oroveanu a fost un inginer român renumit.  S-a născut pe data de 10 iulie 1920 și a decedat pe data de 5 martie 2005, la vârsta de 84 de ani.
Acum 101 ani se năștea Teodor Oroveanu , inginerul român ce avea să descopere metodele moderne prin care se calculează conductele de petrol, produsele petroliere și gazele cu ajutorul calculatoarelor, pentru prima dată în România. Și-a făcut studiile liceale la Râmnicu Sărat, urmând apoi cursurile Facultății de Mecanică și Electricitate la București. În anul 1967 a devenit doctor inginer. În 1970 a primit distincția de doctor docent.

Parcursul său profesional l-a plimbat  prin țară îndeplinind funcția de inginer la Atelierele Centrale din Câmpina ale fostei societăți „Steaua Română“, iar apoi la Centrala Industrială a Metalurgiei Prelucrătoare (1945–1949). Timp de 19 ani a lucrat fără întrerupere la Institutul de Mecanica Fluidelor, iar paralel a fost conferenţiar (din 1951) şi profesor (din 1968) la Institutul de Petrol şi Gaze din Bucureşti.

În 1969 a fost transferat la Ploiești cu ocazia mutării institutului, devenind șef al Catedrei de Hidraulică (1971–1984). Începând cu 1990 a devenit profesor consultant la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești.  A ţinut cursuri la Baku, Freiburg, Moscova, Paris, Rennes, Toulouse.

Teodor Oroveanu  a executat o activitate științifică intensă cu precădere spre mecanica fluidelor, mai exact în domeniile curgerii fluidelor prin medii poroase, difuziei convective în fluide, mişcării fluidelor vâscoase, cu preocupări deosebite în domeniul extracţiei şi transportului petrolului şi gazelor.
A încercat să utilizeze rezultatele cercetărilor proprii în tehnică, reușind astfel ca un număr foarte mare dintre acestea să-i servească direct în elaborarea unor metode de calcul și proiectare, în special în domeniul industriei petrolului.

A realizat studii asupra exploatării zăcămintelor de petrol situate în roci fisurate şi asupra fisurării hidraulice a zăcămintelor cu permeabilitate redusă.
A fost inginerul care a introdus metode moderne de calcul ale conductelor de petrol, produse petroliere și gaze, optimizând procedeele folosind pentru prima oară calculatoarele în România.

A publicat numeroase lucrări pe baza cercetărilor sale:  „Mecanica fluidelor, 2 vol.“, 1952, 1956; „Mecanica fluidelor vâscoase, 1967“, monografii „Scurgerea fluidelor prin medii poroase neomogene“, 1963; „Scurgerea fluidelor multifazice prin medii poroase“, 1966; „Transportul petrolului“, 1985; „Transferul de impuls şi aplicaţii“, 1985 şi manuale: „Hidraulica şi transportul produselor petroliere“, 1966; „Colectarea, transportul, depozitarea şi distribuţia produselor petroliere şi gazelor“, 1985.


A fost redactor, iar din 2003 redactor-şef, al publicaţiei de profil: „Revue Roumaine des Sciences Techniques. Série de Mécanique Appliquée”.
A fost membru al Academiei Internaţionale de Astronautică din Paris şi al Societăţii de Matematică Aplicată şi Mecanică din Germania. În 1965 a fost distins cu Premiul „Aurel Vlaicu” al Academiei Române.
 
Citește și:
 
Biochimistul Mihail Șerban s-a stins din viață în urmă cu 17 ani. A fost membru al Academiei Române


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii