Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:18 02 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Transport de provizii, 1877" , de Sava Henția (1848-1904), ulei pe pânză, poate fi admirat la Muzeul Național de Istorie a României

ro

02 Sep, 2024 15:10 166 Marime text
Sursa foto: Facebook/ Muzeul Național de Istorie a României




În această lucrare, artistul Sava Henția apelează la tușe caricaturale prin care zugrăvește ipostazele hazlii ale realității.

„La poalele unei coline, trupele de dorobanți călare pe asini încărcați cu provizii traversează o mică apă curgătoare. Între personajele care domină scena, un măgar se opintește în scândura podețului deteriorat. Strădania celor doi soldați care încearcă să mobilizeze animalul pare zadarnică, căci el nu cedează în ciuda brutalității acestora. Valoarea documentară a lucrării este sporită nu doar prin aspectul umoristic, care trădează escapadele lui Henția din sobrietatea reportajului oficial de război, cât și prin fina satiră la adresa armatei, la imortalizarea căreia fusese chemat. Însă devotat reperelor realismului, nu ezită să-i documenteze unghiurile mai puțin flatante”, spun  reprezentanții Muzeului Național de Istorie a României (MNIR).

Tabloul poate fi admirat în expoziția temporară a muzeului „Capodopere din patrimoniul MNIR", deschisă pentru publicul vizitator.
 
 
Citește și
Muzeul Național de istorie a României Cabinet cu o combinație remarcabilă de stiluri artistice, primit ca dar regal

 
 

 
 

 
 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii