Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:33 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Turneul Internaţional Stradivarius 2018 începe la Constanţa. Alexandru Tomescu revine în oraşul în care a debutat

ro

08 May, 2018 00:00 4016 Marime text
Turneul Internaţional Stradivarius 2018, dedicat Centenarului Marii Uniri, sub genericul „Balada - Un secol de Muzică!“, se va deschide la Constanţa, miercuri, 9 mai, de la ora 19.00, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“.
 
Cu acest prilej, melomanii tomitani vor auzi, din nou, sunetul celebrei viori Stradivarius, strunită de Alexandru Tomescu, care va fi acompaniat, de această dată, de pianista Angela Drăghicescu. Celor doi muzicieni li se va alătura şi corala Cantus Mundi. Iubitorii muzicii culte se vor delecta cu muzică românească de cea mai bună calitate, compusă de: Mihail Jora, Dinu Lipatti, George Enescu, Constantin C. Nottara, Mircea Chiriac, Dumitru Capoianu, Tiberiu Olah şi, bineînţeles, Ciprian Porumbescu.
 
Alexandru Tomescu se reîntoarce astfel la Constanţa, oraşul în care a debutat acum 32 de ani, la numai nouă ani, după şase luni. Pe 10 noiembrie, el a fost solist al Concertului pentru vioară şi orchestră în Re major, op. 61, de Ludwig van Beethoven, inclus în cadrul celei de-a 43-a ediţii a Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului, organizat de Teatrul „Oleg Danovski“.
 
În programul evenimentului muzical se vor afla lucrări din creaţia compozitorilor: Mihail Jora - Mica suită, op. 3 pentru vioară şi pian (1917), Dinu Lipatti - Tema cu variaţiuni din Sonatina op. 1 (1933), Dedicaţie: „A Monsieur Mihail Jora“, George Enescu - „Legenda“ (1906), „Aubade“ (1899), „Hora Unirii“ pentru vioară şi pian (1917), Constantin C. Nottara - Siciliana pentru vioară şi pian, op. 1, No. 1 (1925). Dedicaţie: „Maestrului George Enescu“, Mircea Chiriac - Serenada pentru vioară şi pian (1937), Dumitru Capoianu - „Habanera“ (1987), Tiberiu Olah - Sonatina pentru vioară şi pian (1953) şi Ciprian Porumbescu - Balada cu cor (aranjament Grigore Cudalbu), 1880.
 
Biletele pentru evenimentul „Balada - Un secol de muzică!“ pot fi procurate de la agenţia teatrului la preţuri de 20, 25, 30 şi 40 de lei, în funcţie de locul ocupat în sală. Copiii şi elevii, pe baza carnetului de elev vizat la zi, vor plăti pe un bilet 8 lei, iar pensionarii şi studenţii, pe baza talonului de pensie, respectiv a carnetului de student vizat la zi, vor cumpăra un tichet cu 15 lei.
 
„Centenarul Marii Uniri este o oportunitate de a ne aminti şi a celebra cele mai importante şi valoroase momente ale naţiunii noastre, iar Turneul Internaţional Stradivarius 2018, ca brand cultural naţional, îşi doreşte să prezinte cele mai valoroase şi inspirate creaţii ale muzicii clasice româneşti, creaţii care trăiesc peste timp şi inspiră generaţii de muzicieni la nivel mondial. Proiectul muzical românesc dedicat Centenarului Marii Uniri poartă numele de «Balada - Un secol de Muzică!»“, menţionează organizatorii turneului care va începe miercuri, 9 mai, la Constanţa, şi se va încheia pe 11 iunie, la Buzău, la Teatrul „George Ciprian“.
 
Sursă foto: Facebook - Alexandru Tomescu
 
Citeşte şi:

 
Violonistul Alexandru Tomescu a revenit la Constanţa, pe scena unde şi-a început cariera solistică în urmă cu 32 de ani (video)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii