Ziua Culturii Naționale, la Constanța Muzeul de Artă Populară Constanţa, expoziție intitulată „Interiorul țărănesc de sărbătoare – funcțional și decorativ“
Ziua Culturii Naționale, la Constanța: Muzeul de Artă Populară Constanţa, expoziție intitulată „Interiorul
14 Jan, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
3404
Marime text
- Ziua Culturii Naționale, sărbătorită cu fast în Constanța. Muzeul de Artă Populară deschide expoziția „Interiorul țărănesc de sărbătoare – funcțional și decorativ“.
Ziua de 15 ianuarie a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale, întrucât reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850 - 1889). De altfel, Ziua Culturii Naționale a fost stabilită prin Legea Nr. 238 din 7 decembrie 2010.
Cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, la Muzeul de Artă Populară Constanţa s-a deschis expoziţia „Interiorul ţărănesc de sărbătoare – funcţional şi decorativ“.
„Expoziţia pune în valoare toate acele obiecte care în trecut compuneau camera „bună” a casei tradiţionale, acel loc unde se derulau evenimentele importante ale familiei şi unde se păstrau cele mai frumoase ţesături (scoarţe, ştergare, aşternuturi), piese ceramice pentru decorul interiorului (farfurii, căni, ulcioare), precum şi zestrea fetelor de măritat.
Obiectele de patrimoniu care compun expoziţia sunt reprezentative pentru toate provinciile istorice româneşti: Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Moldova, Transilvania, Banat.“, transmit organizatorii.
Ce alte evenimente se organizează la Constanța pe data de 15 ianuarie 2022
Arhiepiscopia Tomisului organizează conferința „Eminescu, geniu historial“ și o lansare care conține mai multe volume, printre care 7 manuscrise din Vatican.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 15 ianuarie, la ora 14.00, în sala Magna a Centrului eparhial Tomis (str. Arhiepiscopiei, nr. 23), va avea loc conferința „Eminescu, geniu historial“, susținută de către Acad. Prof. Constantin Barbu, cu binecuvântarea și participarea IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Află care sunt volumele pe care le vor lansa din materialul „Arhiepiscopia Tomisului organizează conferința „Eminescu, geniu historial“ și o lansare de carte. Când vor avea loc evenimentele“
Comunitatea Elenă ELPIS Constanța organizează împreună cu partenerii săi, Consiliul Județean Constanța și Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei - filialele Constanța și București, două evenimente de excepție.
Sâmbătă, 15 ianuarie, Ora 10:00, la Biserica „Schimbarea la față” / „Metamorphosis”, se va oficia slujba religioasă și va avea loc tăierea Vasilopitei (prăjitura Sfântului Vasile), care simbolizează prosperitatea și aduce belșug în tot anul ce vine aceluia ce găsește bănuțul norocos;
Sâmbătă, 15 ianuarie, Ora 12:00, la Muzeul de Artă Constanța, situat pe bd. Tomis (lângă farmacia „Miga”), va avea loc o evocare a Majestății Sale Regina Elena-Mamă, fiind prezentată cu această ocazie o sesiune de tablouri din diferite momente reprezentative ale existenței Majestății Sale, alături de o copie fidelă a ținutei militare de ceremonie a Reginei.
Puteți afla mai multe detalii din articolul Ziua Culturii Naționale, sărbătorită de Comunitatea Elenă din Constanța
Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“ a pregătit pentru publicul interesat trei reprezentații de poveste.
ORELE 10.00 și 11.15 (capacitatea sălii este de doar 30% începând cu săptămâna 10.01-16.01.2022)
Spectacolul „Capra cu Trei Iezi“, după Ion Creangă.
ORA 13.00 - „Eminescu Altfel“ - moment artistic, cultural-educativ, dedicat aniversării a 172 de ani de la nașterea poetului național al României, Mihai Eminescu, „omul deplin al culturii românești“ (Constantin Noica).
Aflați din „Ziua culturii naționale, sărbătorită la Teatrul pentru Copii și Tinere „Căluțul de mare“ care este prețul biletului, dar și cine sunt persoanele distribuite în cele 2 piese.
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Primăria Municipiului Constanța, organizează, sâmbătă, 15 ianuarie 2022, ora 13.00, în Aula „Adrian Rădulescu” a MINAC, masa rotundă cu tema: „La ce bun cultura în vremuri de restriște?“
Ce mesaj a transmis Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța
Citește și:
DOOM, ediția a treia: Limba e un organism viu și, odată cu lumea, se schimbă și ea
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii