Ziua Culturii Române - Sărbătorită în mod inedit la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Constanța, printr-un spectacol literar-artistic (FOTO)
Ziua Culturii Române - Sărbătorită în mod inedit la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Constanța, printr-un- O zi plină de semnificație, întrucât s-a celebrat împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului nepereche.
Luni, 15 ianuarie 2024, în sala de festivități, elevii Liceului Teoretic „Lucian Blaga” Constanța, coordonați de către cadre didactice implicate, au sărbătorit Ziua Culturii Naționale, printr-un spectacol dedicat marelui poet Mihai Eminescu, cu momente artistice deosebite, îmbinând poezie, proză, teatru și muzică. O zi plină de semnificație, întrucât s-a celebrat împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului nepereche, transmite un comunicat de presă din partea liceului.
Activitatea face parte din proiectul educațional „Minunata lume a scenei” coordonat de prof. de limba română Florentina-Ioana Reșit iar o mare parte din elevii participanți își aduc contribuția și la trupa de teatru Euphorion a liceului. Spectacolul aniversar a fost organizat de doamna director Iuliana Linea, împreună cu prof. de istorie Mariana Ștefan, prof. de limba română Cornelia Babu, prof. de limba română Iuliana Tudose, prof. de muzică Victoria Avanu și prof. de desen Cristian Cărbunaru.
Programul spectacolului a implicat elevi de la clasele a V-a B, a V-a D, a VI-a B, a VI-a C, a VIII-a A, a IX-a C, a IX-a D, a X-a A, a X-a B, a X-a D, a XI-a A, a XI-a B, a XI-a C și a inclus o incursiune captivantă în viața și opera lui Mihai Eminescu, cu tema „De ce avem nevoie de Eminescu”; dramatizări din poemul „Luceafărul”, acompaniate de momente artistice pe fundal muzical clasic; dramatizări ale unor opere eminesciene, precum „Scrisoarea a III-a” și „Făt-Frumos din lacrimă”, susținute de trupa de teatru Euphorion a școlii; interpretări vocale, muzicale și recitări emoționante ale poeziilor „O, rămâi”, „Mai am un singur dor”, „Sara pe deal”, „Revedere”, „Pe lângă plopii fără soț” și „Eminescu n-a existat” de Marin Sorescu, dar și un program variat de poezii eminesciene interpretate cu sensibilitate de elevi, alături de momente artistice deosebite. Nu în ultimul rând, a avut loc prezentarea scenetei „Învățătorul și regizorul”, care ilustrează dialogul dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă.
La succesul activității a contribuit și colaborarea cu Asociația Culturală Tomis prin reprezentantul său, președinte Radu Covaliu, care a asigurat vestimentația specifică dramatizării poeziei Scrisoarea III, pentru momentul confruntării dintre Mircea cel Bătrân și Baiazid.
Redăm o parte din discursul emoționant unei eleve de la clasa a XI-a C: „În urmă cu un secol și jumătate fără acces la tehnologie, fără posibilități financiare, Eminescu transmite cel mai profund mesaj adresat tinerilor de astăzi: să ne educăm și autoeducăm punând accentul pe valorile culturale și personale: iubirea, lectura, identitatea națională, religia, istoria și frumusețea plaiurilor românești. Dacă el a putut să-și urmeze visul, nu putem și noi să facem același lucru, într-o lume mult mai conectată și cu mai multe oportunități?
Cum ne putem inspira din munca lui? Poate că nu vom scrie poezii, dar putem fi creativi și cu o sporită atenție în dezvoltarea valorilor personale. Din paginile scrierilor sale, Eminescu pare a ne întreba: „Ce faci tu ca să lași ceva într-o lume care se schimbă atât de repede?”
Mihai Eminescu este mai mult decât un poet. El este o parte din cine suntem noi, ca oameni și ca români. Avem nevoie de el pentru a ne reaminti de frumusețea limbii românești și pentru a ne inspira să visăm indiferent de obstacole. Poate vă întrebați: „Bine, dar de ce ne mai interesează Eminescu în 2025?" Pentru că temele lui sunt universale. El vorbește despre lucruri care nu se demodează niciodată: iubirea, timpul, natura. Încă mai mult, Eminescu este dovada că limba română poate fi magică. Cum ar fi să neglijăm asta? Fiecare metaforă, fiecare vers demonstrează că suntem capabili de o artă incredibilă. Vrem să renunțăm la ceva atât de valoros? Ați citit vreodată o poezie de-a lui fără să simțiți o emoție? Dacă răspunsul este nu, întoarceți-vă la el. Pentru că Eminescu nu este doar despre trecut. El este despre viitorul nostru și despre cum putem fi mai buni, mai conectați, mai umani”.
Citește și:
La mulți ani, Radu Gheorghe! O carieră de actor începută în Tulcea, consacrarea la București și visul american
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp