Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:55 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

2018, un an memorabil pentru ZIUA de Constanța. În premieră, un cotidian regional, organizator de evenimente culturale de impact (galerie foto)

ro

11 Jan, 2019 00:00 2873 Marime text
Asumându-și pe deplin rolul de formator cultural al viitoarelor generații, cotidianul ZIUA de Constanța a făcut un salt spectaculos în anul 2018 din domeniul publicisticii în cel al organizării de evenimente culturale cu impact regional.
 
Odată cu asumarea manifestului din 23 noiembrie 2017, prilejuit de sărbătorirea celor 139 de ani de la revenirea Dobrogei la Țara Mamă, la evenimentul intitulat #SărbătoreșteDobrogea, cotidianul ZIUA de Constanța încerca, prin puterea exemplului, să miște aparatul administrativ județean.
Nu total noi, pentru că, anterior, ZIUA de Constanța organizase alte două mari evenimente culturale dedicate unor personalități emblematice pentru scena constănțeană - Vasile Moldoveanu (2016)
și Aida Abagief  (2017) -, manifestările culturale din 2018 aveau să demonstreze tuturor „spectatorilor” constănțeni că nu bugetele sunt fundamental importante, ci crezul că eforturile depuse dau roade.
 
 
Prima inițiativă a cotidianului ZIUA de Constanța își avea rădăcinile încă din 2017, când, în premieră, un ziar finanța editarea unei cărți, și anume cea scrisă de secretarul literar Jean Badea - „Dulcea povară”.
 
Programată a fi lansată în luna decembrie 2017, dar amânată din cauza doliului național decretat ca urmare a decesului Regelui Mihai, cartea avea să fie „motivul” unei manifestări extrem de emoționante petrecute pe 12 iunie, chiar de ziua apreciatului teatrolog Anaid Tavitian, de altfel „sufletul” organizării, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, a evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănțean”.
 
Prilej de nemăsurată emoție pentru zecile de personalități ale comunității teatrale constănțene care se întorceau „acasă”, pentru a primi din partea cotidianului ZIUA de Constanța, a Consiliului Județean Constanța și a Primăriei Constanța onorurile binemeritate.
 
Fără prea mult răgaz, echipa aceluiași cotidian a trecut la înfăptuirea unui alt deziderat asumat în manifestul din noiembrie 2017, la propunerea redactorului-șef Emilian Andrei, și anume acela de a schimba denumirea unității de învățământ din localitatea Dorobanțu, județul Călărași, în Școala Gimnazială „prof.dr. Adrian V. Rădulescu”,
locul natal al marelui istoric.

 

În avanpremiera evenimentului ce avea să se concretizeze pe 5 octombrie 2018, chiar de Ziua Mondială a Educației, cotidianul ZIUA de Constanța a desfășurat o amplă campanie mediatică, purtând titlul #AdrianV.Rădulescu, ctitorul. Rod al acestei campanii și al numărului impresionant de fotografii inedite puse la dispoziție de conducerea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, dar și de familia istoricului, conducerea ZIUA de Constanța decidea realizarea, în premieră, a unui film documentar despre ctitoriile istoricului, directorului, primarului, prefectului și rectorului Adrian V. Rădulescu. Astfel lua naștere, la casa de producție IMAGO STUDIO, primul documentar finanțat de un ziar constănțean, film ce a fost lansat la Sesiunea științifică PONTICA și apoi vizionat în cele mai importante instituții publice constănțene.
 

Nici nu se stingeau bine ecourile amplului eveniment dedicat personalității istoricului Adrian V. Rădulescu, că redacția ZIUA de Constanța începea pregătirile pentru manifestarea ce avea să marcheze, în An Centenar, împlinirea a 140 de ani de la revenirea Dobrogei pe harta României. În același loc ca în 2017 - sala „Remus Opreanu” a Consiliului Județean Constanța -, dar de data aceasta, la propunerea prof. Constantin Vitanos, cu o temă extrem de ancorată - Etniile împreună pentru Dobrogea.
 
 
Păstrând tradiția instituită în 2017, și în 2018 au fost acordate 10 plachete Meritul Dobrogean, însoțite de data aceasta de medalia Marin Ionescu Dobrogianu, unui număr de 10 personalități care au marcat devenirea provinciei dintre Dunăre și Mare.

 
În final, mai trebuie spus că toate aceste evenimente au fost precedate, de-a lungul anului 2018, de întâlniri „provocate” în redacția ZIUA de Constanța, la care au participat numeroase personalități constănțene, atât din viața administrativă sau politică, dar și cultural-artistică a județului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii