Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:13 02 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

6 ani de închisoare la prima condamnare Bărbatul, suspectat că a produs două accidente rutiere și ar fi plătit pe altcineva ca să le declare la poliție, va afla dacă va rămâne după gratii (RECHIZITORIU)

ro

02 Sep, 2024 17:00 305 Marime text
Foto ilustrativă - sursa: ZIUA de Constanța

Judecătoria Constanța l-a condamnat la 6 ani de închisoare pe Tarnaruțchi Constantin Ciprian, bărbatul acuzat că ar fi condus un autoturism fără a avea permis de conducere, iar după ce ar fi produs două accidente, ar fi plătit un martor să meargă la poliție, pentru a-și asuma vina.
 
Potrivit portalului instanțelor de judecată, prima condamnare a fost dispusă în data de 26.04.2024.
 
MINUTA
 

Soluția pe scurt: În baza art. 335 alin. 1 cod penal cu aplicarea art.41 alin.1 C.pen şi art. 396 alin.1 şi alin. 10 Cod proc.pen., condamnă pe inculpatul T.C. – C., ..., recidivist, la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere (fapta din data de 23.11.2023). În baza art. 335 alin. 1 cod penal cu aplicarea art.41 alin.1 C.pen şi art. 396 alin.1 şi alin. 10 Cod proc.pen., condamnă pe inculpatul T.C. – C., ..., recidivist, la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere (fapta din data de 16.12.2023). În baza art. 47 C.pen. rap. la art. 326 alin. 1 C.pen cod penal cu aplicarea art.41 alin.1 C.pen şi art. 396 alin.1 şi alin. 10 Cod proc.pen., condamnă pe inculpatul T.C. – C., ..., recidivist,la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals în declarații. În baza art. 39 alin. 1 lit. b C.pen. contopeşte pedepsele stabilite, va aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea, aceea de 4 ani închisoare, pe care o va spori cu un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse cu închisoarea stabilite, respectiv un spor de 2 ani închisoare, inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de 6 ani închisoare. Pedeapsa astfel stabilită se va executa în regim de detenţie, conform art. 60 C.pen, În baza art. 72 alin. 1 C.pen. deduce reţinerea inculpatului pentru o perioadă de 24 de ore începând cu data de 23.11.2023 până la data de 24.11.2023 (...). Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunţată, astăzi, 26.04.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi procurorului prin mijlocirea grefei instanţei.

 
Tarnaruțchi Constantin Ciprian a depus contestație la Curtea de Apel Constanța față de decizia Judecătoriei pe 29 aprilie 2024.
 
Astfel, instanța superioară se va pronunța definitiv în dosarul 32397/212/2023, pe data de 12.09.2024.
 

 
Ce acuzații aduc procurorii în dosar
 
În fapt, instanţa reţine că în data de 23.11.2023, în jurul orei 10.00, inculpatul Tarnararuțchi a condus autoturismul marca Audi (…).
 
Ulterior s-a reţinut în fapt că la data de 16.12.2023, în jurul orei 01.30, fără a deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, inculpatul a condus autoturismul marca Audi A8, (...), pe DN38, (...) unde a produs un accident rutier, apoi și-a continuat deplasarea până în (...) Șos. Mangaliei, iar în zona Dorally a produs un alt accident rutier, ambele accidente soldate doar cu pagube materiale și pentru a ascunde aceste fapte, l-a determinat  pe un bărbat să declare în mod mincinos că el a condus autoturismul în noaptea respectivă și a produs cele două accidente rutiere”, se arată în actul de sesizare.
 
Astfel, în sarcina inculpatului au fost reținute acuzațiile de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, precum și instigare la fals în declarații.
 
Cum l-a prins poliția, prima oară
 
Potrivit procesului-verbal de constatare a infracțiunii, la data de 23.11.2023 în timp ce efectuau serviciul de patrulare (...), lucrătorii de poliție au observat în trafic un autoturism marca Audi, de culoare albastru (...),  care a efectuat viraj la stânga încălcând marcajul longitudinal.
 
Conducătorul autoturismului mai sus menționat a fost somat verbal prin portavocea montată pe autospeciala de poliție pentru a rămâne în afara carosabilului, moment în care acesta a adoptat un comportament agresiv, plecând în viteză prin efectuare virajului la stânga pe str. B.P. Hașdeu.
 
În continuare, lucrătorii de poliție au pornit semnalele acustice si luminoase și au procedat la urmărirea autoturismului în cauză. În cuprinsul procesului-verbal întocmit mai este menționat faptul că autoturismul urmărit de lucrătorii de poliție, respectiv marca Audi (...) a lovit un alt autoturism (...) care se afla parcat.
 
Lucrătorii de poliție au imobilizat autoturismul marca Audi (...) și au procedat la extracția conducătorului (...), acesta aflându-se singur în autoturism. În continuare, bărbatul a fost testat în vederea consumul de alcool și de substanțe psihoactive, rezultatele fiind negative.
 
Bani pentru asumarea vinovăției
 
La data de 17.12.2023, în jurul orei 11:00, la sediul Serviciului Rutier, s-a prezentat un bărbat care a declarat, completând și semnând olograf formular destinat înregistrării accidentelor rutiere soldate cu pagube materiale, că a condus autoturismul marca (...) la data de 16.12.2023, ora 01:30 , pe DN38 în localitatea Mereni și în Constanța, producând două accidente rutiere soldate cu pagube materiale.
 
De asemenea, un martor a declarat faptul că la data de 16.12.2023, în jurul orei 21:30 în timp ce stătea de vorbă cu niște prieteni pe str. Semănătorului (...), dintr-o mașină a coborât un bărbat în jurul vârstei de 40 ani, pe care nu îl cunoștea și care le-a cerut ajutorul pentru a muta o mașină, aflată pe o bordură, înfiptă într-un copac, el neavând permis de conducere. S-a oferit să îl ajute, spunându-i că el nu are permis de conducere, dar are o cunoștință care deține permis și îi poate muta mașina.
 
Au mers la locuința cumnatului său (...), acesta s-a urcat în mașină și toți și-au continuat deplasarea către zona Dorally, unde bărbatul de aproximativ 40 ani a produs accidentul. Al doilea martor a vorbit în particular cu bărbatul de 40 ani, fără ca el să știe ce. Martorul a chemat o platformă pentru a ridica autoturismul avariat și care l-a dus la un centru de dezmembrări din Constanța. Ulterior, primul martor a plecat singur spre casă, iar cumnatul său, împreună cu bărbatul de 40 ani. 
 
În dimineața zilei de 17.12.2023 a fost apelat telefonic de cumnatul său, care se afla la sediul Poliției Rutiere, cerându-i să vorbească cu bărbatul de 40 ani și să-i spună că nu a fost crezut de polițiști cu privire la faptul că el a condus autoturismul marca Audi în seara respectivă și că vor să-l aresteze. Martorul s-a întâlnit cu bărbatul de 40 ani, i-a transmis cele declarate de cumnatul său, iar acesta i-a spus că va merge la poliție doar dacă al doilea martor îi va înapoia 3500 lei.
Din câte a înțeles, banii respectivi erau pentru declarația de la poliție, bărbatul de 40 ani i-ar fi dat suma de 1000 euro, din care 1500 lei pentru platformă și 3500 lei pentru cumnatul său. Martorul i-a dat 3500 lei bărbatului de 40 ani și au mers împreună la sediul Serviciului Rutier.
 
Declarațiile martorului plătit
 
Fiind audiat în calitate de suspect, al doilea martor  a declarat că la data de 16.12.2023, în jurul orei 21:00, în timp ce se afla la domiciliul său, a fost apelat telefonic prin intermediul aplicaţiei de socializare Facebook, de către cumnatul său, care i-a spus că are un prieten care a produs un accident rutier soldat cu pagube materiale în zona Dorally (...). A fost de acord, iar în scurt timp, în faţa blocului a venit cumnatul său  cu autoturismul său personal (...) el s-a urcat pe locul pasagerului din spate, (...), iar pe locul pasagerului din dreapta faţă se afla un alt băiat pe care îl ştia (...). S-au deplasat către zona Dorally.
 
Pe drum, inculpatul a început să vorbească cu el şi l-a rugat dacă poate să îl ajute cu o problemă, respectiv să declare în faţa organelor de poliţie din cadrul Poliţiei Rutiere Constanţa faptul că el a condus autoturismul marca Audi A8 (...), la data de 16.12.2023, în jurul orei 03:00, pe sos. (...), după care a lovit un copac aflat pe marginea părţii carosabile. Totodată, acesta i-a propus ca în schimbul declaraţiei sale să îi ofere suma de 1.000 euro.
 
În acel moment a acceptat şi a fost de acord cu cele propuse (...), întrucât avea nevoie bani, deoarece copilul său minor în vârstă de 3 ani era bolnav şi trebuia să meargă la medicul dentist. Până să ajungă în zona Dorally, i-a fost înmânată suma de 1.000 euro, suma de bani pe care nu a numărat-o şi a introdus-o în buzunarul pantalonilor.
 
La scurt timp, au ajuns în zona Dorally, respectiv pe sos. Mangaliei, lânga marketul Lidl, în păduricea de pe marginea părţii carosabile, unde a observat autoturismul  marca Audi A8 (...), de culoare albastru. Acesta era blocat într-un copac, pe pâmânt, având avarii în zona din faţă, airbag-urile fiind declanşate.
 
După ce a văzut autoturismul, cumnatul său  l-a condus acasă şi a căzut de comun acord cu inculpatul, că la data de 17.12.2023, se va prezenta la sediul Poliţiei Rutiere Constanța pentru a formula o declaraţie de tamponare privind accidentul rutier.
 
Astfel, la data de 17.12.2023, în jurul orei 10:30, s-a prezentat la sediul Poliţiei Rutiere, la Relaţii cu Publicul, unde la camera 2, a discutat cu un poliţist şi i-a spus că a fost implicat într-un accident rutier, acesta dându-i spre completare un tipizat pentru a formula o declaraţie.
 
După ce a completat declaraţia, a fost îndrumat către camera 11, unde poliţistii l-au întrebat ce s-a întâmplat. Le-a spus de accidentul rutier provocat la data de 16.12.2023, ora 03:00, însă când l-au întrebat de alt accident produs cu aceeaşi maşină, la aceeaşi dată,  (...) pe DN38, nu a ştiut ce să le spună, moment în care aceştia si-au dat seama că a minţit în declaraţie.
 
Ulterior, le-a recunoscut poliţistilor că a făcut afirmaţii false în declaraţie şi ce s-a întâmplat cu adevărat, cum a luat legătura cu inculpatul şi producerea accidentului.
 
Declarațiile inculpatului
 
Audiat în calitate de suspect, bărbatul a recunoscut comiterea faptelor, declarând că la data de 16.12.2023, a condus autoturismul marca Audi A8 (...) pe DN38 din localitatea Topraisar către Mun. Constanța. Era singur în autoturism.
 
Nefiind atent, a pătruns puțin pe sensul opus de mers și cu oglinda retrovizoare stânga, a acroșat oglinda altui autoturism care se deplasa din sens opus.  (...) Nu a oprit la locul accidentului și-a continuat deplasarea (...). La ora 02:00, a ajuns (...) pe Șos. Mangaliei și în zona sensului giratoriu de la urcarea pe podul KM4/5(zona Dorally), anvelopa de pe partea dreapta față a explodat, a pierdut controlul direcției de deplasare, a părăsit partea carosabilă către dreapta și a intrat în coliziune cu un copac. În urma producerii accidentului, nu a suferit vătămări corporale. Deoarece nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, a lăsat autoturismul deschis și a plecat cu un taxi la domiciliu.
 
Anchetatorii spun că acesta nu a anunțat producerea accidentului la vreo unitate de poliție. Ajungând acasă, în jurul orei 20:00 sau 21:00, a luat legătura cu o cunoștință al cărui nume nu îl cunoaște și l-a rugat să îl ducă până la cumnatul său (...).
 
În finalul declarației, suspectul a menționat că nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și nici nu a urmat cursurile vreunei școli de șoferi. În noaptea de 16.12.2023 a condus pe o distanța de aproximativ 20 kilometri.
 
În secțiunea Documente poate fi citit în integralitate actul de sesizare.
 
Surse de documentare: Rejust.ro și portalul instanțelor de judecată.
 
Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea și controlul judiciar reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Dosar în rejudecare! Bărbatul acuzat că ar fi furat mașina amicului de pahar pentru a merge să-și cumpere de mâncare, din nou în fața instanței. Ce spun anchetatorii despre urmărirea acestuia (RECHIZITORIU)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii