Audiere din Tribunalul Veneția Omul de afaceri Sorin Strutinsky, videoconferinţă de trei ore, la Înalta Curte. Ce le-a zis judecătorilor
Audiere din Tribunalul Veneția: Omul de afaceri Sorin Strutinsky, videoconferinţă de trei ore, la Înalta Curte.
07 Sep, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3295
Marime text
- Recent, judecătorii din Italia au respins cererea Statului Român de extrădare a omului de afaceri Sorin Strutinsky, condamnat definitiv, în iulie 2020, la Constanța, la zece ani și opt luni de închisoare.
- Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al Constanţei, a primit în primă instanță nouă ani și zece luni ani de închisoare.
În cele aproximativ trei ore de audiere, Sorin Strutinsky a încercat să demonteze acuzațiile DNA și să arate că este nevinovat.
Tot prin sistem de videoconferință a participat la proces și Radu Mazăre.
Noul termen a fost stabilit pentru data de 04 octombrie 2021, pentru depunerea concluziilor.
Cercetarea judecătorească a fost reluată după o pauză de aproximativ trei luni.
Până în prezent au fost acordate 11 termene de judecată în faza apelului.
În această cauză, Sorin Strutinsky a fost condamnat în primă instanță la șapte ani şi zece luni de închisoare, asta în timp ce Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al Constanţei, a primit nouă ani și zece luni ani de închisoare. Mai departe, Eduard Martin a primit tot în primă instanță cinci ani şi șase luni de închisoare, iar Gabi Stan, fostul viceprimar al municipiului Constanța, a fost achitat. De asemenea, ÎCCJ a mai decis condamnarea în primă instanță a SC Polaris Holding SRL la p amendă penală de 1.000.000 de lei.
Tudorița Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalâp și Sorina Laura Oprea, funcționari în cadrul Primăriei Constanța, la data faptelor, suspectați de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, au luat cu suspendare tot în primă instanță.
Concret, Alina Pavel și Ghiulnihal Mutalâp au primit câte doi ani cu suspendare. Asta în timp ce Tudorița Tolea, Doru Aurelian Harpalete și Sorina Laura Oprea s-au ales cu câte doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare.
Date din rechizitori
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată, printre altele, că, „în perioada 2006-2009, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, beneficiind de ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 de euro şi a primit circa 1.000.000 de euro şi 2.472.303,8 lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa“.
„Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ștefan atât direct, cât şi prin intermediul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel. Acesta din urmă a transmis solicitarea inculpatului Mazăre Radu Ștefan către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contractele fictive de publicitate încheiate între acestea şi firma pe care o administra, contracte în baza cărora au fost ulterior primite sumele de bani“, conform rechizitoriului.
Mai mult decât atât, DNA arată că, „în perioada noiembrie 2006 - 2013, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a participat la încheierea a 12 contracte între Primărie şi o societate controlată de el şi de inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel, în valoare totală de peste 6 milioane de lei.
Aceste lucruri au fost posibile în condiţiile în care inculpatul Mazăre Radu Ştefan a beneficiat de foloase de la această firmă constând în promovarea imaginii şi a intereselor sale electorale“.
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a fi menţinute măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Dosarul terenurilor de la Club Castel și Complex Cazino
Radu Mazăre și Sorina-Gina Hortolomei- Moscu, achitați definitiv! Motivare (document)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii