Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:05 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Casa Laskaridis, din Centrul Vechi Constanța, scoasă la vânzare pentru 900.000 de euro

ro

28 Jan, 2023 00:00 4393 Marime text
  • Imobilul de pe strada Nicolae Titulescu, așadar chiar în peninsulă, în centru administrativ și economic al orașului, era ridicat în 1924, în imediata vecinătate a celebrului Hotel „Regina” (Intim)
 
Agențiile imobiliare au listat, atât la nivel național, cât și internațional, Casa Laskaridis. Nu este prima oară când impresionanta clădire de pe strada Nicolae Titulescu din Constanța este scoasă la vânzare.
 
Casa cu iz istoric se vinde, de data aceasta, pentru suma de 900.000 de euro. „Vă propunem spre vânzare o clădire situată în centrul vechi al orașului Constanța, pe Valea Portului, în vecinătatea Cazinoului din Constanța amplasata pe o suprafață de teren de 750mp. Imobilul are 17 camere și o suprafață de 670mp dispuși pe D+P+1+M. Construcția este din cărămidă cu pereți grosi de 60cm, renovată, se poate folosi atât pentru locuit cât și pentru birouri sau turism”, se arată în anunțul agenției imobiliare.
 
Casa Laskaridis ne introduce în scrierea istoriei modernității Constanței, fiind omonimă cu una dintre importantele familii grecești ce au contribuit la evoluția culturală și economică a orașului-port. Comunitatea elenă din Dobrogea și în special cea din Constanța era recunoscută nu doar prin mărime (considerabilă în perioada interbelică), ci poate mai ales prin importanța ei în toate domeniile publice ale unei urbe cu tendințe cosmopolite.


 
Școala grecească, Biserica, teatrul și micile afaceri portuare sau comerciale din centrul (istoric) al Constanței au reprezentat edificii culturale și economice ce au înrădăcinat comunitatea elenă în monografia orașului, reprezentanții ei fiind deseori enumerați printre înaintașii modernității constănțene.
 
Imobilul de pe strada Nicolae Titulescu, așadar chiar în peninsulă, în centru administrativ și economic al orașului, era ridicat în 1924, în imediata vecinătate a celebrului Hotel „Regina” (Intim), pentru ca, după 1937, să se regăsească și vis-a-vis de Biserica Romano Catolică „Sf. Anton de Padova”. Proprietari ai parcelei de pământ dintre străzile Nicolae Titulescu (fostă Lascăr Catargiu) și Ovidiu au fost diverși membrii ai familiei Laskaridis.
 
Primii doi, frații Iancu și Lascăr, comercianți de țesături, sunt consemnați drept primii proprietari. Cel mai probabil Lascăr Laskaridis, menționat în monografiile orașului, cu afaceri și magazine în centrul Constanței, este același Lascăr Laskaridis ce era la 1897-1898 președinte al comunității elene. Imobilul avea să fie păstrat în familia Laskaridis prin diverse succesiuni și moșteniri, actele imobilului consemnând proprietari ca Dumitru Laskaridis, Spiru (Spiridon) Laskaridis, Ștefan și Ianis Șt. Laskaridis, ultimul posesor înainte de naționalizarea din 1950.


 
În ceea ce privește structura clădirii, acesta are trei nivele, parter, un etaj și mansardă, fiind dispusă în formă de L. Clădirea a suferit o serie de modificări, care au schimbat parțial fațada clădirii (comparând fotografia cu imobilul din prezent și planul de proiectare din 1924 se observă diferențele).

 
Arhitectura de factură sobră a fost modificată în timp, astfel că acum fațadele dispun de o profilatură simplă în jurul ferestrelor rectangulare peste soclu și la nivelul cornișei, sub atic. Feroneria ușii de la intrare, balustradele balcoanelor cu modele curbilinii și împrejmuirea de fier forjat de pe soclu sunt câteva dintre elementele specifice clădirii.

 
Interesant este că familia Laskaridis mai deținea o casă, pe strada Ecaterina Varga, construită în 1910, care avea o dublă utilitate, locuință și brutărie.
 

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:
 
Un alt imobil de patrimoniu ar putea fi vândut după modelul Casei Manicatide. Proprietarul, Gabriel Comănescu, spune că nu vrea să facă tranzacții cu Primăria Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii