Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:37 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazinoul din Constanța, „dascălul“ blând și dedicat! (FOTO)

ro

17 Dec, 2022 00:00 5284 Marime text
Cazino Constanța - Sursa foto: Facebook.com - Facultatea de Construcții
  • Cazinoul din Constanța i-a întâmpinat cu bucurie, sfială și informații prețioase pe studenții Facultății de Construcții din cadrul Universității Ovidius Constanța.
  • În primăvara acestui an, studenții de la Arhitectură care se pregătesc cu arhitecții Dragoș Constantinescu și Ștefan Constantinescu, fiii regretatului arhitect Constantin Constantinescu (alias „Gigi Moacă“), în cadrul „Meditațiilor la Arhitectură cu Familia Constantinescu“, au pășit, de asemenea, pe șantierul de la Cazino.
 
Cazinoul din Constanța, bijuteria arhitecturală art-nouveau de la malul mării, ce renaște pe zi ce trece sub atenta îngrijire și profesionalismul echipelor de lucrători care și-au adjudecat contractul public pentru restaurare, consolidare și modernizare a monumentului, își dezvăluie, încă o dată, misiunea și valoarea incontestabile!
 
În zilele reci ale unui decembrie capricios, învăluit parțial în schele și pășind cu încredere pe drumul spre renașterea promisă, Cazinoul a avut puterea să îi întâmpine cu bucurie, sfială și informații prețioase pe studenții Facultății de Construcții din cadrul Universității Ovidius Constanța.



Vizita studenților a fost posibilă cu sprijinul companiei bucureștene Aedificia Carpați SA, antreprenorul general al lucrărilor întreprinse la Cazinoul din Constanța, în baza proiectului întocmit de arh. Constanța Carp, din cadrul Remon Proiect, companiile arătându-și astfel, încă o dată, deschiderea și bucuria de a împărtăși din experiența pe care o reprezintă, în fapt, consolidarea monumentului.
 


Reprezentanții paginii oficiale de Facebook a Facultății de Construcții au transmis în mediul online că „joi, 08.12.2022, a avut loc vizita în șantierul de la «Cazino», unde studenții facultății noastre au putut învăța despre lucrările de consolidare și restaurare ce se desfășoara la construcția emblematică pentru orașul Constanța“.
 
Totodată, aceștia au adăugat: „mulțumim reprezentanților Aedificia Carpați SA pentru primire și deschiderea pe care au arătat-o“.




Vizita studenților a fost coordondată de prof. S.l.dr.ing.Mădălina Stănescu, din cadrul Facultății de Construcții UOC, iar informațiile și detaliile cu privire la lucrări le-au fost furnizate acestora inclusiv de către ing. Marius Stan, managerul de proiect al Cazinoului.
 
„Am ascultat poveștile ascunse în zidurile clădirii“
 
Nu este pentru prima dată când Cazinoul și echipele ce lucrează spre renașterea sa sunt gazdele învățăceilor.
 
În primăvara acestui an, studenții de la Arhitectură care se pregătesc cu arhitecții Dragoș Constantinescu și Ștefan Constantinescu, fiii regretatului arhitect Constantin Constantinescu (alias „Gigi Moacă“), în cadrul „Meditațiilor la Arhitectură cu Familia Constantinescu“, au pășit, de asemenea, pe șantierul de la Cazino.

 
Sursa foto: Facebook.com - Meditatii Arhitectura

Iată ce scriau administratorii paginii de Facebook Meditatii Arhitectură în aprilie 2022 referitor la această vizită, efectuată în cadrul Cantonamentului de Desen 2022: „După ce o seară întreagă ne-am brand-uit echipamentul de protecție, a doua zi, în premieră, am vizitat șantierul emblematicului Cazinou din Constanța“.
 
„Mulțumim gazdelor  #AedificiaCarpati și #RemonProiect  (https://www.remonproiect.ro/cazinoconstanta) pentru exclusiva ocazie de a vedea incredibilul efort din spatele restaurării, de la atelierul de stucaturi, scara monumentală și până la subsolul parțial terminat cu grinzile metalice ale lui Saligny. Am ascultat poveștile ascunse în zidurile clădirii profund mișcați de frumusețea renăscută a cladirii“, au mai spus aceștia.
 


Cu siguranță, încă aflat pe drumul spre renaștere, Cazinoul reprezintă o adevărată lecție despre îmbinarea frumosului cu durabilitatea, despre decădere și renaștere, despre rezistență și, în final, despre bucuria arhitecturală pe care o reprezintă o astfel de clădire de patrimoniu.



Învăluit încă în schele, Cazinoul își dovedește astfel, încă o dată, prețuirea pentru actul didactic și sufletele ce-l iubesc și apreciază, lăsându-se dezvelit arhitectural întru cunoaștere, cu toate slăbiciunile și frumusețile sale, dar, mai ales, cu promisiunea că îi va primi pe toți, din nou, odată renăscut!
 
Sursa info și foto:
Facebook.com/Facultatea de Constructii
Facebook.com/Meditatii Arhitectura
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Cazinoul din Constanța, promisiunea care învinge scepticismul (VIDEO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii