Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:27 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce „spune“ legea despre achitarea lui Decebal Făgădău, în dosarul terenurilor din Portul Tomis - fapta nu este prevăzută de legea penală!

ro

01 Aug, 2023 18:00 2321 Marime text
 
 
 
  • În septembrie 2021, Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, a fost audiat în dosar și, încercând să își demonstreze nevinovăția, a susținut, printre altele, că în toată perioada în care a ocupat funcții publice a „apărat interesele municipiului Constanța“, că a „respectat drepturile cetățenilor“ și că nu a fost „primar de facto, nicio secundă, așa cum se arată în rechizitoriu“.
 
 

Achitări în primă instanță pentru Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, dar și pentru Marcela Enache, (fostul secretar general al municipiului, din cadrul Consiliului Local Constanţa), în dosarul terenurilor din Portul Tomis, din municipiul Constanța!
 
Marți, 1 iulie 2023, judecătorul Gabriel Mustaţă, de la Tribunalul Constanța, a decis achitarea celor doi, însă hotărârea magistratului nu este una definitivă, ea fiind contestată la Curtea de Apel Constanța de DNA. 

Conform portalului instanțelor de judecată, ambele achitări au fost pronunțate în temeiul art. 396 alin. (5) raportat la 16 alin. (1) lit. b) teza întâi, ambele din Codul de procedură penală - fapta nu este prevăzută de legea penală.
 
Totodată, instanța a respins ca neîntemeiată acţiunea civilă exercitată în cauză de către părţile civile Consiliul Local Constanța şi Municipiul Constanţa, atât împotriva lui Decebal Făgădău, cât și împotriva Marcelei Enache.
 
Mai mult decât atât, tribunalul a dispus ridicarea, la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, a măsurii asigurătorii luate în cauză prin ordonanţa procurorului emisă la data de 15.12.2020, în dosarul de urmărire penală nr. 144/P/2019 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa, constând în sechestrul asupra oricăror bunuri prezente sau viitoare ale lui Făgădău Decebal, până la concurența sumei de 133.688 euro.
 

Așa cum arătam și mai sus, decizia judecătorului Gabriel Mustaţă nu este una definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Trimitere în judecată decembrie 2020
 
Dosarul a fost instrumentat de Andrei Bodean, procurorul șef al DNA Constanța, care i-a deferit justiției pe Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, și pe Marcela Enache, (fostul secretar general al municipiului, din cadrul Consiliului Local Constanţa), în decembrie 2020.
 
Potrivit DNA, cei doi „și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale în legătură cu vânzarea a 3 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța“.
 

„Prin aceste demersuri inculpații ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 133.688 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători. Primăria municipiului Constanța a transmis că se constituie parte civilă în procesul penal cu sumele menționate mai sus. În cele două cauze au fost dispuse măsuri asigurătorii. (...) Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, potrivit DNA.

 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
Blocul neterminat
 
Cele trei terenuri (în suprafață totală de peste 1000 de metri pătrați) se află în Portul Turistic Tomis, unde în urmă cu aproximativ 20 de ani s-a început ridicarea unui bloc iar proiectul nu s-a mai terminat.
 
Astera Consulting SRL
 
Amintim că în anul 2013, societatea comercială Astera Consulting SRL – despre care s-a susținut că este una dintre firmele controlate de omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, prieten al lui Nicuşor Daniel Constantinescu, şi Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a obţinut de la Primăria Constanţa autorizaţia de construire pentru finalizarea hotelului cu nouă etaje din Portul Tomis.
 
Avocații
 
În acest dosar, fostul primar al Constanței este reprezentat de avocații Radu Doicescu și Adrian Gheorghiță, iar Marcela Enache, fostul secretar general al municipiului, este reprezentată de avocatul Ionuț Cazan, toți avocații menționați fiind din Baroul Constanța.
 
Asta în timp ce interesele Consiliului Local Constanţa sunt reprezentate în acest proces de avocat Constantin Cojocaru.
 
Apărarea lui Făgădău
 
În septembrie 2021, Decebal Făgădău a fost audiat în dosar și, încercând să își demonstreze nevinovăția, a susținut, printre altele, că în toată perioada în care a ocupat funcții publice a „apărat interesele municipiului Constanța“, că a „respectat drepturile cetățenilor“ și că nu a fost „primar de facto, nicio secundă, așa cum se arată în rechizitoriu“.
 
Dispoziție de delegare a atribuțiilor
 

„În 2008, după alegerea în Consilul Local, am fost ales să fac parte din mai multe comisii, însă nu am făcut parte din comisii legate de Legile proprietății sau de negocierea în vedere vânzării de imobile. În urma alegerilor parlamentare din 2008, în formarea Guvernului, domnul Nicolae Nemirschi, viceprimar al municipiului Constanța atunci, a fost numit ministru al Mediului. În locul domnului Nemirschi am fost ales eu viceprimar. În februarie 2009, în urma alegerii ca vice, am primit dispoziție de delegare a atribuțiilor din partea primarului (nr., Radu Mazăre). Această dispoziție de delegare era pentru mine fișa postului. Când domnul primar pleca din țară sau era în concendiu, se emitea o dispoziție prin care atribuțiile erau delegate. Nu am fost niciodată primar de facto, nicio secundă, așa cum se arată în rechizitoriu“, a declarat Decebal Făgădău.

 
Tot cu ocazia audierii, fostul edil al municipiului Constanța a mai precizat că în cazul terenurilor anchetate de DNA s-a folosit „metoda de negociere directă“.
 
„Terenurile în cauză sunt neuniforme“
 

„În august 2014 s-au predat rapoartele de evaluare. În septembrie 2014 are loc ședința Comisiei de negociere cu solicitantul. În noiembrie 2014 s-a emis factura fiscală. Tot în noiembrie 2014 s-a plătit. Contractele de vânzare cumpărare ajung la mine la semnat în februarie 2015. Au ajuns la mine la semnat pentru că primarul Radu Mazăre emisese o dispoziție de delegare a atribuțiilor. (...) În total, tranzacția a durat doi ani, două luni și o zi. (...) Aveam câteva atribuții delegate. Nici dacă aș fi fost primar nu aș fi putut ataca hotărârea de vânzare. (...) Nu am interferat cu stabilirea prețului vreunei vânzări, pentru că nu am făcut parte din nicio comisie în procesul de evaluare. Nu am avut discuții cu evaluatori sau cu vreun cumpărător, ori cu cei din respectivele comisii. (...) Terenurile în cauză sunt neuniforme și au fost comparate (nr., în rechizitoriu) cu terenuri construibile, după cum se arată în faza urmării penale. (...) Terenurile sunt limitrofe unui proiect neterminat. Nu am avut niciun tratament preferențial. Toate cele trei terenuri – care aveau destinație circulație publică, spații verzi sau parcare, au fost vândute către deținătorul imobilului“, a mai spus Făgădău.

 
„Notificări de la Poliția Locală pentru soluționarea șantierului“
 
De asemenea, în fața instanței, fostul primar a mai arătat că deținătorul imobilului primea notificări de la Poliția Locală pentru soluționarea șantierului și în același timp avea nevoie de cale de acces pentru obținerea autorizației corespunzătoare.
 
Potrivit lui Decebal Făgădău, prin vânzarea celor trei terenuri s-a putut autoriza continuarea construcției.
 
„Nu am avut discuții legate de activitatea mea cu Sorin Strutinsky“
 

„În legătură cu acuzația că aș fi fost influențat la încheierea acestor tranzacții din perspectiva faptului că soția mea a fost «angajată la mai multe firme ale lui Sorin Strutinsky» arăt că am luat la cunoștință de proprietarul de facto după ce am citit rechizitoriul. Nu am știut până atunci ce persoane erau în spatele cumpărătorului din contract. Soția mea nu mai avea relații de muncă, cu firmele lui Sorin Strutinsky încă din 2014. Nu am avut discuții legate de activitatea mea cu Sorin Strutinsky. Nu am vândut eu terenuri din patrimoniul municipiului Constanța. Nu eu am stabilit prețul tranzacției, ci un expert al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România. Nu am fost influențat de nimeni. Nu am vorbit cu nimeni legat de semnarea contractelor. Am apărat interesele municipiului Constanța și am respectat drepturile cetățenilor“, și-a încheiat apărarea fostul edil al municipiului Constanța.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Exclusiv, Făgădău rupe tăcerea!
Cum se apară fostul primar în dosarul terenurilor din Portul Tomis (declarație din instanță)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii