Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:49 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exclusiv, Făgădău rupe tăcerea! Cum se apară fostul primar în dosarul terenurilor din Portul Tomis (declarație din instanță)

ro

25 Sep, 2021 00:00 5135 Marime text

 
  • Un moment aparte în desfășurarea ședinței de judecată a fost cel în care Decebal Făgădău a primit o copie a declarației date în instanță, așa cum prevede legea. Potrivit legislației în vigoare, fiecare persoană acuzată într-un proces penal are dreptul de primi o copie a declarației pe care a susținut-o în instanță, în fața judecătorilor.
 
  • Atâta doar că, în cazul fostului primar, acesta a constatat că, în actul instanței, destinația oficială unde urma să îi fie transmisă transcrierea declarației sale era ... Penitenciarul Poarta Albă!
 
 
  • Drept urmare, acesta a sesizat eroarea completului judecată, care a dispus menționarea în acte a adresei corecte de transmitere, indicată de Decebal Făgădău.
 
  • Decebal Făgădău este reprezenat de avocați Adrian Gheorghiță și Radu Doicescu, în timp ce Marcela Enache este apărată de Ionuț Cazan, toți trei fiind din Baroul Constanța. Interesele Consiliului Local Constanţa sunt reprezentate în acest proces de avocat Constantin Cojocaru.
 

Vineri, 24 septembrie 2021, la Tribunalul Constanța a avut loc primul termen în ședință publică privind dosarul terenurilor din Portul Tomis, cauză instrumentată de instrumentat de Andrei Bodean, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța!

Fostul primar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău, la data presupusei fapte viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Constanța, suspectat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, a fost audiat aproximativ două ore, timp în care a încercat să își demonstreze nevinovăția.

Marcela Enache, (fostul secretar general al municipiului, din cadrul Consiliului Local Constanţa), inculpată în cauză, bănuită de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, va fi audiată la un termen ulterior.
Dosarul este judecat de Gabriel Mustaţă, magistrat în cadrul Secției Penale a Tribunalului Constanța.

Situația din rechizitoriu

În actul de sesizare a instanței, procurorul șef Andrei Bodean a reținut că, în cursul anului 2015, Decebal Făgădău și Marcela Enache și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale în legătură cu vânzarea a trei terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța.


Prin aceste demersuri inculpații ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 133.688 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători, după cum se arată în ancheta DNA.

Consiliul Local Constanţa s-a constituit parte civilă.

Astera Consulting SRL

Cele trei terenuri (în suprafață totală de peste 1000 de metri pătrați) se află în Portul Turistic Tomis, unde în urmă cu aproximativ 20 de ani s-a început ridicarea unui hotel, iar proiectul nu s-a mai terminat nici în prezent.

Așa cum precizam și în edițiile anterioare, în anul 2013, societatea comercială Astera Consulting SRL – despre care s-a susținut că este una dintre firmele controlate de omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, prieten al lui Nicuşor Daniel Constantinescu şi Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a obţinut de la Primăria Constanţa autorizaţia de construire pentru finalizarea hotelului cu nouă etaje din Portul Tomis.


Așa cum precizam și mai sus, fostul primar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău, la data presupusei fapte viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Constanța, a dat declarații în prezenta cauză.

Timp de aproximativ două ore, Făgădău, suspectat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, a fost audiat aproximativ două ore, a încercat să își demonstreze nevinovăția, susținând, printre altele, că în toată perioada în care a ocupat funcții publice a „apărat interesele municipiului Constanța“, că a „respectat drepturile cetățenilor“ și că nu a fost „primar de facto, nicio secundă, așa cum se arată în rechizitoriu“.

Dispoziție de delegare a atribuțiilor din partea lui Mazăre

„În 2008, după alegerea în Consilul Local, am fost ales să fac parte din mai multe comisii, însă nu am făcut parte din comisii legate de Legile proprietății sau de negocierea în vedere vânzării de imobile. În urma alegerilor parlamentare din 2008, în formarea Guvernului, domnul Nicolae Nemirschi, viceprimar al municipiului Constanța atunci, a fost numit ministru al Mediului. În locul domnului Nemirschi am fost ales eu viceprimar. În februarie 2009, în urma alegerii ca vice, am primit dispoziție de delegare a atribuțiilor din partea primarului (nr., Radu Mazăre). Această dispoziție de delegare era pentru mine fișa postului. Când domnul primar pleca din țară sau era în concendiu, se emitea o dispoziție prin care atribuțiile erau delegate. Nu am fost niciodată primar de facto, nicio secundă, așa cum se arată în rechizitoriu“, a declarat Decebal Făgădău.
Fostul edil al municipiului Constanța a mai precizat că în cazul terenurilor anchetate de DNA s-a folosit „metoda de negociere directă“.



„Terenurile în cauză sunt neuniforme“

„În august 2014 s-au predat rapoartele de evaluare. În septembrie 2014 are loc ședința Comisiei de negociere cu solicitantul. În noiembrie 2014 s-a emis factura fiscală. Tot în noiembrie 2014 s-a plătit. Contractele de vânzare cumpărare ajung la mine la semnat în februarie 2015. Au ajuns la mine la semnat pentru că primarul Radu Mazăre emisese o dispoziție de delegare a atribuțiilor. (...) În total, tranzacția a durat doi ani, două luni și o zi. (...) Aveam câteva atribuții delegate. Nici dacă aș fi fost primar nu aș fi putut ataca hotărârea de vânzare. (...) Nu am interferat cu stabilirea prețului vreunei vânzări, pentru că nu am făcut parte din nicio comisie în procesul de evaluare. Nu am avut discuții cu evaluatori sau cu vreun cumpărător, ori cu cei din respectivele comisii. (...) Terenurile în cauză sunt neuniforme și au fost comparate (nr., în rechizitoriu) cu terenuri construibile, după cum se arată în faza urmării penale. (...) Terenurile sunt limitrofe unui proiect neterminat. Nu am avut niciun tratament preferențial. Toate cele trei terenuri – care aveau destinație circulație publică, spații verzi sau parcare, au fost vândute către deținătorul imobilului“, a mai spus Făgădău.

În fața instanței, fostul primar a mai arătat că deținătorul imobilului primea notificări de la Poliția Locală pentru soluționarea șantierului și în același timp avea nevoie de cale de acces pentru obținerea autorizației corespunzătoare.

Potrivit lui Decebal Făgădău, prin vânzarea celor trei terenuri s-a putut autoriza continuarea construcției.

„Nu am avut discuții legate de activitatea mea cu Sorin Strutinsky“

„În legătură cu acuzația că aș fi fost influențat la încheierea acestor tranzacții din perspectiva faptului că soția mea a fost «angajată la mai multe firme ale lui Sorin Strutinsky» arăt că am luat la cunoștință de proprietarul de facto după ce am citit rechizitoriul. Nu am știut până atunci ce persoane erau în spatele cumpărătorului din contract. Soția mea nu mai avea relații de muncă, cu firmele lui Sorin Strutinsky încă din 2014. Nu am avut discuții legate de activitatea mea cu Sorin Strutinsky. Nu am vândut eu terenuri din patrimoniul municipiului Constanța. Nu eu am stabilit prețul tranzacției, ci un expert al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România. Nu am fost influențat de nimeni. Nu am vorbit cu nimeni legat de semnarea contractelor. Am apărat interesele municipiului Constanța și am respectat drepturile cetățenilor“, și-a încheiat apărarea fostul edil al municipiului Constanța.

Incidentul cu Penitenciarul

Un moment aparte în desfășurarea ședinței de judecată a fost cel în care Decebal Făgădău a primit o copie a declarației date în instanță, așa cum prevede legea.

Potrivit legislației în vigoare, fiecare persoană acuzată într-un proces penal are dreptul de primi o copie a declarației pe care a susținut-o în instanță, în fața judecătorilor.

Atâta doar că, în cazul fostului primar, acesta a constatat că, în actul instanței, destinația oficială unde urma să îi fie transmisă transcrierea declarației sale era ... Penitenciarul Poarta Albă!

Drept urmare, acesta a sesizat eroarea completului judecată, care a dispus menționarea în acte a adresei corecte de transmitere, indicată de Decebal Făgădău.

Noul termen a fost stabilit pentru data de 22 octombrie 2021, ora 13.00. 

Procurorul de ședință din partea DNA a fost Nadia Zlate

Decebal Făgădău este reprezenat de avocați Adrian Gheorghiță și Adrian Petrescu, în timp ce Marcela Enache este apărată de Ionuț Cazan, toți trei fiind din Baroul Constanța. Interesele Consiliului Local Constanţa sunt reprezentate în acest proces de avocat Constantin Cojocaru.



PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal
.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și

Sorin Strutinsky, omul din spatele hotelului neterminat din Portul Tomis (documente)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii