City-managerul, Felicia Ovanesian Proiectul de suflet al lui Mazăre, campusul social „Henri Coandă” ar putea fi relocat într-un cartier nou!
City-managerul, Felicia Ovanesian: Proiectul de suflet al lui Mazăre, campusul social „Henri Coandă” ar putea
13 Jan, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
6822
Marime text
În 2011, cu Radu Mazăre primar la Constanta, municipalitatea demara un proiect de construire a unui cartier de locuinte sociale, de tip modular pentru constănțenii aflați în risc social.
În marea lor majoritate acești constănțeni erau foști chiriași ai clădirilor retrocedate de același regim Mazăre, dar și persoane fără venituri, cu handicap sau fără un acoperiș de-asupra capului.
Amplasamentul ales pentru cartier a fost pe Aleea Umanității din municipiul Constanța, în aproprierea unui cartier vechi și extrem de populat, Tomis Nord.
În aprilie 2012, primarul Radu Mazăre şi preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, au inaugurat lucrările de execuţie la Campusul Social Henri Coandă. În iunie deja primul bloc cu 48 de unități locative era ridicat și se mutau primii chiriași.
Evenimentul a debutat cu sfinţirea locului de către Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a menţionat că: "Acest proiect nu doar că mă împlineşte ca pastor, ci mă copleşeşte. Acesta este un cartier gândit cu multă înţelepciune şi multă dragoste", a spus IPS Teodosie.
Construcţiile modulare erau realizate din panouri termoizolate asamblate pe structuri metalice cu parter şi două etaje iar locuinţele individuale să aibă din construcţie baie, chicinetă cu plită şi frigider.
Astăzi, câteva mii de persoane locuiesc în continuare în acest campus social.
Campusul social Henri Coandă
Primele 17 blocuri de unități locative modulare (HC1-HC17) au fost date în folosință în anul 2012.
Alte 6 blocuri de locuințe sociale (Bl. 1-6) au fost date în folosință în 2017 iar în perioada 2017-2019 alte 10 blocuri de unități locative modulare (HC18-HC27) situate pe Aleea Zmeurei din Constanța și-au primit chiriașii.
Campusul Social „Henri Coandă“ este format din module/blocuri, cu funcţiunea de locuinţe sociale colective, regim de înălţime P+2E, identice ca dimensiuni (31,60 m x 14,90 m), fiecare având suprafaţa construită de 470 mp.
Unităţile modulare constituite în unităţi locative au fie câte un dormitor, două sau trei dormitoare.
Încă din primii ani, campusul social a reprezentat un motiv de gâlceavă între locuitorii din zonă, noii lor vecini și autorități.
Oamenii au tot reclamat, furtuni, scandaluri, tulburarea liniștii publice, transformarea zonei într-un focar de mizerie, etc.
S-au făcut razii, s-au aplicat amenzi, o parte a locuitorilor au fost dați afară, au venit alții în locul lor, dar liniște în zonă nu a fost niciodată, chiar dacă acolo există chiar și Poliția locală patrulează în cartier iar din 2021 funcționează și un sistem de camere de luat vederi.
Înaintea localelor din 2016, viceprimarul cu atribuții de primar, Decebal Făgădău iniţia un proiect de hotărâre pentru preluarea de către CLM a cinci hectare de teren pentru construirea pe fonduri europene a unui cartier pentru persoanele cu probleme sociale, „Centrul de incluziune socială Palas”. Proiectul nu s-a mai concretizat. Atunci a fost primul moment în care s-a crezut că se intenționează relocarea campusului social în zona Palas.
În 2017, un constănțean a inițiat un referendum prin care solicită Primăriei și Prefecturii Constanța să se implice în găsirea unei soluții pentru evacuarea civilizată a cetățenilor romi din zona Henri Coandă.
Motivele erau aceleași: mizerie, constănțeni care se temeau să treacă prin zona respectivă, o atmosferă de teroare pentru unul dintre cartierele dormitor ale municipiului Constanța.
Referendumul nu a avut cu toate că primarul de la acea vreme a luat nota de voința locuitorilor din zonă.
La fel ca și demolarea unei biserici, chiar dacă ea nu are autorizație de construcție și relocarea unor cetățeni, indiferent de motive este un cartof fierbinte greu pentru orice administrație.
Senatorul Vergil Chițac în conferință de presă în 2019
Devenit primar, Vergil Chițac a vorbit despre o eventuală relocare a celor din campusul social, dar nu a oferit informații clare.
Devenit primar, Chițac a dat și el piept cu nemulțumirile locuitorilor din Tomis Nord. Anul trecut, aceștia au trimis din nou o petiție la Primărie și i-au cerut lui Chițac să ia măsuri în ceea ce privește locuitorii din campusul social.
O dată cu desființarea Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public și Privat (RAEDPP), care s-a transformat în Administrația Fondului Imobiliar, se pune în discuție cine va administra acest campus.
Asta pentru că, anul acesta, Administrația Fondului Imobiliar va intra în subordinea Primăriei doar cu partea de administrare imobile iar Henri Coandă va rămâne „pe dinafară”.
Felicia Ovanesian, city-manager municipiul Constanța
„Cel mai probabil, Direcția Generală de Asistență Socială va administra pe viitor Campusul Social”, a precizat la întrebarea redacției ZIUA de Constanța, city-managerul, Felicia Ovanesian.
Mai mult, Ovanesian a spus că redeschis subiectul relocării chiriașilor din Henri Coandă. Demersul ar putea începe chiar anul acesta, însă city-managerul nu a oferit mai multe detalii. Întrebată fiind unde se gândesc autoritățile să mute campusul social și dacă relocarea nu va veni la pachet cu aceleași probleme, Ovanesian a răspuns doar atât: „Într-un cartier nou”!
Dosarul Henri Coandă a făcut victime și printre politicieni și oameni de afaceri
Pe data de 10 mai 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a pronunțat verdictul final în dosarul (n.r. dosarul a fost deschis în 2014 și a fost instrumentat de DNA București) construcției campusului social Henri Coandă, cauză în care, chiar Alexandru Mazăre, fratele inițiatorului acestui proiect a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită şi de fals în declaraţii.
Prin aceeași hotărâre, instanța a decis încetarea procesului penal față de Radu Mazăre, dar și față de afaceristul Avraham Morgenstern.
În privința afaceristului Avraham Morgenstern, instanța a decis încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale, în timp ce Radu Mazăre nu a putut fi judecat pentru acest dosar ca urmare a refuzului expres menționat de autorităților malgașe. (n.r. Judecătorii au amintit că „în concret, fostul primar al Constanţei a fugit, în luna decembrie 2017, din România în Madagascar, iar în mai 2019 a fost extrădat, admiţându-se o cerere de extrădare formulată de statul solicitant român“, potrivit instanței).
Alexandru Mazăre, singurul condamnat în dosarul Campusului Henri Coandă
Cui au fost atribuite cele mai importante contractele pentru locuinţele din Henri Coandă
Contractele pentru locuinețele din Henri Coandă au fost atribuite de Regia Autonomă pentru Exploatarea Domeniului Public şi Privat (RAEDPP).
În urma unei licitaţii publice, în 2011, Regia Autonomă pentru Exploatarea Domeniului Public şi Privat atribuia societăţii SC Shapir Structures SRL contractul „Lucrări de construcţii montaj inclusiv serviciul de proiectare aferente obiectivului - Campus social Henri Coandă - Zona I“.
În 2012, aceeaşi RAEDPP atribuia, ca urmare a unei licitaţii, contractul privind Serviciul de dirigenţie de şantier pentru urmărirea execuţiei lucrărilor aferente obiectivului „Campus social Henri Coandă strada Ştefăniţă Vodă, Zona I“, firmei SC Thalassa Cons SRL, iar valoarea totală a acestuia se ridică la 125.380 de lei, fără TVA.
Tot RAEDPP atribuie în 2013, firmei SC Mobteco Product SRL din Buicurești contractul pentru „Furnizare mobilier pentru Campusul Social Henri Coandă, strada Ştefăniţă Vodă, loc. Constanţa“.
Aceeași Regie a atribuit în 2015 și 2017 contractele pentru lucrări şi execuţie lucrări „Construire unităţi locative modulare în Municipiul Constanţa şi lucrări tehnico-edilitare aferente – Campus Social Henri Coandă – str. Ştefăniţă-Vodă, Zona II” iar câștigători au fost asocierea ABC Val SRL Constanţa şi House Consult SRL Bucureşti. Locul de executare este în Campusul Social Henri Coandă era aleea Zmeurei nr. 3, lot 2, Constanţa.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Cui au fost atribuite contractele pentru locuinţele din Henri Coandă Mazăre şi nebănuitele legături ale firmelor câştigătoare (documente)
Dosarul campusului social Radu Mazăre, scăpat de proces. Fratele său, Alexandru, trei ani de detenție. Avem motivarea judecătorilor (DOCUMENT)
Razie de amploare în cartierul Henri Coandă din Constanța. Aproape 1.000 de persoane verificate, sancțiuni aplicate
În continuă campanie electorală Senatorul Chițac critică facilitățile acordate de municipalitate pentru chiriașii din Henri Coandă (document)
Cine nu respectă regulile va fi evacuat Decebal Făgădău - „Dacă acest campus social va fi un eșec, va fi eșecul nostru!“
În marea lor majoritate acești constănțeni erau foști chiriași ai clădirilor retrocedate de același regim Mazăre, dar și persoane fără venituri, cu handicap sau fără un acoperiș de-asupra capului.
Amplasamentul ales pentru cartier a fost pe Aleea Umanității din municipiul Constanța, în aproprierea unui cartier vechi și extrem de populat, Tomis Nord.
În aprilie 2012, primarul Radu Mazăre şi preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, au inaugurat lucrările de execuţie la Campusul Social Henri Coandă. În iunie deja primul bloc cu 48 de unități locative era ridicat și se mutau primii chiriași.
Evenimentul a debutat cu sfinţirea locului de către Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a menţionat că: "Acest proiect nu doar că mă împlineşte ca pastor, ci mă copleşeşte. Acesta este un cartier gândit cu multă înţelepciune şi multă dragoste", a spus IPS Teodosie.
Construcţiile modulare erau realizate din panouri termoizolate asamblate pe structuri metalice cu parter şi două etaje iar locuinţele individuale să aibă din construcţie baie, chicinetă cu plită şi frigider.
Astăzi, câteva mii de persoane locuiesc în continuare în acest campus social.
Campusul social Henri Coandă
Primele 17 blocuri de unități locative modulare (HC1-HC17) au fost date în folosință în anul 2012.
Alte 6 blocuri de locuințe sociale (Bl. 1-6) au fost date în folosință în 2017 iar în perioada 2017-2019 alte 10 blocuri de unități locative modulare (HC18-HC27) situate pe Aleea Zmeurei din Constanța și-au primit chiriașii.
Campusul Social „Henri Coandă“ este format din module/blocuri, cu funcţiunea de locuinţe sociale colective, regim de înălţime P+2E, identice ca dimensiuni (31,60 m x 14,90 m), fiecare având suprafaţa construită de 470 mp.
Unităţile modulare constituite în unităţi locative au fie câte un dormitor, două sau trei dormitoare.
Încă din primii ani, campusul social a reprezentat un motiv de gâlceavă între locuitorii din zonă, noii lor vecini și autorități.
Oamenii au tot reclamat, furtuni, scandaluri, tulburarea liniștii publice, transformarea zonei într-un focar de mizerie, etc.
S-au făcut razii, s-au aplicat amenzi, o parte a locuitorilor au fost dați afară, au venit alții în locul lor, dar liniște în zonă nu a fost niciodată, chiar dacă acolo există chiar și Poliția locală patrulează în cartier iar din 2021 funcționează și un sistem de camere de luat vederi.
Înaintea localelor din 2016, viceprimarul cu atribuții de primar, Decebal Făgădău iniţia un proiect de hotărâre pentru preluarea de către CLM a cinci hectare de teren pentru construirea pe fonduri europene a unui cartier pentru persoanele cu probleme sociale, „Centrul de incluziune socială Palas”. Proiectul nu s-a mai concretizat. Atunci a fost primul moment în care s-a crezut că se intenționează relocarea campusului social în zona Palas.
În 2017, un constănțean a inițiat un referendum prin care solicită Primăriei și Prefecturii Constanța să se implice în găsirea unei soluții pentru evacuarea civilizată a cetățenilor romi din zona Henri Coandă.
Motivele erau aceleași: mizerie, constănțeni care se temeau să treacă prin zona respectivă, o atmosferă de teroare pentru unul dintre cartierele dormitor ale municipiului Constanța.
Referendumul nu a avut cu toate că primarul de la acea vreme a luat nota de voința locuitorilor din zonă.
La fel ca și demolarea unei biserici, chiar dacă ea nu are autorizație de construcție și relocarea unor cetățeni, indiferent de motive este un cartof fierbinte greu pentru orice administrație.
Senatorul Vergil Chițac în conferință de presă în 2019
În 2019, senatorul Vergil Chițac critica facilitățile acordate de municipalitate chiriașilor din Henri Coandă și afirma că acești oameni sunt în continuare folosiți ca masă electorală. „Îi atrag atenția domnului primar(n.r. Decebal Făgădău) că votatul cu PSD nu se califică drept muncă în folosul comunității”, susținea atunci senatorul constănțean.
În replică, la vremea respectivă primar, Decebal Făgădău anunța că „Dacă acest campus social va fi un eșec, va fi eșecul nostru, al tuturor!“Devenit primar, Vergil Chițac a vorbit despre o eventuală relocare a celor din campusul social, dar nu a oferit informații clare.
Devenit primar, Chițac a dat și el piept cu nemulțumirile locuitorilor din Tomis Nord. Anul trecut, aceștia au trimis din nou o petiție la Primărie și i-au cerut lui Chițac să ia măsuri în ceea ce privește locuitorii din campusul social.
O dată cu desființarea Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public și Privat (RAEDPP), care s-a transformat în Administrația Fondului Imobiliar, se pune în discuție cine va administra acest campus.
Asta pentru că, anul acesta, Administrația Fondului Imobiliar va intra în subordinea Primăriei doar cu partea de administrare imobile iar Henri Coandă va rămâne „pe dinafară”.
Felicia Ovanesian, city-manager municipiul Constanța
„Cel mai probabil, Direcția Generală de Asistență Socială va administra pe viitor Campusul Social”, a precizat la întrebarea redacției ZIUA de Constanța, city-managerul, Felicia Ovanesian.
Mai mult, Ovanesian a spus că redeschis subiectul relocării chiriașilor din Henri Coandă. Demersul ar putea începe chiar anul acesta, însă city-managerul nu a oferit mai multe detalii. Întrebată fiind unde se gândesc autoritățile să mute campusul social și dacă relocarea nu va veni la pachet cu aceleași probleme, Ovanesian a răspuns doar atât: „Într-un cartier nou”!
Dosarul Henri Coandă a făcut victime și printre politicieni și oameni de afaceri
Pe data de 10 mai 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a pronunțat verdictul final în dosarul (n.r. dosarul a fost deschis în 2014 și a fost instrumentat de DNA București) construcției campusului social Henri Coandă, cauză în care, chiar Alexandru Mazăre, fratele inițiatorului acestui proiect a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită şi de fals în declaraţii.
Prin aceeași hotărâre, instanța a decis încetarea procesului penal față de Radu Mazăre, dar și față de afaceristul Avraham Morgenstern.
În privința afaceristului Avraham Morgenstern, instanța a decis încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale, în timp ce Radu Mazăre nu a putut fi judecat pentru acest dosar ca urmare a refuzului expres menționat de autorităților malgașe. (n.r. Judecătorii au amintit că „în concret, fostul primar al Constanţei a fugit, în luna decembrie 2017, din România în Madagascar, iar în mai 2019 a fost extrădat, admiţându-se o cerere de extrădare formulată de statul solicitant român“, potrivit instanței).
Alexandru Mazăre, singurul condamnat în dosarul Campusului Henri Coandă
Cui au fost atribuite cele mai importante contractele pentru locuinţele din Henri Coandă
Contractele pentru locuinețele din Henri Coandă au fost atribuite de Regia Autonomă pentru Exploatarea Domeniului Public şi Privat (RAEDPP).
În urma unei licitaţii publice, în 2011, Regia Autonomă pentru Exploatarea Domeniului Public şi Privat atribuia societăţii SC Shapir Structures SRL contractul „Lucrări de construcţii montaj inclusiv serviciul de proiectare aferente obiectivului - Campus social Henri Coandă - Zona I“.
În 2012, aceeaşi RAEDPP atribuia, ca urmare a unei licitaţii, contractul privind Serviciul de dirigenţie de şantier pentru urmărirea execuţiei lucrărilor aferente obiectivului „Campus social Henri Coandă strada Ştefăniţă Vodă, Zona I“, firmei SC Thalassa Cons SRL, iar valoarea totală a acestuia se ridică la 125.380 de lei, fără TVA.
Tot RAEDPP atribuie în 2013, firmei SC Mobteco Product SRL din Buicurești contractul pentru „Furnizare mobilier pentru Campusul Social Henri Coandă, strada Ştefăniţă Vodă, loc. Constanţa“.
Aceeași Regie a atribuit în 2015 și 2017 contractele pentru lucrări şi execuţie lucrări „Construire unităţi locative modulare în Municipiul Constanţa şi lucrări tehnico-edilitare aferente – Campus Social Henri Coandă – str. Ştefăniţă-Vodă, Zona II” iar câștigători au fost asocierea ABC Val SRL Constanţa şi House Consult SRL Bucureşti. Locul de executare este în Campusul Social Henri Coandă era aleea Zmeurei nr. 3, lot 2, Constanţa.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Cui au fost atribuite contractele pentru locuinţele din Henri Coandă Mazăre şi nebănuitele legături ale firmelor câştigătoare (documente)
Dosarul campusului social Radu Mazăre, scăpat de proces. Fratele său, Alexandru, trei ani de detenție. Avem motivarea judecătorilor (DOCUMENT)
Razie de amploare în cartierul Henri Coandă din Constanța. Aproape 1.000 de persoane verificate, sancțiuni aplicate
În continuă campanie electorală Senatorul Chițac critică facilitățile acordate de municipalitate pentru chiriașii din Henri Coandă (document)
Cine nu respectă regulile va fi evacuat Decebal Făgădău - „Dacă acest campus social va fi un eșec, va fi eșecul nostru!“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii