Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:40 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța, Mangalia, Eforie, Techirghiol și Tuzla, zguduite de mascați! De ce a fost ales numele de cod „Omaha“

ro

12 Nov, 2020 00:00 6702 Marime text
  • Numele de cod al operațiunii a fost „Omaha”, făcându-se referire la plaja Omaha situată pe în Normandiei, Franța.
  • Anchetatorii constănțeni nu au ales întâmplător acest cod, plaja Omaha jucând un rol crucial pentru victoria Aliaților şi sfârşitul Celui de-al Doilea Război Mondial.
  • Gruparea infracțională ar fi acționat în municipiul Constanța, dar și în zona sudică a litoralului, respectiv localitățile Eforie, Techirghiol, Tuzla și municipiul Mangalia.
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, împreună cu procurori DIICOT Constanța, au efectuat ieri 69 de percheziții domiciliare, în vederea destructurării unui presupus grup infracțional organizat specializat în trafic de droguri de risc, efectuarea de operațiuni ilicite cu substanțe psihoactive noi și spălare de bani, care ar fi acționat în județul Constanța! 
 
Potrivit datelor oficiale, numele de cod al operațiunii a fost „Omaha”, făcându-se referire la plaja Omaha situată pe în Normandiei, Franța. 
 
Anchetatorii constănțeni nu au ales întâmplător acest cod, plaja Omaha jucând un rol crucial pentru victoria Aliaților şi sfârşitul Celui de-al Doilea Război Mondial, în urma debarcării din Normandia.
 

Ziua Z

 
Sursele istorice atestă faptul că pe plaja Omaha s-a desfăşurat cea mai sângeroasă debarcare a Zilei Z. Plaja Omaha era cea mai puternic fortificată plajă, iar bombardamentele aeriene şi debarcarea au fost total ineficiente.
 
Nu mai puțin de 2.400 de soldaţi aliați au căzut la datorie pe plaja Omaha, mai ales în primele ore ale atacului. Cu toate acestea, dacă la nivel superior planificatorii militari luau în considerare abandonarea atacului, pe plajă s-au format ad hoc mici grupuri, care au reușit în cele din urmă să cucerească plaja și au început să înainteze în adâncimea teritoriului.
 

69 de percheziții

 
Revenind la dosarul penal, ieri au fost puse în executare 69 de mandate de percheziție domiciliară. În total, 111 persoane au fost conduse la sediu, pentru audieri, iar, azi, după finalizarea activităților, procurorul de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. - S.T. Constanța să dispună măsurile legale.
 
De precizat că în acest caz audierile au continuat toată noaptea.   
 
Din cercetări a reieșit faptul că, începând cu luna octombrie a anului 2017 și până în prezent, grupul infracțional organizat, constituit inițial de 9 persoane, la care ulterior ar fi aderat aproximativ 50 de persoane, ar fi acționat pentru procurarea, prepararea, stocarea, distribuirea și punerea în vânzare a substanțelor noi cu proprietăți psihoactive, cunoscute sub denumirea de „etnobotanice”.

 
Gruparea ar fi acționat în municipiul Constanța, dar și în zona sudică a litoralului, respectiv localitățile Eforie, Techirghiol, Tuzla și municipiul Mangalia.
 
Membrii grupării ar fi pus în vânzare 15,13 kg. de substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, pentru care ar fi obținut 1.292.355 de lei.
 
Acțiunea a beneficiat de suportul Direcției Operațiuni Speciale din Poliție Română.
 
La operațiune, participă polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime și Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.
 

La activități au participat și jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi „Tomis” Constanța.
 

 

Citește și 
 
Mascații au făcut o percheziție greșită la Murfatlar. S-au cerut daune imense. Iată verdictul final

Mascații fac azi zeci de percheziții
Peste 100 de persoane sunt așteptate azi la DIICOT Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii