Constănțeanul supărat PUZ-ul Piața Griviței naște controverse - „O piață modernă nu poate exista fără platforme pentru deșeuri”! (GALERIE FOTO +DOCUMENTE)
Constănțeanul supărat: PUZ-ul Piața Griviței naște controverse - „O piață modernă nu poate exista fără
18 Jul, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1722
Marime text
- Pe 20 iulie 2024 se încheie etapa de consultare a publicului privind elaborarea Planului Urbanistic Zonal – „Piața Griviței“, inițiator - UAT municipul Constanța
- Ședința de dezbatere publică va fi organizată la sediul Primăriei Municipiului Constanța, Bd. Tomis nr. 51, Sala "Remus Opreanu", vineri,17 iulie în intervalul orar 11:00-12:00 însă propunerile și observațiile pot fi depuse până la data încheierii consultării
- Prin documentația PUZ se propun modificări ale modului de circulație din zonă
- În proiect este inclus și un pasaj subteran pentru locuri de parcare atât pentru piața agroalimentară, cât și pentru cei care locuiesc în zonă
- Accesurile carosabile se vor realiza prin rampe ce vor avea acces din străzile Ștefan Mihăileanu și Strada Constantin Brătescu-Strada Mercur
- Daniela Ghițoi, activist civic din Constanța ne-a transmis observațiile pe care le-a înaintat și către Primărie în legătură cu proiectul pentru elaborarea PUZ Piața Griviței
- Contractul de prestări servicii privind serviciul de proiectare pentru elaborare documentație de urbanism pentru PUZ Piata Griviței a fost atribuit de către Primăria Constanța în iulie 2023 unui grup de operatori economici, formată din ROZUA Asociați SRL și Graphein Topo SRL
Pe 20 iulie 2024 se încheie etapa de consultare a publicului privind elaborarea Planului Urbanistic Zonal – „Piața Griviței“, inițiator - UAT municipul Constanța.
Documentația este disponibilă spre consultare pe pagina de internet a instituției, la adresa www.primaria-constanta.ro.
Publicul este invitat să transmită eventualele observații asupra documentelor disponibile pe site-ul Primăriei municipului Constanța, prin e-mail la adresa: primarie@primaria-constanta.ro, prin poștă la sediul Primăriei municipiului Constanța, Bd. Tomis nr. 51, Compartiment Planificare Urbană, camera 212 sau prin intermediul Registraturii - Centrul de Informare Cetăţeni din clădirea City Park Mall, bd. Alexandru Lăpuşneanu nr. 116C, Constanţa, până în data de 20.07.2024.
Ședința de dezbatere publică va fi organizată la sediul Primăriei Municipiului Constanța, Bd. Tomis nr. 51, Sala "Remus Opreanu", vineri,17 iulie în intervalul orar 11:00-12:00.
Municipalitatea susține că își dorește resistematizarea zone, dar și a pieței
Prin documentația PUZ se propun modificări ale modului de circulație din zonă.
Astfel, se propune pietonizarea segmentelor de stradă aferente străzilor: Grivița, Jupiter, Mercur și Gheorghe Lazăr, cuprinse în limita de reglementare a Planului Urbanistic Zonal.
Accesul carosabil pentru imobilele cuprinse în zona de reglementare se va realiza în regim special pentru riverani.
În proiect este inclus și un pasaj subteran pentru locuri de parcare atât pentru piața agroalimentară, cât și pentru cei care locuiesc în zonă.
Accesurile carosabile se vor realiza prin rampe ce vor avea acces din străzile Ștefan Mihăileanu și Strada Constantin Brătescu-Strada Mercur, vezi „documente".
Ca și utilizări admise se vor permite echipamente publice la nivel rezidențial și de cartier: piață agroalimentară în construcții închise, structuri acoperite sau în aer liber, construcții și spații comerciale, comerț stradal temporar, sezonier sau ocazional, servicii, zone de spectacole interioare și/sau în aer liber, spații publice, centru cultural, biblioteci de cartier, alte tipuri de noi echipamente publice, parcaje supra și subterane, parcaje la sol. Înălţimea maximă a clădirilor va fi de maxim două etaje, vezi secțiunea „documente”.
„Pietonizarea se suprapune parțial peste o clădire. Va fi demolată sau este o eroare de redactare propunere PUZ”?
În contextul dezbaterii publice care va avea loc mâine în Sala Remus Opreanu, Daniela Ghițoi, activist civic din Constanța ne-a transmis observațiile pe care le-a înaintat și către Primărie în legătură cu proiectul pentru elaborarea PUZ Piața Griviței.
Daniela Ghițoi atrage atenție că „niciuna dintre zonele urbanistice propuse în cadrul PUZ (ZRE3, ZRL3, respectiv ZRCM2) nu permit instalarea de platforme pentru deșeuri (în secțiunea ”Utilizări interzise” pentru toate cele trei zone sunt prevăzute ca utilizări interzise ”platforme de precolectare a deșeurilor urbane”). Consider că o piață modernă nu poate exista fără platforme pentru deșeuri. Acestea trebuie să fie în mod obligtoriu platforme îngropate și cea mai potrivită amplasare a lor este în zona ZRE3”.
În ceea ce privește zona propusă spre pietonalizare (n.r. vezi foto), constănțeancă apreciază că aceasta „se suprapune parțial peste clădirea care figurează în cartea funciară 227939 (atașez extrasul de carte funciară pentru conformitate). Dorește autoritatea locală să demoleze jumătate din clădirea menționată pentru a realiza spații pietonale? Sau este o eroare de redactare propunere PUZ (caz în care solicit autorității locale să retragă documentul și să oblige realizatorul PUZ-ului să-l refacă, pe cheltuiala realizatorului)?”.
PUZ-urile au fost atribuite unui grup de firme
Contractul de prestări servicii privind serviciul de proiectare pentru elaborare documentație de urbanism pentru mai multe Planuri Urbanistice Zonale inițiate de Primăria Constanța (n.r. "Elaborare PUZ - Celulozei", "Elaborare PUZ Piata Griviței" și "Elaborare PUZ Poarta 3- Poarta 4") a fost atribuit de către Primăria Constanța în iulie 2023 unui grup de operatori economici, formată din ROZUA Asociați SRL și Graphein Topo SRL.
Valoarea totală a contractului a fost de 1.202.400 lei.
Despre ROZUA Asociați SRL
Cifra de afaceri a companiei a fost de 1,029,394.00 lei în anul 2023, cu un profit de 598,810 lei și un angajat.
Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 444.33%.
ROZUA Asociați SRL are sediul social în București, a fost înființată în 2019 și are ca obiect principal de activitate codul CAEN 7111 - Activități de arhitectură .
Asociați sunt: Cristina Iuliana Enache și Iulia Simona Smărăndoiu. Cele două au și rolul de administratori alături de Iulia Simona Floroiu.
Despre Graphein Topo SRL
Compania cu sediul în capitală, a fost înființată în 2014 și are ca obiect principal de activitate codul CAEN 7112 - Activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea.
Cifra de afaceri declarată în 2023 a fost de 14,914,073.00 lei, cu un profit de 60,013 lei și 64 de angajați.
Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 42.41%.
Asociații și administratorii firmei sunt Eugen Ursu și Andrei Șueran.
Compania figurează cu 7 contracte din achiziții publice în valaore de 1.801.598 lei.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Imobiliare Constanța Dezbaterea pentru PUZ Piața Griviței are loc vineri de la ora 11
PUZ-urile Poarta 3-4, Piața Griviței și Celulozei din municipiul Constanța, lansate în consultare publică. Două SRL-uri din București au realizat documentațiile (DOCUMENTE)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii