Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:27 03 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultări și dezbateri publice Cambela Prod SRL nu renunță la controversatul ansamblul de locuințe, spații comerciale și birouri de pe strada Chiliei din Constanța (DOCUMENT)

ro

28 Oct, 2024 17:00 1184 Marime text
  • Investitorul Cambela Prod SRL va construi un ansamblu multifuncțional compus din imobile de 5 etaje, 10 etaje, 15 etaje 20 de etaje și 24 de etaje
  • Riveranii și-au exprimat deja dezacordul pentru construcția blocurilor de 24 de etaje, pe care Cambela Prod SRL vrea să le ridice pe strada Chiliei din municipiul Constanța
  • Terenul are o suprafață totală de 85.888 mp, este amplasat în intravilanul orașului Constanța, în imediata proximitate a Stadionului Farul și a Parcului Tăbăcariei și este campus din 11 loturi


Primăria Constanța a lansat în consultare publică Plan Urbanistic Zonal – „ansamblu multifuncțional - locuințe colective, comerț, birouri, servicii – Str. Chiliei, Municipiul Constanța", inițiat de Cambela Prod SRL.


Conform anunțului de consultare, cetățenii interesați au fost invitați transmit propuneri și observații asupra documentației de urbanism disponibilă pe site-ul Primăriei Municipiului Constanţa până pe 22 noiembrie 2024, prin e-mail la adresa: primarie@primaria-constanta.ro, prin Poșta Română la adresa - Primăria Municipiului Constanța, Bd. Tomis, nr.51, etaj 2, cam. 212, Compartimentul de Planificare Urbană sau pot fi depuse la Registratura Primăriei Municipiului Constanța, la Centrul de Informare Cetățeni (CIC) aflat în incinta City Park Mall, Bd. Lăpușneanu nr.166C.
Dezbaterea publică aferentă etapei de consultare a publicului va avea loc în data de la sediul Primăriei Constanța va fi organizată pe 15.11.2024, orele 11:00-12:00.
Comunicarea raportului de informare va fi făcută în perioada 22.11.2024-02.12.2024.

Reamintim, încă din octombrie 2023 Cambela Prod SRL a demarat procedura informării și consultării publicului privind Planul Urbanistic Zonal, depunând anunţul de intenţie înregistrat cu nr.197515/12.10.2023, privind elaborarea Planul Urbanistic Zonal însoțit de fotografii cu amplasarea panoului pe teren.
Anunțul de intenţie privind elaborarea Planul Urbanistic Zonal a fost postat pe pagina de internet a Primăriei Municipiului Constanța pentru o perioadă de 5 zile (16.10.2023-20.10.2023), conform solicitării nr. 197516/12.10.2023.

Ulterior, beneficiarul a depus anunţul privind consultarea asupra propunerilor preliminare ale Planului Urbanistic Zonal înregistrat sub nr. 122345/25.06.2024, postat pe pagina de internet a Primăriei, conform solicitării nr. 122349/25.06.2024 pentru o perioadă de 25 zile (25.06.2024- 20.07.2024).
 
În cadrul procedurii de informare și consultare a publicului privind Planul Urbanistic Zonal Au fost emise 2 notificări către proprietarii din zona de studiu.


La dezbaterea publică din 19.07.2024, interval orar 12ºº- 13ºº, au fost prezenți: reprezentant Direcţia Generală Urbanism și Patrimoniu; reprezentanți elaborator SC ROZUA ASOCIAȚI SRL, 2 persoane din partea publicului, conform Procesului verbal de ședință nr. 139352/19.07.2024.






 



Pe parcursul derulării procesului de informare şi consultare publică au fost transmise observații, formulate de proprietari din zona de studiu, sintetizate în tabelului următor:

Observații formulate în Etapa anunțării intenției de elaborare a PUZ


Borșaru Ana Maria transmite dezacordul față de construirea ansamblului multifuncțional de blocuri pe str. Chiliei. Recomandări: amenajare spațiu verde sau spital pediatric; centru de dializă pentru copii.

Adrian Gorcea transmite dezacord față de construirea blocurilor de 24 etaje. Se propune: sedii de instituții, servicii și echipamente publice (creșe, dispensare, spitale, scoli, licee, biblioteci, muzee, săli de sport) sedii de birouri, comerț cu amănuntul, piață agro-alimentară, un Farmerꞌs Market, hoteluri, pensiuni, restaurante.

Laura Ibraimof, Ferudim Salim, Cristian Sandu, Ion Balcan, Eleni Livia Urziceanu, Maria Urziceanu, Dumitru Alin, Mihaela Itu, Cicortas Adrian și Dinu Efrim au transmis la rândul lor dezacordul față de construirea unor blocuri de 24 etaje.

Anca Manăilă a notificat inițiatorul cu privire la construirea locuințelor colective cu un regim de înălțime de P+24E care nu este oportună în zona indicată, care va fi oricum supraaglomerată după ce se va finaliza stadionul din apropiere.

Daniela Tudorache s-a declarat și ea împortiva construirii unui imobil cu mai mult de 4 etaje și a propus amenajarea unei piscine olimpice, un patinoar sportiv, o școală modernă sau orice altceva ar fi în folosul comunității.

Ispas Gabriel și-a exprimat de asemenea dezacord față de construirea unor blocuri de 24 etaje. La fel și Văleanu Carmen sau R. Mitrea, Cristina Maftei sau Cornelia Atanasiu, cu toții împotriva construirii blocurilor.

Și Mihaela Petrean a tramis că un ansamblu rezidențial nu ar fi în avantajul cetățenilor. Având în vedere suprafața ofertantă a zonei 85.888 mp, se propune construirea unui complex în care se pot desfășura mai multe activități: sală de teatru mare la standarde normale, sală de spectacole cu acustică bună, spații cu destinație recreativă (ex: Therme București), alegeri în folosul comunității.

Dezarcord pentru investiție au mai exprimat prin notificările transmise și Roman Claudiu Liviu, Nora Pârlea sau Ionuț Delicostea care consider necesată păstrarea destinației zonei studiate (aproape 9 ha) de echipamente publice (spitale, școli, baze sportive), fără a fi transformat în alt conglomerat de betoane și praf.

Împotriva ansamblului rezidențial cu blocuri de 24 de etaje, în fosta bază RATC Constanța s-au mai declarat și Ramona
Leonida, Marius Tudor, Alexandru Pomazan, Radu Sebastian Drăgan, Ana Dobrescu, Dan Stan, Simona Șinca, Sandu Sandu sau Siviana Ciucă.

Prin opinia formulată, Bogdan Boranda a propus minim 2 locuri de parcare subterane pe apartament, pentru blocuri; plantarea pomilor lângă blocurile nou construite; construirea unei piscine publice acoperite, în grija primăriei, cu prețuri rezonabile.

Laura Dumitru și Alexandra Caraman au cerut respectarea promisiunii municipalității ca pe terenul fostei baze RATC să se realizeze spații verzi și baze sportive.

Alina- Cristina Crînguș, Antohi Corina, Nica Daniel au reiterat faptul că zona respectivă este deja aglomerată, iar în contextul reconstruirii Stadionului Farul, investiția propusă prin PUZ va înrăutăți situația și nu va aduce beneficii comunității.

Asociația "Verde Urban" consideră că această investiție vine la pachet cu pericolul supraaglomerării zonei în condițiile în care
infrastructura existentă nu susține o astfel de dezvoltare și consider că este necesar a fi mai bine explicat motivul pentru care zona de studiu a PUZ include și arealul ce ține de Parcul Tăbăcărie – Complexul de științe ale naturii, malul lacului, având în vedere că această suprafața excede terenul ce a generat PUZ.

Mariana Hagi, proprietar în zona de studiu, transmite dezacordul fața de proiectul propus și susțin modernizare zonei, dar nu sub acestă formă. Acord pentru construirea unor blocuri de maxim 8 etaje, deoarece blocurile cu regim mai mare de înălțime ar eclipsa total lumina soarelui din cartierul de case.

Etapa consultării propunerilor preliminare privind elaborarea PUZ

Aurel Focșăneanu a fost singura persoană care a transmis o opinie în favoarea construirii unor blocuri de 24 etaje pe care o condideră benefică pentru modernizarea orașului.

În schimb, Boldea Colcea Anamaria, Roman Claudiu Liviu și Cristian Sandu s-au declarat împortiva construirii clădirilor cu 24 etaje.

În această etapă, Andrei Cristian Daniel a transmis următoarele observații: construirea unor blocuri de 24 de etaje, să se facă la o distanța egală cu înălțimea lor, având în vedere ca de-a lungul străzilor Chiliei și Panait Cerna, se află cartiere de case P+1-2E; "Vegetația spontană" este o lizieră de-a lungul străzilor Chiliei și Panait Cerna, cu arbori mai vechi de 60 de ani, care are propriul ecosistem. Se solicită păstrarea acestei liziere.


Sorin Horațiu Belu reprezentant Grup civic "Baricada Verde" consideră că amplasarea a 1-2 turnuri de 20-24 etaje să se facă la sud/centru parcelei și nu înspre nord, unde va umbri Parcul Tăbăcărie. Proiectul propus trebuie să țină cont că în zonă este o rezervație de animale care este o zonă protejată și trebuie menținută ca o zonă liniștită.

Sesizările primite au fost înaintate prin e-mailuri către SC ROZUA ASOCIAȚI SRL, în calitate de elaborator al Planului Urbanistic Zonal.

Prin răspusurile formulate, elaboratorul PUZ a menționat următoarele:

- referitor la observațiile transmise în perioada anunțării intenției de elaborare a PUZ, au fost preluate câteva din sugestiile transmise de care se va ține cont în etapele viitoare de proiectare (necesitatea unor spații culturale, educative, destinate sportului etc.);
- se precizează că proiectul propus este unul de inițiativă privată și nu face obiectul unui contract public de amenajare a unui parc;
- întreg ansamblul va beneficia de spații verzi într-un procent de minim 30%. Suprafețele de spații verzi, desi reprezintă o inițiativă privată, vor fi deschise către locuitorii zonei, având acees public, neîngrădit;
- regimul de înălțime crește gradual, în ansamblul propus, spre Stadionul Farul si Palatul copiilor. De-a lungul străzii Chiliei regimul de înălțime din primul plan este de P+2, într-un gest discret de consiliere a țesutului nou cu cel existent;
- pe str. Panait Cerna, în primul front, sunt propuse spații verzi ample, o biserică și un centru sportiv cu regim de înălțime medie (maxim P+4);
- documentația a fost supusă avizării Comisiei municipale de circulație. După o serie de simulări și măsurători în trafic proiectul a primit aviz favorabil, încât sistemul de circulații existent, îmbunătățit cu străzile de tranzit și colectare propuse prin prezentul PUZ pot asigura preluarea și descărcarea traficului preconizat;
- Avizele tehnice obținute până în prezent sunt favorabile soluției propuse de dezvoltare a unui ansamblu mixt, cuprinzând locuințe colective, comerț, birouri, servicii și o importantă suprafață de spații verzi amenajate cu acees public.



 
Terenul destinat studiului, în suprafață totală de 85.888 mp

Terenul destinat studiului, în suprafață totală de 85.888 mp este amplasat în intravilanul orașului Constanța, în imediata proximitate a Stadionului Farul și a Parcului Tăbăcariei și este campus din 11 loturi definite prin numere cadastrale individuale, conform datelor de recunoaștere a documentației.
 
Suprafața ce face obiectul PUZ este cuprinsă parțial în subzona ZACC1 — subzona centrelor de cartier din interiorul tesutului urban - și parțial iîn subzona ZRV2b — subzona Spații verzi pentru agrement — Complexe și baze sportive — conform actelor de proprietate și planurilor cadastrale.
 

Cele 11 loturi fac obiectul Certificatelor de urbanism nr. 1292 din 26.04.2023 (loturile 1-7) și respectiv 1978 din 17.07.2023 (loturile 8-11), documente emise de Primăria Municipiului Constanța. Terenul este campus din loturile cu numerele cadastrale 230240, 230242, 230243, 230244, 230245, 230246 (proprietate privată a Banco Popular Espanol) și în Administrarea Cambela Prod SRL și loturile cu numerele cadastrale 244249, 241958, 246392, l 258190 (proprietate privata a Bogaris Residential Rom Cuatro SRL), conform extraselor de Carte Funciară.
Accesul pe loturi se face atât din Strada Soveja Nord), Strada Panait Cerna (la sud) si din Strada Chiliei pe latura de est.
 
Amplasamentul studiat aparține unei foste zone industriale dezafectate, arie ce necesită un proces de regenerare urbane. Intențiile de restructurare a zonei au fost demarate anterior odată cu realizarea unei documentații de urbanism PUZ, anulate ulterior în instanta și care a reglementat zona ce face obiectul prezentei documentații. Fiind o arie cu o importantă rezerva de teren, cu o accesibilitate ridicată, în apropierea unor obiective de interes și bine relaționată cu centrul orașului, zona studiată prezintă un real potențial de dezvoltare.

Demararea unui proces de restructurare urbană ar atrage dupe sine o dinamică locală și zonală foarte importantă și necesară. Zona de studiu este caracterizată de mixitate funcțională, precum zone locuire individuală și colectivă, activități sportive și de agrement, Palatul Copiilor, zona de comerț - servicii — cu un regim de înălțime variabil — de Ia hipermarket de tip hală, fondul vechi construct —parter - P+1-2+M, imobile de locuințe colective cu regim variabil de înălțime de Ia P+2 până la P+18 niveluri.

 
În prezent, terenurile sunt libere de construcții

 
Terenurile propuse pentru studiu sunt situate în intravilanul municipiului Constanță dezvoltându-se de-a lungul străzilor Soveja, Panait Cerna și Chiliei. De-a lungul evoluției localității terenurile din zona studiată au avut în principal funcțiuni de locuire individuală, agrement și cultuni.
 
Situl se află pe amplasamentul unui fost garaj de troleibuze ce a funcționat din anul 1959 până în 2010, atunci când a fost demolat.

În prezent, terenurile sunt libere de construcții, existând o zonă cu platforme betonate ce este utilizati ca poligon pentru o școala de șoferi.
 
Din punct de vedere al toponimiei cartierelor, situl studiat face parte din cartierul Stadion, denumire dată de prezența stadionului și a complexului sportiv Farul.


Ce propune Cambela Prod SRL
 
 Investitorul propune realizarea unui ansamblu format din:

- Imobile (locuire colectivă, comerț, servicii, dotări, clădiri de parcare etc) cu regim de înălțime 3S+P+2E – 3S+P+5E, cu o înălțime maximă de 16 – 20 metri,  
- Imobile (locuire colectivă, comerț, servicii, dotări etc) cu regim de înălțime 3S+P+2E – 3S+P+10E, cu o înălțime maximă de 35 metri;
- Imobile (locuire colectivă, comerț, servicii, dotări etc) cu regim de înălțime 3S+P+12E, cu o înălțime maximă de 43 metri;
- Imobile (locuire colectivă, comerț, servicii, dotări etc) cu regim de înălțime 3S+P+15E, cu o înălțime maximă de 55 metri;
- Imobile (locuire colectivă, comerț, servicii, dotări etc) cu regim de înălțime 3S+P+4E – 3S+P+20E, cu o înălțime maximă de 80 metri, respectiv imobil ce cuprinde funcțiunile de hotel, apart-hotel, birouri, comerț, servicii – accent de înălțime cu regim de înălțime 3S+P+24E, cu o înălțime maximă de 100 metri.


Despre Cambela Prod SRL
 
Potrivit termene.ro, Cambela Prod SRL a fost înființată în anul 2000, are sediul social în comuna Stejaru, județul Tulcea și se ocupă de comerț cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrat. Firma are mai multe puncte de lucru în Constanța și Tulcea.

Asociat unic și administrator este Bela Tănase, care deține și un PFA. De asemenea, Bela Tănase a fost administrator în Highlife Properties SRL (radiată)

Conform termene.ro, Cambela Prod SRL figurează cu 25 de achiziții directe (Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol, UAT Comuna Stejaru, Școala Gimnazială Beidaud printre autoritățile contractante).
 
În 2022, Cambela Prod SRL a declarat 63 de angajați, o cifră de afaceri de 1.117.195.836 lei și un profit de 29.949.344 lei.

Situația pe 2023 arată astfel: o cifră de afaceri de 1.502.951.856 lei, un profit de 40.452.351 lei și 70 de angajați.


În Secțiunea Document poate fi consultat anunțul publicat pe site-ul municipalității.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.  
 
Citește și:

Opoziția riveranilor pentru blocurile de 24 de etaje, pe care Cambela Prod SRL vrea să le ridice pe strada Chiliei din Constanța (DOCUMENT)

PUZ-ul, depus la APM Constanța Cambela Prod SRL, un pas înainte pentru realizarea ansamblului rezidențial cu blocuri de 24 de etaje, în fosta bază RATC Constanța (GALERIE FOTO+DOCUMENT)

Felicia Ovanesian, victorie în fața Primarului Constanței, la Tribunal! Ce trebuie să facă edilul (MINUTA)  

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii