Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:51 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuveta Lacului Siutghiol, în atenția DNA Constanța. Oficial, de la Corpul de Control al prim-ministrului

ro

08 May, 2021 00:00 4630 Marime text
  • Reprezentanții structurii de control au precizat că au transmis actele Serviciului Teritorial Anticorupție Constanța al Direcției Naționale Anticorupție, „spre analiză și valorificare“.
  • Acțiunea de documentare la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, desfășurată de Corpul de Control, a vizat perioada 01.01.2012-27.09.2019.
  • „Nota de informare întocmită de CCPM a fost înaintată Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, spre analiză și valorificare“, se arată în datele oficiale.
  • Amintim, pe 6 octombrie 2020, Legea 42/2010, prin care Consiliul Local Constanța, Consiliul Local Năvodari și, respectiv, Consiliul Local Ovidiu au primit în administrare o suprafață din cuveta Lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, a fost declarată neconstituțională, în ansamblul său.
Corpul de Control al prim-ministrului a publicat recent raportul de activitate privind verificările efectuate în cursul anului 2020.
 
Printre primele pagini din raport se regăsește situația cuvetei Lacului Siutghiol, „domeniul public al statului“, intabulată în favoarea orașului Năvodari.
 
Reprezentanții structurii de control au precizat în raportul oficial că au transmis actele Serviciului Teritorial Anticorupție Constanța al Direcției Naționale Anticorupție, „spre analiză și valorificare“.
 

Documentare la ANCPI

 
În raportul oficial se arată că acțiunile de control au pornit de la o acțiune de documentare efectuată la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
 
„Acțiunea de documentare la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a vizat perioada 01.01.2012-27.09.2019. A fost verificat modul în care domeniul public al statului, mai precis, cuveta lacului Siutghiol, a fost intabulată în favoarea orașului Năvodari precum și modalitatea în care conducerea ANCPI și-a îndeplinit atribuțiile de îndrumare și verificare a activității oficiilor teritoriale“, au explicat reprezentanții structurii de control.
 
În continuare, legat de acest subiect se mai arată în raport, „cu privire la modul în care cuveta lacului Siutghiol (din domeniul public al statului) a fost intabulată în domeniul privat al Unității Administrativ-Teritoriale Năvodari, se constată că aceste aspecte fac obiectul unor dosare în care sunt efectuate cercetări penale. În acest sens, Nota de informare întocmită de CCPM a fost înaintată Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, spre analiză și valorificare“.
 
Nu în ultimul rând, se mai face precizarea că „nota de informare privind acțiunea de documentare la ANCPI s-a finalizat la data de 07.02.2020, prin transmiterea acesteia spre informare / valorificare / analiză, după caz, către: Prim-ministru, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și către organele de urmărire penală“.
 

Neconstituționalitatea legii

 
Amintim, de asemenea, că la data de 6 octombrie 2020, Legea 42/2010, prin care Consiliul Local Constanța, Consiliul Local Năvodari și, respectiv, Consiliul Local Ovidiu au primit în administrare o suprafață din cuveta Lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, a fost declarată neconstituțională, în ansamblul său.

 
Constatarea privind neconstituționalitatea a fost făcută de Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului posterior promulgării.
 
Cu unanimitate de voturi, Plenul CC a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr. 42/2010 privind darea în administrarea autoritățior administrației publice locale a unor bunuri aflate în domeniul public al statului este neconstituțională, în ansamblul său.
 
Instanța care sesizase Curtea cu excepția de neconstituționalitate este Tribunalul Constanța.
 
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Surse documentare: Corpul de Control al prim-ministrului, Curtea Constituțională  a României
 
Citește și:

JT Grup Oil SRL a obținut acordul de mediu pentru centrul de agrement nautic din Mamaia

Constănțeanul supărat:
Malurile lacului Siutghiol devin proprietăți private iar salvarea lui începe să devină o utopie (galerie foto)


În acte, ABADL nu deține malul lacului Tăbăcărie! Primăria Constanța și CJC invitate la o analiză pentru reabilitarea construcției de tip cheu care înconjoară luciul de apă

„Nou motiv de pretinsă nelegalitate“:
Disputa pentru Lacul Siutghiol, în atenția judecătorilor

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii