Decebal Făgădău, chemat la judecată de Municipiul Constanța prin Primar! Sunt vizați și foști consilieri locali. Despre ce este vorba
Decebal Făgădău, chemat la judecată de Municipiul Constanța prin Primar! Sunt vizați și foști consilieri
29 Jun, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
3565
Marime text
- Municipiul Constanța prin Primar i-a dat în judecată pe fostul primar Decebal Făgădău și alți doi foști consilieri locali, în trei dosare separate.
- Reprezentanții Biroului de Presă al Primăriei Municipiului Constanța au explicat, pentru ZIUA de Constanța, că „în urma unui control al Curții de Conturi, a reieșit că trebuie să recuperăm costurile unei deplasări“.
- Contactat telefonic, fostul primar Decebal Făgădău nu a dorit să facă declarații cu privire la acest subiect.
- Totuși, la momentul constatării făcute de Curtea de Conturi, primarul Decebal Făgădău explicase, printre altele, că „prezentarea unui raport în prima şedinţă a consiliului local privind deplasarea externă efectuată ar trebui să fie consecinţa unei solicitări exprese a consiliului local, exprimată printr-o hotărâre“, a mai spus, cu aceeași ocazie, primarul.
- Fostul consilier local Andrei George Popescu a explicat, pentru ZIUA de Constanța. că, din ce își aduce aminte, ulterior deplasărilor în străinătate a depus toată documentația, în conformitate cu legislația în vigoare.
Municipalitatea din Constanța i-a dat în judecată pe unii dintre foștii consilieri locali, dar și pe fostul primar, Decebal Făgădău.
Este vorba despre trei dosare separate, înregistrate luni, 27 iunie 2022, pe rolul Secției I Civile a Tribunalului Constanța și având ca obiect „pretenții“.
Reprezentanții Biroului de Presă al Primăriei Municipiului Constanța au explicat, pentru ZIUA de Constanța, că „în urma unui control al Curții de Conturi, a reieșit că trebuie să recuperăm costurile unei deplasări“.
Contactat telefonic, fostul primar Decebal Făgădău nu a dorit să facă declarații cu privire la acest subiect.
Totodată, au fost acționați în instanță de Municipiul Constanța prin Primar și foștii consilieri locali Cătălin Florin Papuc și Gheorghe (George) Andrei Popescu.
Contactat telefonic, Andrei George Popescu a precizat, pentru ZIUA de Constanța, că nu știa de dosar, fiind nou înregistrat la instanță, așa încât nu știe exact despre ce vorba în cauză.
Cu privire la deplasările din cursul anului 2018, însă, când era consilier local, acesta a precizat că, din ce reține, la momentul respectiv a procedat așa cum trebuia procedat, a depus toate rapoartele solicitate cu privire la deplasarea sa în străinătate.
Trei dosare la Tribunal
Pe rolul Secției I Civile a Tribunalului Constanța au fost înregistrate luni, 27 iunie 2022, trei dosare având ca obiect pretenții.
Astfel, în primul dintre dosare, 4448/118/2022, în materia Litigii de muncă, reclamant este Municipiul Constanța prin Primar, iar pârâtul este fostul primar Decebal Făgădău, obiectul fiind „pretenții“.
În dosarul 4449/118/2022, în materia Civil, reclamantul este același, iar pârâtul este fostul consilier local Andrei Gheorghe Popescu.
În dosarul 4450/118/2022, tot în materia Civil , pârâtul este fostul consilier local Cătălin Florin Papuc.
Așa cum arătam anterior, Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Constanța a explicat, legat de aceste dosare, că „în urma unui control al Curții de Conturi, a reieșit că trebuie să recuperăm costurile unei deplasări“.
Constatările controlului din 2019
Mai exact, în urma controlului din 2019, pentru anul 2018, Camera de Conturi Constanța ar fi stabilit că nu ar fi fost respectate prevederile legale cu privire la prezentarea rapoartelor de activitate în ședința ordinară de consiliu pentru deplasările externe efectuate de aleșii locali.
Astfel, au spus auditorii în raport că, „în ceea ce priveşte aleşii locali, s-a constatat că aceştia nu au prezentat la şedinţa ordinară de consiliu care a avut loc după întoarcerea din delegaţie, şi nici ulterior, rapoarte cu privire la deplasările efectuate la :
► întâlnire transnaţională URBACT Oraşe Interactive - Administraţie locală către
implementarea LAP ( proiectul de administrare a teritoriului ) şi colaborare transnaţională – Muncia Spania;
► invitaţie BERD la o vizită tehnică în Taipei., asumată şi găzduită de către Guvernul Taiwan, pentru a înţelege oportunitatea, beneficiile şi exemplele de bună practică a investiţiilor legate de finanţarea soluţiilor Smart City - Taipei Taiwan;
► simpozionul primarilor organizat ca parte a Programului de Parteneriat Urban Banca Mondială care are ca obiectiv să ajute şi să susţină oraşele şi administraţiile locale din sud-estul Europei în procesul de modernizare şi reformă şi să promoveze dezvoltarea locală pentru creşterea incluzi vă şi durabilă şi administraţie urbană îmbunătăţită - Viena Austria;
► vizită de lucru la invitaţia primarului din Eskişehir Tepebaşi - Turcia aprobată prin HCLM nr. 1 77/25.04.20 1 8 pentru un număr de 9 persoane, consilieri locali şi angajaţi ai UATM Constanţa;
► participarea la a-3-a ediţie a Zilei Transportului pe Dunăre desfăşurată la Parlamentul European - Brussels Belgia;
► conferinţa Cadrul Oraşelor Verzi organizată de BERD, eveniment susţinut financiar de către Guvernul Suediei - Stockholm Suedia;
► participarea la forumul «Investiţii teritoriale integrate - exemple de bună practică la nivelul zonelor costiere» - Tallin Estonia;
► vizită protocolară în scopul semnării unui acord preliminar de cooperare între cele două municipalităţi - Batumi Georgia;
► particirea la târgul Expo Real - Munchen Germania;
► participarea la evenimentul Summit of the Global Parliament of Mayors - Bristol UK
► participarea la seminarul «Achiziţii Publice în România şi Belgia - oportunităţi de investiţii»- Brussels – Belgia“.
„În conformitate cu prevederile art. 44, alin. 2 din Legea nr. 393/2004, în cazul nerespectării prevederi/or alin. (1), alesii locali vor suporta cheltuielile deplasării“, se mai arată în analiza Curții de Conturi.
„Valoarea abaterii constatate este de 52.217,19 lei ( anexa nr. C. J 6.1 ) reprezentând cheltuieli de deplasare efectuate de aleşii locali pentru care nu au fost prezentate rapoarte de activitate în prima şedinţă ordinară de consiliu şi nici ulterior“, se mai menționează în document.
Precizările făcute de Decebal Făgădău
Totuși, la momentul acestei constatări, se arată în același document că primarul în funcție, Decebal Făgădău, a explicat că „între primar, ca autoritate executivă, şi consiliul local, ca autoritate deliberativă, nu există raporturi de subordonare. Efectuarea deplasărilor externe ale primarului, în calitate de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale nu trebuie să aibă un acord prealabil exprimat al autorităţii deliberative, ci ele derivă din calitatea de reprezentant al unităţii administrativ teritoriale în toate relaţiile cu alte autorităţi publice, persoane fizice sau juridice străine“.
„Prezentarea unui raport în prima şedinţă a consiliului local privind deplasarea externă efectuată ar trebui să fie consecinţa unei solicitări exprese a consiliului local, exprimată printr-o hotărâre“, a mai spus, cu aceeași ocazie, primarul.
De asemenea, se mai arată în constatarea Curții că „în final, domnul primar a concluziona/ că delegaţiile externe ale primarului nu trebuie aprobate în prealabil de către consiliul local; primarul prezintă rapoarte consiliului local doar in urma unei solicitări exprese potrivit prevederi/or art. 63 din Legea nr. 215/2001; neprezentarea raportului prevăzut de art. 44 din Legea nr. 393/2004 nu califică drept neeligibile cheltuielile ocazionate de deplasările externe cu consecinţa suportării integrale a acestora în condiţiile în care au fost prezentate toate documentele justificative necesare decontării în conformitate c u prevederile HG nr. 518/1995 şi Ordinului nr. 1792/2002“.
Așa cum am precizat anterior, fostul consilier local Andrei George Popescu a explicat că, din ce își aduce aminte, ulterior deplasărilor în străinătate a depus toată documentația, în conformitate cu legislația în vigoare.
Oricare va fi decizia Tribunalului Constanța cu privire la cele trei dosare, aceasta va putea fi atacată de către părțile nemulțumite, la instanța superioară.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Proces pentru amendarea primarului Chițac „pe zi de întârziere“. Dosarul nu se va judeca la Constanța, a decis Curtea Supremă
Tags: Vergil Chitac
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii