Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:14 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descoperiri arheologice importante la Hotelul Intim Constanța Urme de locuire din vechiul Tomis găsite sub clădirea din Peninsulă (GALERIE FOTO)

ro

11 Apr, 2024 17:00 5881 Marime text
Hotel Intim. Sursă foto: ZIUA de Constanța
  • O echipă formată din patru arheologi, anume Octavian Mitroi, Bianca Profiran, Ștefan Daniel Palamiuc și Dan Vasilescu, au efectuat în perioada iulie 2023 – aprilie 2024 lucrări de cercetare preventivă la Hotelul Intim, monument istoric al municipiului Constanța, aflat în curs de restaurare
  • Octavian Mitroi, unul dintre arheologii participanți la lucrările de cercetare preventivă, a menționat pentru ZIUA de Constanța ce descoperiri au fost făcute în incinta hotelului
  • Arheologul este de părere că publicul larg poate aprecia însemnătatea acestor descoperiri doar dacă ele vor fi expuse fie la Hotel Intim, fie la MINAC
 
O echipă formată din patru arheologi, anume Octavian Mitroi, Bianca Profiran, Ștefan Daniel Palamiuc și Dan Vasilescu, a efectuat în perioada iulie 2023 – aprilie 2024 lucrări de cercetare preventivă la Hotelul Intim, monument istoric al municipiului Constanța, aflat în curs de restaurare.
 
Acestea au luat startul la data de 10 iulie 2023. Responsabilul științific al lucrărilor a fost dr. Constantin Băjenaru.

Lucrări de cercetare preventivă la Hotelul Intim. Sursă foto: Facebook Octavian Mitroi
 
Octavian Mitroi, unul dintre arheologii participanți la lucrările de cercetare preventivă, a menționat pentru ZIUA de Constanța ce descoperiri au fost făcute în incinta hotelului.
 
„Am descoperit urme de locuire din diverse perioade, începând din secolele VI - V î. Hr., practic de la întemeierea Tomisului de către grecii din Milet. Cele mai consistente descoperiri din punct de vedere a stării de conservare fac parte din perioada antichității târzii (sec. IV - VI d. Hr.) și au fost găsite în săpătura din curtea imobilului (n. red. – în cadrul lucrărilor, o săpătură a fost efectuată în curtea hotelului și cealaltă în interiorul clădirii). Am descoperit ruinele unei clădiri impunătoare din punct de vedere arhitectural. Pereții acesteia fuseseră placați cu marmură, unele fragmente prezentând decor în basorelief și fusese prevăzută cu un sistem de încălzire sub pardoseală denumit hypocaust”, a declarat Octavian Mitroi.
 
El a menționat că lucrările de cercetare preventivă din curtea Hotelului Intim s-au desfășurat în perioada august – noiembrie 2023.

Lucrări de cercetare preventivă la Hotelul Intim. Sursă foto: Facebook Octavian Mitroi
 
În ceea ce privește săpătura din interiorul clădirii, arheologii au dat peste două complexe de locuire, care, cel mai probabil, datează din secolele VI - V î. Hr.


Lucrări de cercetare preventivă la Hotelul Intim. Sursă foto: Facebook Octavian Mitroi
 
Dan Vasilescu a făcut cea mai spectaculoasă descoperire
 
Colegul lui Octavian Mitroi, Dan Vasilescu a făcut cea mai spectaculoasă descoperire, după cum a apreciat arheologul dintâi menționat.
 
Dan Vasilescu a găsit capul unei statuete feminine din marmură ce reprezintă, cel mai probabil, o divinitate. Aceasta datează, cel mai probabil, din secolul II d. Hr.
 
Octavian Mitroi a spus că relicva a fost găsită la numai câțiva centimetri distanță față de fundația unui zid al hotelului. A mai adăugat că în perioada construirii hotelului, dacă fundația ar fi fost săpată mai aproape, capul statuetei ar fi fost descoperit de muncitori și probabil s-ar fi pierdut.

 
Ce se va întâmpla cu vestigiile găsite
 
La această întrebare, Octavian Mitroi a răspuns că o parte din descoperiri, precum capul statuetei, o amforă sau alte obiecte pot fi concesionate pentru expunere la Hotelul Intim, după ce acesta va fi dat în folosință.
 
„În privința ruinelor clădirilor antice, deși s-a luat în calcul păstrarea lor la vedere, acest lucru nu s-a materializat și au fost acoperite. Acum sunt în stare de conservare”, a mai adăugat Octavian Mitroi.
 
De asemenea, există și posibilitatea ca vestigiile să rămână la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și să apară în seria exponatul lunii.
 
Cele mai importante descoperiri din cariera lui Octavian Mitroi
 
Pe fondul descoperirilor arheologice de la Hotelul Intim, l-am întrebat pe Octavian Mitroi dacă pot fi catalogate drept cea mai mare realizare din cariera sa de până acum.
 
„Am făcut de-a lungul anilor descoperiri care mi-au rămas foarte dragi. Un exemplu este cel al unui fragment dintr-o statuetă ce o reprezenta pe zeița Venus. L-am găsit în vara lui 2013, în zona Pieței Ovidiu, pe strada Traian. Sau un fragment de cadran solar din marmură, datând din secolul II d. Hr., o raritate, pe care l-am descoperit tot in vara lui 2013 în Piața Ovidiu. Dar mai importante mi se par anumite porțiuni ale zidului de apărare al cetății Tomis pe care le-am cercetat pe b-dul Ferdinand și care mi-au permis să fac anumite corecturi pentru reconstituirea traseului acestui zid. De multe ori, în meseria de arheolog, descoperiri cu un aspect fizic mai modest pot avea o însemnătate mai mare decât cele care încântă ochiul cel mai mult”, a fost răspunsul arheologului.
 
Săpăturile arheologice de la Hotelul Intim au prezentat riscuri
 
Arheologul a precizat faptul că săpăturile arheologice de la Hotelul Intim au prezentat un anumit grad de pericol, existând un risc de cădere de la înălțime mai mare decât în mod obișnuit.
 
Pe lângă gradul ridicat de periculozitate, munca a fost foarte solicitantă din punct de vedere fizic.
 
,,A fost pentru prima oară când am săpat în interiorul unei clădiri și cred că și adâncimea de aproape 7 m la care am ajuns reprezintă un soi de record personal. Țin minte că astă vară, când am văzut la un moment dat că pe căldurile care erau, ieșeau aburi din noi iar răsuflările făceau condens acolo, la 4 metri adâncime, mi s-a părut inițial că îmi joacă vederea feste.”
 
El a menționat că în data de 3 aprilie, cercetările de la Hotelul Intim au luat sfârșit.
 
Însemnătatea descoperirilor pentru publicul larg
 
Arheologul este de părere că publicul larg poate aprecia însemnătatea și câștigul acestor descoperiri doar dacă ele vor fi expuse fie la Hotel Intim, fie la MINAC.
 
„Momentan, este un câștig doar pe planul cercetării. Am mai șters o pată albă de pe harta arheologică a Tomisului”, a încheiat Octavian Mitroi.
 
Istoria Hotelului Intim
 
Una dintre principalele atracții ale Constanței din secolul trecut, Hotelul Intim s-a aflat pentru mai mult timp într-o stare deplorabilă, pierzându-și zi după zi, lună după lună, an după an, strălucirea de altădată.
 
Acum, odată demarate lucrările de restaurare, există speranță că hotelul va reprezenta din nou un pol al turismului în orașul de la malul mării.
 
Istoria sa începe în anul 1880, construcția prezentând un stil eclectic, având predominante elemente de Art Nouveau.
 
Hotel Intim a fost construit pe locul așa-numitului Hotel d'Angleterre, un loc caracterizat prin eleganță și care găzduia baluri la care participa lumea bună din oraș, dar și multe personalități din întreaga țară.
 
Hotelul a aparţinut fraţilor Toma şi Mihail Tîrpa, care l-au cumpărat în 1923, de la Gheorghe Eftimiu, bancher şi proprietar din Bucureşti.
 
În anul 1928, în urma unei acţiuni de partaj, hotelul a revenit lui Toma Tîrpa. În vremea comunismului a ajuns în proprietatea statului si a căpătat denumirea actuală.
 
După 1990, hotelul a intrat în posesia a două societăţi. În 1998, moştenitorii au revendicat hotelul, iar după mai multe procese, în 2004, cele două moştenitoare, Angela şi Elisabeta Tîrpa, ambele stabilite în Bucureşti, au câştigat hotelul ce a aparţinut tatălui lor. Hotelul a rămas închis şi s-a degradat de la o zi la alta.
 
Imobilul are subsol, parter, două etaje şi mansardă, 21 de camere cu baie proprie. Hotelul se întinde pe o suprafață impresionantă de 1.605 metri pătrați, iar superba grădină din jur pe aproape 1.000 de metri pătrați.
 
Hotelul lui Eminescu
 
Primele informaţii documentare legate de acest hotel datează din anul 1882, atunci când Mihai Eminescu, aflat în vizită pe malul Mării Negre, era găzduit într-o cămăruţă de la mansarda hotelului în cauză.
 
Eminescu a stat zece zile la Marea Neagră, iar între timp i-a scris trei scrisori iubitei sale, Veronica Micle.
 
Iată un citat dintr-una dintre aceste epistole de la malul mării:
 
„...Şed într-o mansardă şi privirea mi-e deschisă din două părţi asupra mării, pe care aş vrea să plutesc cu tine. Dar aceasta nefiind cu putinţă, te sărut cu dulce, draga mea Veronică, şi rămân al tău Eminescu”.
 
Scrisoarea este datată Constanţa, 16 iunie 1882.
 
Familia Dușu, noul proprietar al hotelului
 
În anul 2017, Hotelul Intim a fost cumpărat de familia Dușu, prin firma DGN – Romag SRL.
 
Conform termene.ro, societatea a fost fondată în anul 2017, are sediul în Constanța, pe bulevardul Mamaia nr. 135A – 137 și obiectul de activitate este „închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”.
 
Asociați figurează Ion Dușu, George Dușu și Andra Elena Dușu-Petrica, iar administratorul este George Dușu, al cărui nume se leagă și de New Energy & Carbon Capture SRL și DGN F&B SRL (unde este administrator), ambele din Constanța.
 
Ion Dușu, la rândul său, figurează și în Logistic Park SA, Celco SA, Grupul DD SA, Complex Condor SA, Sulina Estival 2002 SA, AS 94 SRL și Socep SA (membru în Consiliul de Supraveghere), toate din județul Constanța.
 
Cifra de afaceri din anul 2022 a DGN – Romag SRL a fost de 1.652.652 de lei, pierderea a fost de 1.422.188 de lei și numărul de angajați a fost egal cu 14.
 
Amintim că în aprilie 2022, Primăria Constanța a emis autorizație de construire pentru DGN Romag SRL, prin George Dușu, pentru reabilitarea Hotelului Intim.
 
Mai precis, vorbim de AC 358 din data de 20 aprilie 2022, document emis pentru „Reabilitare monument istoric – Hotel Intim – prin reabilitare, construire, desfaceri, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, restaurare, modificare la corpuri C1, C2 – desfacere, reconstruire, modificare Corp C3, desființare Corp C4 și Corp C5, amplasare firmă, amenajări exterioare, modificare împrejmuire și organizare de șantier”. Documentul are o valabilitate de 24 de luni.
 
Pe 5 aprilie 2022, Comisia tehnică de estetică urbană s-a întrunit, iar această investiție s-a aflat pe ordinea de zi.
 
În 2023, au început lucrările pentru reabilitarea acestui monument istoric al orașului.
 
Sursă foto: Facebook Octavian Mitroi
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
A fost emisă autorizația de construire pentru reabilitarea Hotelului Intim din Constanța

Familia Dușu, la proces cu Consiliul Local Constanța, pentru Hotelul Intim. Cine a câștigat la Tribunal (MINUTA)                               

Primăria Constanța și fiscul local vor să anuleze victoria obținută în instanță de familia Dușu! La mijloc, o mică avere

Fotoreportaj Exclusiv! Cum arată interiorul Hotelului Intim, în anul 2022 (galerie foto+video)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii