Din Dosarul Retrocedărilor Primăria Constanța, „fals proprietar” al terenului vândut către societatea administrată de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu (rechizitoriu + documente)
Din Dosarul Retrocedărilor: Primăria Constanța, „fals proprietar” al terenului vândut către societatea
07 Jul, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
7501
Marime text
În ediția de marți, 1 iulie, cotidianul ZIUA de Constanța vă prezenta, în exclusivitate, contractul prin care SC Mehmetoglu SRL, societatea reprezentată de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, în calitate de administrator, a dobândit în anul 2007 suprafața de 11.890 mp de teren situat în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, Complex Cazino Sud, lotul 2. În ediția de astăzi vă prezentăm cum a ajuns acel teren la Primăria Municipiului Constanța, cea care l-a vândut la rândul ei societății Mehmetoglu SRL, dar şi punctul de vedere al procurorilor DNA cu privire la aceste tranzacții, aşa cum reiese el din rechizitoriul dosarului retrocedărilor.
Potrivit rechizitoriului Dosarului Retrocedărilor, cei 11.890 mp de teren care au ajuns în 2007 în proprietatea SC Mehmetoglu SRL au făcut parte din „suprafața de 22.793 mp de plajă, bun din domeniul public al statului, de interes național, care, consecutiv, a fost vândută cumpărătorilor construcțiilor ce reprezintă obiectivul Cazinou Mamaia”, printre ei numărându-se şi societatea administrată de Sorina-Gina Hortolomei- Moscu. Tot în rechizitoriu se mai precizează că intabularea în favoarea Primăriei Constanța, cu titlu de drept de proprietate, s-a făcut „pe baza unor documente cu conținut neadevărat, emise de unii funcționari ai Primăriei şi cu concursul a două angajate de la OCPI Constanța”. Cei „nominalizați” în rechizitoriu în acest caz sunt Dospinescu Daniela Ramona, director la Direcția Patrimoniu, Rusu Grațiela, şef serviciu patrimoniu, Radu Gabriela din cadrul aceluiaşi serviciu, Sozanski Andrei şi Cealera Claudia, consilieri juridici, toți angajați la Primăria Constanța, şi Călătoru Luminița, registrator, şi Stanciu Silvia, asistent registrator, acestea fiind la acea vreme angajate la OCPI Constanța. „Prin aceste materiale cu conținut fals, dar cu profund caracter oficial” comise de cei amintiți, „statul a fost deposedat de suprafața de 21.793 mp de plajă din zona Cazinoului Mamaia”.
Pentru vânzarea imobilului-construcție Cazino Sud către SC Mehmetoglu SRL, Primăria Constanța şi-a dat acordul de vânzare prin adresa nr. R 146522/30.11.2004, adresă semnată de Ramona Dospinescu, Andrei Sozanski şi Grațiela Rusu. În adresă se precizează, printre altele, „în fals, şi că terenul aferent activului Cazinou Sud constituie «domeniu privat al municipiului Constanța»”, mențiune care se regăseşte şi în contractul de vânzare cumpărare dintre SC Mamaia SA şi SC Mehmetoglu SRL.
„Rezultă, aşadar, că atât folosința, cât şi proprietatea asupra terenurilor au fost intabulate nelegal, în absența oricărui act constitutiv de drepturi sau translativ de proprietate, pentru operațiunile obiect al înscrierilor nefiind dovedit dreptul celui în folosul căruia s-a făcut înscrierea”, se mai arată în rechizitoriu.
Sorina-Gina Hortolomei-Moscu este şi ea, în prezent, vizată direct de anchetele procurorilor DNA. Potrivit unui comunicat de presă transmis de DNA pe 26 iunie, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu este suspectată de spălarea banilor. Procurorii fac referire în respectivul comunicat la „o suprafaţă de 11.890 mp, teren situat în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al municipiului Constanţa“. Potrivit aceluiaşi comunicat, la data de 28 februarie 2007, „în calitate de primar al municipiului Constanţa, suspectul Mazăre Radu Ştefan a stabilit cu intenţie o valoare diminuată faţă de valoarea comercială reală“ pentru respectivul teren.
Citeşte şi
EXCLUSIVITATE. Cumpărătorul, firma Sorinei Hortolomei Moscu: Cum a vândut Primăria Constanţa teren în Mamaia cu 200 de euro metrul pătrat (documente)
Pe câți bani s-a bătut palma pentru vânzarea Cazino Sud
Potrivit contractului de vânzare-cumpărare nr. 2078/08.12.2004, autentificat sub numărul 1358, SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de Hortolomei-Moscu Sorina-Gina, care avea la acea dată atât calitatea de asociat persoană fizică al societății amintite, cât şi cea de asociat unic al SC Mega Development SRL, a cumpărat de la SC Mamaia SA imobilul-clădire Cazino Sud, situat în stațiunea Mamaia şi compus din: Restaurant Delta, Cofetăria Cazino şi Minihotel Cazino Sud, contra sumei de 15.953.712.000 (lei vechi) fără TVA. După cum se precizează în acelaşi contract de vânzare-cumpărare, valoarea TVA a fost de 3.031.205.280 (lei vechi). Prețul a cuprins valoarea imobilului-construcție şi contravaloarea mijloacelor fixe din dotare. Şi în cazul de față, aşa cum s-a întâmplat şi trei ani mai târziu, când aceeaşi societate a achiziționat terenul de 11.890 mp de la Primăria Municipiului Constanța, plata s-a făcut în rate. După avansul de 20% din valoarea contractului, însumând 3.190.742.400 (lei vechi), au mai urmat trei rate anuale în valoare fiecare de 4.254.323.200 (lei vechi).Obligațiile cumpărătorului
Printre obligațiile ce i-au revenit societății Mehmetoglu în calitate de nou proprietar se număra şi „executarea de lucrări la structura de rezistență a imobilului construcție în valoare de 388.710 USD”, investițiile fiind eşalonate pe o perioadă de trei ani. „În situația nerealizării investițiilor la termenele stabilite, contractul de vânzare-cumpărare se desființează de drept, fără a mai fi nevoie de intervenția instanței, de punerea în întârziere sau de îndeplinirea altei formalități. În această situație, cumpărătorul pierde cu titlu de daune atât prețul achitat până la acea dată, cât şi investițiile efectuate”, se mai precizează în contract. De asemenea, în acelaşi act se mai menționează şi faptul că, „întrucât activul Cazino Sud este o construcție antebelică cu o structură arhitectonică care trebuie protejată, cumpărătorul se obligă să obțină pentru proiectele de modernizare toate avizele şi autorizațiile în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare”.Intabularea, cheia jocului
Tot în sarcina cumpărătorului cădea şi obligația de a îndeplini formalitățile necesare şi pe cheltuiala proprie să intabuleze şi să înregistreze în Cartea Funciară activul cumpărat. Aceasta pare să fi fost baza afacerii de peste trei ani, când SC Mehmetoglu SRL a devenit proprietară, pe lângă costrucție, şi peste terenul în suprafață de 11.890 mp.Potrivit rechizitoriului Dosarului Retrocedărilor, cei 11.890 mp de teren care au ajuns în 2007 în proprietatea SC Mehmetoglu SRL au făcut parte din „suprafața de 22.793 mp de plajă, bun din domeniul public al statului, de interes național, care, consecutiv, a fost vândută cumpărătorilor construcțiilor ce reprezintă obiectivul Cazinou Mamaia”, printre ei numărându-se şi societatea administrată de Sorina-Gina Hortolomei- Moscu. Tot în rechizitoriu se mai precizează că intabularea în favoarea Primăriei Constanța, cu titlu de drept de proprietate, s-a făcut „pe baza unor documente cu conținut neadevărat, emise de unii funcționari ai Primăriei şi cu concursul a două angajate de la OCPI Constanța”. Cei „nominalizați” în rechizitoriu în acest caz sunt Dospinescu Daniela Ramona, director la Direcția Patrimoniu, Rusu Grațiela, şef serviciu patrimoniu, Radu Gabriela din cadrul aceluiaşi serviciu, Sozanski Andrei şi Cealera Claudia, consilieri juridici, toți angajați la Primăria Constanța, şi Călătoru Luminița, registrator, şi Stanciu Silvia, asistent registrator, acestea fiind la acea vreme angajate la OCPI Constanța. „Prin aceste materiale cu conținut fals, dar cu profund caracter oficial” comise de cei amintiți, „statul a fost deposedat de suprafața de 21.793 mp de plajă din zona Cazinoului Mamaia”.
Se adevereşte... „în fals”
„Consecința juridică produsă, de o gravitate excepțională, s-a materializat în scoaterea acestui teren din proprietatea publică a statului şi intabularea sa în favoarea falsului proprietar, Primăria Constanța. Această deposedare s-a făcut în scopul ca plaja să ajungă în proprietatea persoanelor juridice cumpărătoare ale construcțiilor ce reprezintă obiectivul Cazinou Mamaia, ceea ce s-a şi întâmplat, cu concursul deplin al învinuitului Mazăre Radu Ştefan”, se mai precizează în rechizitoriu. Tot procesul ingenios instrumentat de sus-numiții se pare că ar fi durat 2 ani.Pentru vânzarea imobilului-construcție Cazino Sud către SC Mehmetoglu SRL, Primăria Constanța şi-a dat acordul de vânzare prin adresa nr. R 146522/30.11.2004, adresă semnată de Ramona Dospinescu, Andrei Sozanski şi Grațiela Rusu. În adresă se precizează, printre altele, „în fals, şi că terenul aferent activului Cazinou Sud constituie «domeniu privat al municipiului Constanța»”, mențiune care se regăseşte şi în contractul de vânzare cumpărare dintre SC Mamaia SA şi SC Mehmetoglu SRL.
Una cumperi, alta intabulezi
Ajungând la momentul intabulării, în rechizitoriul Dosarului retrocedărilor se mai arată că „în baza cererii înregistrată cu nr. 20992/01.11.2005, SC Mehmetoglu SRL a solicitat intabularea dreptului de proprietate, în Constanța, stațiunea Mamaia, Complex Cazinou, a lotului 2, teren în suprafață de 11.890 mp + construcții, deşi terenul nu a făcut obiectul vânzării - cumpărării”. Cererea de intabulare a fost admisă prin încheierea de carte funciară nr. 20.992/2005 din 07.06.2006, emisă sub semnăturile Luminiței Călătoru şi Silviei Stanciu, ambele angajate ale OCPI Constanța. Astfel se pare că s-a dispus intabularea dreptului de folosință asupra terenului în favoare cumpărătorului şi a dreptului de proprietate asupra aceluiaşi teren în favoarea municipiului Constanța.„Intabularea s-a făcut în fals”
„Dacă în privința intabulării dreptului de proprietate asupra construcțiilor nu există nicio îndoială că s-a făcut în condițiile legii, în ceea ce priveşte folosința şi proprietatea asupra terenului, intabularea s-a făcut în fals, cu nesocotirea prevederilor Legii cadastrului şi publicității imobiliare”, se mai precizează în rechizitoriu. Documentele care au stat la baza intabulării construcțiilor au fost contractul de vânzare-cumpărare şi Ordinul nr. 154/1991, emis de Secretarul de Stat, şef al Departamentului Turismului din Ministerul Comerțului şi Turismului. Potrivit rechizitoriului însă, „acest ordin nu face vreo referire la transmiterea proprietății, a dreptului de administrare sau a folosinței asupra terenului în cauză, la SC Mamaia SA ori la Primăria Constanța”.„Rezultă, aşadar, că atât folosința, cât şi proprietatea asupra terenurilor au fost intabulate nelegal, în absența oricărui act constitutiv de drepturi sau translativ de proprietate, pentru operațiunile obiect al înscrierilor nefiind dovedit dreptul celui în folosul căruia s-a făcut înscrierea”, se mai arată în rechizitoriu.
Contract lovit de nulitate absolută
Astfel că, „odată creată aparența de legalitate a dreptului de proprietate” asupra respectivului lot situat pe plajă, acesta a fost vândut de Primăria Municipiului Constanța, reprezentată de primarul Radu Mazăre, cumpărătoarei construcției, SC Mehmetoglu SRL, în baza contractului de vânzare-cumpărare cu numărul de autentificare 435/28.02.2007. Acelaşi rechizitoriu mai arată că vânzarea celor 11.890 mp de teren, reprezentând o parte din plaja de la Cazino Mamaia, „este nelegală şi contravine dispozițiilor constituționale şi din legile speciale enunțate, potrivit cărora falezele şi plajele constituie proprietate publică de interes național”. Procurorii mai precizează că o serie de acte sunt lovite de nulitate absolută, atât adresele emise de Primăria Constanța, cât şi încheierea de carte funciară nr. 20992/2005 din 07.06.2006 pentru SC Mehmetoglu SRL, înscrierile din cartea funciară cu privire la intabularea dreptului de proprietate în favoarea Primăriei Constanța şi a dreptului de folosință în favoarea firmei amintite, contractul de vânzare-cumpărare în baza căruia a fost vândută plaja către SC Mehmetoglu SRL.Două angajate ale OCPI, în Dosarul Retrocedărilor
Iată, aşadar, care a fost odiseea celor 11.890 mp de plajă până să ajungă în proprietatea SC Mehmetoglu SRL, societate administrată de o apropiată a echipei Mazăre. Este bine cunoscut faptul că în dosarul retrocedărilor apar nu mai puțin de 37 de învinuiți, printre ei numărându-se şi cele două angajate ale Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanța, Luminița Călătoru şi Silvia Stanciu. În ceea ce le priveşte pe cele două, acestea sunt acuzate de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, uz de fals, asociere în vederea săvârşirii de infracțiuni.Sorina-Gina Hortolomei-Moscu este şi ea, în prezent, vizată direct de anchetele procurorilor DNA. Potrivit unui comunicat de presă transmis de DNA pe 26 iunie, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu este suspectată de spălarea banilor. Procurorii fac referire în respectivul comunicat la „o suprafaţă de 11.890 mp, teren situat în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al municipiului Constanţa“. Potrivit aceluiaşi comunicat, la data de 28 februarie 2007, „în calitate de primar al municipiului Constanţa, suspectul Mazăre Radu Ştefan a stabilit cu intenţie o valoare diminuată faţă de valoarea comercială reală“ pentru respectivul teren.
Citeşte şi
EXCLUSIVITATE. Cumpărătorul, firma Sorinei Hortolomei Moscu: Cum a vândut Primăria Constanţa teren în Mamaia cu 200 de euro metrul pătrat (documente)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Alecu 07 Jul, 2014 03:05 Vezi cum o sa ajungi la puscarie? Daca pun procurorii mana si pe termoinstal construct societate lichidata? Daca stiu procurorii ca si platit judecatoarea sa il infunzi pe lichidatorul judiciar?