După 12 ani de „linişte plătită“ Taxa lui Mazăre, ANULATĂ! Proiectele municipalităţii, în pericol? (document)
După 12 ani de „linişte plătită“: Taxa lui Mazăre, ANULATĂ! Proiectele municipalităţii, în pericol?
23 Dec, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
6123
Marime text
Instituită în urmă cu aproximativ 12 ani, taxa care urmărea „creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă“ a fost ANULATĂ, ieri, de Tribunalul Constanţa. Vestea l-a luat prin surprindere pe primarul interimar al municipalităţii, Decebal Făgădău, care nu a dorit să comenteze decizia instanţei, precizând însă că reprezentanţii autorităţii locale vor ataca hotărârea Tribunalului la Curtea de Apel Constanţa.
În toţi aceşti ani, taxa de linişte a fost încasată de la toţi operatorii economici, respectiv persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi persoane juridice care desfăşoară activităţi economice pe raza municipiului Constanţa, în staţiunea Mamaia şi Sat Vacanţă, indiferent de locaţia acestora.
Revenind la decizia instanţei, ea a fost dată de Laura Dan Opariuc, judecător al Secţiei Contencios Administrativ şi Fiscal din Tribunalul Constanţa, în urma unui demers al Asociaţiei Constanţa Ia Atitudine (ACIA).
Potrivit minutei judecătoreşti, instanţa a anulat, în parte, Anexa 5 - „Alte taxe administrate de Serviciul Public de Impozite, Taxe şi Alte Venituri ale Bugetului Local” din HCL Constanţa nr. 246/18.12.2014 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2015, în ceea ce priveşte „Taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă“.
Tot Tribunalul a obligat Consiliul Local Municipal Constanţa la plata către Asociaţia Constanţa Ia Atitudine a cheltuielilor de judecată, în sumă de 1.746,76 de lei (taxa judiciară de timbru, onorariul avocatului şi contravaloarea cheltuielilor de transport - carburant). Aşa cum arătam şi mai sus, decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
„Liniştea contra cost“… instituită de Mazăre
Taxa de linişte este o „moştenire“ lăsată constănţenilor de fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre. În anul 2003, edilul-şef a iniţiat proiectul de hotărâre ce viza instituirea noii taxe şi, alături de consilierii locali de la acea vreme, a votat ceea ce avea să aducă o nouă „notorietate“ municipalităţii de la malul mării: „taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă“.Potrivit hotărârii, birul „se utilizează pentru paza unor bunuri publice, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi a faptelor ilicite, antisociale, manifestate prin cerşetorie, furturi, tâlhărie şi prostituţie, pentru combaterea comerţului stradal neorganizat, prevenirea depunerilor de moloz şi gunoi menajer şi pentru prevenirea lipirii de afişe pe faţadele clădirilor, stâlpi şi copaci“.
Şi dacă tot nu se mai permitea lipirea afişelor pe stâlpi, copaci etc., în anul electoral 2004 şi nu numai, mai mulţi agenţi economici reclamau că angajaţi din Primăria Constanţa îi obligau sau, mai corect spus, îi ameninţau cu controale şi amenzi dacă nu acceptau să-şi „tapeteze“ vitrinele cu afişe electorale ale PSD înfăţişând candidaţii propuşi de social-democraţi pentru diverse funcţii în administraţia publică locală sau centrală.
Taxa de linişte se regăseşte şi în proiectul de hotărâre „Taxe şi impozite 2016“ votat în şedinţa Consiliului Local Municipal Constanţa din data de 18 decembrie a acestui an.
Potrivit documentului, birul se încasează de la toţi operatorii economici, respectiv persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi persoane juridice care desfăşoară activităţi economice pe raza municipiului Constanţa, în staţiunea Mamaia şi în Satul de Vacanţă, indiferent de locaţia acestora. Fac excepţie activităţile economice desfăşurate în sediile şi punctele de lucru situate în incinta Portului Constanţa.
„Taxa anuală în staţiunea Mamaia şi Satul de Vacanţă este în cuantum de 0,3 lei/mp sau fracţie de mp, din suprafaţa utilă deţinută prevăzută în schiţa activului sau, în subsidiar, în oricare alt document justificativ relevant. În municipiul Constanţa, taxa este stabilită diferenţiat, în funcţie de obiectul de activitate şi de suprafaţa utilă deţinută sau de numărul de locuri de cazare“, se stipulează în HCL „Taxe şi impozite 2016“.
Cadou neaşteptat pentru Făgădău
Vestea l-a luat prin surprindere pe primarul interimar al Constanţei, Decebal Făgădău. Chiar şi aşa, el a preferat să rămână calm şi să nu se aventureze în declaraţii sau speculaţii, atâta timp cât decizia instanţei nu este definitivă. O speranţă încă mai există în menţinerea de venituri la bugetul local. Sec, Făgădău a precizat că nu comentează deciziile instanţelor.„Nu comentez hotărârile date de instanţă, eu le aplic. Până la rămânerea definitivă a deciziei, aştept comunicarea, în scris, a motivării. Vreau să văd temeiul care a stat la baza acestei hotărâri, poate fi înlăturat. Cert este că toţi reprezentanţii convenţionali ai municipalităţii, prin contract, au obligaţia ca în orice dosar să meargă până la capăt“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, şeful interimar al administraţiei locale, Decebal Făgădău.
Pe înţelesul tuturor, municipalitatea va face recurs la Curtea de Apel Constanţa şi este hotărâtă să urmeze toţi paşii procedurali, în speranţa că taxa de linişte va putea fi colectată pe viitor. Întrebat care ar fi impactul asupra bugetului local şi implicit care ar fi proiectele ce nu vor mai putea fi finanţate de municipalitate în cazul în care decizia definitivă a instanţelor va fi de anulare a acestui bir, Decebal Făgădău a replicat: „Aştept hotărârea definitivă a instanţei. Prefer să nu operez cu decizii încă neclarificate de instanţă“.
Aşadar, până când magistraţii vor decide soarta definitivă a taxei de linişte, mai avem de aşteptat. Însă, în cazul în care verdictul va fi acelaşi, nu excludem posibilitatea ca o serie de proiecte să fie eliminate de pe agenda de lucru a edilului-şef ori să fie subfinanţate pe motiv că „nu sunt bani suficienţi la buget“.
Citeşte şi
ACIA - „Taxa de liniște din Constanța și Mamaia ar putea fi desființată de instanță”
Nu taxei de linişte! - Demersul Asociaţiei Constanţa Ia Atitudine are peste 4.000 de susţinători
Cine este magistratul care a anulat taxa de linişte
În luna mai a anului 2014, Laura Dan Opariuc a fost desemnată locţiitor al preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană (BECJ). Mai mult decât atât, Opariuc a judecat, pentru scurt timp, şi dosarul cu numărul unic 15865/212/2011, unde Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a contestat executarea silită iniţiată de italienii de la Fin.Co.Ge.Ro.SpA Catania, pentru daune invocate de aceştia aproximate la circa 64 de miliarde de lei vechi.Citeşte şi
Cine sunt şi ce averi au cele trei doamne care vor decide soarta europarlamentarelor la Constanţa (documente)
Ce are Mazăre de împărţit cu italienii din Catania
Proces cu Fin.Co.Ge.Ro.SpA Executarea silită a lui Mazăre, plimbată între secţii
Îl execută silit italienii pe Mazăre la anu`?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- nartip 23 Dec, 2015 12:13 * PESTE TOT IN PRIMARII SE PUNE ACUT INTREBAREA: "DE CE APROBA CONSILIERII TOT FELUL DE IDIOTENII PROPUSE DE CATRE PRIMARI"...???... NUUU... NU E VORBA DE NICI-O 'COLABORARE' ... NI SE PARE NOUA... *
- Ioan 23 Dec, 2015 09:59 Inteleg ca ceva proiecte ar puttea suferi....asica acei bani nu se duceau nicidecum pt liniste si paza... Adica se recunoaste ca era un bir pt umplerea buzunarelor primariei! Nu se mai zice nimic de veniturile aduse de Mamaia si care ar fi trebuit sa micsoreze taxele constantenilor.