Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:18 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ei sunt actualii proprietari ai terenului retrocedat şi apoi revândut în timpul lui Mazăre şi revendicat în instanţă de Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa!

ro

12 Jul, 2019 00:00 12755 Marime text
La începutul lunii iulie, cotidianul ZIUA de Constanţa vă aducea la cunoştinţă faptul că Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa, unitate cu mari probleme financiare, în prezent executată silit de ANAF, a înregistrat în prima zi a lunii iulie, la Secţia Civilă a Tribunalului Constanţa, dosarul 3783/118/2019.
 
Obiectul acestuia îl reprezintă o revendicare imobiliară. Contactat telefonic, noul manager interimar al spitalului, dr. Iuliana Botezatu, a refuzat să dea amănunte legate de acest dosar, prevalându-se de faptul că are nevoie de acordul Ministerului Transporturilor, în subordinea căruia funcţionează unitatea medicală.

Părţi în dosar sunt, în calitate de reclamant, aşa cum aminteam, Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa, iar în calitate de pârâţi -  Municipiul Constanţa prin Primar, Consiliul Local Constanţa, Ministerul Transporturilor şi Statul Român prin Ministerul de Finanţe.
Potrivit informaţiilor culese din teren, este vorba despre un teren de aproximativ 9.894 mp, aflat în spatele spitalului, pe bulevardul 1 Mai nr. 3-5 din municipiu, acolo unde se află şi sediul administrativ al unităţii medicale. Terenul a fost iniţial dat în folosinţă gratuită de municipalitate, apoi luat, şase ani mai târziu. Terenul respectiv a fost preluat de Primăria Constanţa, condusă la data respectivă de Radu Mazăre.

Procedura legală impunea ca autoritatea locală să preia terenul de la Ministerul Transporturilor, în subordinea căruia se afla spitalul, printr-o hotărâre de Guvern. Respectiva hotărâre nu s-a mai dat însă, iar terenul ar fi ajuns din nou la administraţia locală, a fost retrocedat, iar ulterior chiar vândut unei terţe părţi.
În 2014, Curtea de Conturi a României a stabilit că terenul de 9.894 mp se regăseşte în inventarul bunurilor din domeniul public al statului, în timp ce, în 2016, Corpul de Control al Ministerului Transporturilor, în cadrul unui control efectuat la Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa, a stabilit că preluarea terenului respectiv de către UAT Municipiul Constanţa s-ar fi făcut abuziv. Din acel moment, toţi managerii Spitalului CF au preluat acest cartof fierbinte, pe care însă nu au reuşit să-l „decojească”.
 

Iată proprietarii terenului revendicat de conducerea Spitalului CF Port!

 
Aşa cum titram mai sus, terenul revendicat în instanţă de Spitalul CF Port, după ce a fost preluat în 2009 de administraţia locală (n.r. prin HCLM 203/2009, cu acelaşi Radu Mazăre primar al Constanţei, Consiliul Local aproba retragerea dreptului de folosinţă gratuită pentru terenul în suprafaţă de 6.097 mp, situat în Constanţa, pe bulevardul 1 Mai nr.5-7), ulterior a fost vândut unor terţe părţi.

Potrivit informaţiilor noastre, proprietarii celor 6.097 mp de teren sunt:
Caramihai Constantin - număr cadastral 226138, 640 mp., bd. 1 Mai, 5 C - investitor imobiliar. Caramihai are mai multe proiecte imobiliare în municipiul Constanţa. Vă reamintim că, încă din octombrie 2016, Comisia tehnică de urbanism şi amenajarea teritoriului din cadrul CLM Constanţa a analizat solicitarea privind avizarea PUZ-ului pentru construire imobil P+4E - locuinţe colective pe terenul în suprafaţă de 150 mp situat pe strada I.L. Caragiale nr. 47A, proprietate a lui Constantin Caramihai, precum şi avizarea Planului Urbanistic Zonal - Campus universitar.
 

Potrivit unui referat întocmit de Direcţia Urbanism - Biroul Strategii Urbane, s-a constatat că certificatul de urbanism are termenul de valabilitate expirat din 7 ianuarie 2016 şi nu a fost solicitată prelungirea valabilităţii, documentaţia de urbanism nu respectă prevederi legale în vigoare, nu se asigură necesarul de locuri de parcare, fiind identificate şi multe alte nereguli. În consecinţă, s-a propus respingerea Planului Urbanistic Zonal pentru construirea unui imobil P+4E - locuinţe colective pe terenul în suprafaţă de 150 mp situat pe strada I.L. Caragiale nr 47A, aparţinând lui  Constantin Caramihai. Din informaţiile noastre, Caramihai nu a reuşit să-şi aprobe PUZ-ul nici pentru terenul de 640 mp., bd. 1 Mai, 5 C, care face obiectul acţiunii în instanţă.

Alţi cumpărători ai unei bucăţi din terenul în cauză sunt şi Puiu Nicolae şi Puiu Geta - număr cadastral 210585, 890 mp., bd. 1 Mai, 5A. Şi aceştia au mai derulat alte investiţii, iar în acest moment se află, la rândul lor, într-un proces cu Primăria Constanţa, după ce anul trecut Tribunalul Constanţa a decis ca Primăria Constanţa să le plătească 100.000 de euro, pentru neexecutarea unor hotărâri ale instanţelor judecătoreşti. La mijloc este un alt PUZ pentru un teren din cartierul Faleză Nord, necesar pentru construirea unui bloc cu 4 etaje, beneficiară fiind familia Puiu, proprietara terenului. Au fost demarate procedurile în vederea elaborării PUZ în conformitate cu documentaţia depusă de reclamant, însă acesta nu a fost votat de Consiliul Local. Soţii Puiu sunt părinţii fostei şefe a Serviciului Juridic, care coordona apărarea Primăriei Constanţa, Irina Roxana Pînzariu.
 
Un alt proprietar de teren este Călugăru Armand Andrei - număr cadastral 226139, 643 mp, bd. 1 Mai, 5-7, lot 4. Şi Călugăru a mai avut litigii cu municipalitatea. În octombrie 2017, Judecătoria Constanţa a admis cererea formulată de BEJ „Deacu şi Asociaţii” prin executor judecătoresc Deacu Vasile, privindu-i pe creditorul Călugăru Armand Andrei şi pe debitorii Primarul Municipiului Constanţa şi Municipiul Constanţa prin Primar. Încuviinţează executarea silită efectuată în temeiul titlului executoriu reprezentat de sentinţa civilă nr. 1096/03.10.2008 pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul nr. 11520/118/2007, pentru obligaţia de restituire în natură a imobilului situat în mun. Constanţa, str. Bogdan Vodă nr. 72, compus din teren în suprafaţă de 314 mp şi corpul B de construcţie, astfel cum a fost identificat prin raportul de expertiză, precum şi pentru cheltuielile de executare aferente.
 
Şi patronul fabricii de mobilă Ruana, Cristian Nicolae Nicola, deţine o parte din terenul revendicat de Spitalul CFR. Nicola figurează la numărul cadastral 226224, cu 896 mp, bd. 1 Mai, 5B. Nicolae este, la rândul său, un investitor imobiliar care s-a tot luptat cu Consiliul Local să-i aprobe un proiect de pe bulevardul Aurel Vlaicu. Demersurile sale nu au avut succes, pentru că imobilul pe care intenţiona să-l ridice nu avea locuri de parcare. În prezent, Nicolae şi-a mutat investiţiile la Năvodari.
 
Şi pentru terenul aflat în discuţie, în mai 2018, patronul magazinului Ruana a continuat demersurile pentru blocul pe care vrea să îl ridice în zona Spitalului CFR din municipiul Constanţa. Cristian Nicolae Nicola a obţinut, pe data de 23 mai 2018, de la Primăria Constanţa, certificatul de urbanism nr. 2027 pentru „Construire imobil S+P+8E, locuinţe colective“, propus a fi amenajat pe bulevardul 1 Mai nr. 5B.

 

Ruana SRL, în datele Registrului Comerţului 

 
Societatea a fost înfiinţată în anul 1991 şi are sediul social în comuna Lumina. Capitalul social subscris, de 410 lei, integral vărsat, este compus din 41 de părţi sociale. Valoarea unei părţi sociale este de 10 lei. Nicolae Cristian Nicola este asociat unic şi administrator al firmei, care se ocupă de fabricarea de mobilă pentru birouri şi magazine. Ruana SRL are următoarele puncte de lucru: comuna Lumina - strada Năvodari nr. 65, comuna Lumina - şoseaua Tulcei nr. 105; municipiul Constanţa - şoseaua Mangaliei, intersectie cu bd. Aurel Vlaicu, km. 4-5, standul nr. 8F.
 
În anul fiscal 2014, societatea a avut 20 de salariaţi, o cifră de afaceri de 2.122.652 de lei şi un profit de zero lei. De asemenea, în anul fiscal 2015, Ruana SRL a avut 15 salariaţi, o cifră de afaceri de 1.671.387 de lei şi un profit de zero lei. Situaţia financiară pe anul 2016 arată astfel: 12 salariaţi, cifră de afaceri de 1.455.357 de lei şi profit de zero lei.
 
Cristian-Nicolae Nicola mai deţine acţiuni în: Fotovoltaic Sun Light Park SRL; Nicola Cristian-Nicolae Intreprindere Individuală şi Siderurgica Ro Metal SRL - radiată.
 
Nu în ultimul rând, Nicolae Oprică figurează şi el proprietar pe terenul pe care spitalul îl vrea înapoi, la număr cadastral 214675, cu 1.130 mp, bd. 1 Mai, 5E, lot 5. Oprică este un om de afaceri din Constanţa.
 
Citeşte şi:

 
Terenul a fost, între timp, retrocedat şi apoi revândut În timpul lui Mazăre s-a dat şi apoi s-a luat. Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa, revendicare imobiliară în instanţă (documente)

Actualizarea PUZ-ului „Zona Campus Universitar“, în atenţia Comisiei de urbanism a CLM Constanţa (document)

Consiliul Local Municipal va vota pentru respingerea Planului Urbanistic Zonal pentru locuinţe colective pe strada I.L. Caragiale (document)

La judecată cu familia Cum au câştigat părinţii şefei de la Juridic 100.000 de euro de la Primăria Constanţa

PUZ-ul proiectului imobiliar de pe bulevardul Aurel Vlaicu al patronului fabricii de mobilă Ruana, un nou aviz negativ de la Comisia de Urbanism a Consiliului Local Municipal

Patronul magazinului Ruana continuă investiţiile! Vrea să ridice un bloc de zece etaje în zona Spitalului CFR

Patronul magazinului de mobilă Ruana se apucă de construit în Lumina (document)

Comisia de urbanism a Consiliului Local Municipal, aviz negativ pentru PUZ-ul blocului pe care patronul de la Ruana îl vrea pe Aurel Vlaicu
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii