Totul despre șeful „faraonului“ Radu Mazăre. Ce legături a avut afaceristul egiptean la Constanţa
Totul despre șeful „faraonului“ Radu Mazăre. Ce legături a avut afaceristul egiptean la Constanţa
06 May, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
9421
Marime text
În ultima săptămâna din vara lui 2014, Radu Mazăre devenea faraonul staţiunii Mamaia. În timpul deja celebrului carnaval de la Mamaia, edilul-şef de la acea vreme al Constanţei l-a întruchipat pe impunătorul faraon Ramses al II-lea. Cel mai mare faraon al Egiptului Antic, care a domnit 67 de ani în ţinutul său, pare că i-a purtat noroc primarului-actor Radu Mazăre. La aproape doi ani după ce a îmbrăcat veşmintele lui Ramses, la un an distanţă de când a părăsit Primăria Constanţa, după 15 ani de „domnie“, Radu Măzăre şi-a găsit un job chiar în ţara faraonului - Egipt.
Radu Mazăre a declarat pentru Adevărul că urmează să fie angajatul unei firme cu nume deja cunoscut constănţenilor - Orascom Development, companie care se ocupă cu dezvoltarea turistică a nu mai puţin de şapte oraşe. Orascom-ul egipteanului Samih Sawiris trebuia să ridice la Constanţa un mic orăşel de locuinţe ieftine, aşa cum a făcut în mai multe ţări. Potrivit sursei citate, Radu Mazăre trebuie să meargă lunar în Egipt, iar de acolo este posibil să fie trimis să reprezinte interesele firmei şi în alte zone ale lumii, pentru a prospecta piaţa.
„Am fost în Egipt şi am negociat contractul. Voi fi consultant pentru dezvoltare urbană şi management turistic. Urmează să îmi fac un PFA (n.r. persoană fizică autorizată) şi apoi o să-l semnez şi eu. Voi fi consultant în ceea ce priveşte dezvoltarea urbană şi dezvoltarea turistică”, a declarat, pentru publicaţia Adevărul, Radu Mazăre.
Citeşte şi Mazăre trăieşte ca un faraon: Primarul Constanţei joacă teatru în sarcofag, întruchipându-l pe Ramses
Cine este însă angajatorul fostului primar al Constanţei? Căci, vorba aceea, doar prin cunoştinţe mai găseşti un serviciu bine plătit în ziua de azi… În 2010, grupul egiptean Orascom Development anunţase achiziţia a 250 de hectare de teren în România, unde ar fi trebuit să construiască 33.000 de locuinţe low cost, împărţite în trei faze egale. Primele ar fi trebuit livrate după primii cinci ani. Adică undeva în anul 2015. Compania intenţiona să investească cinci miliarde de lire egiptene, echivalentul a 668 de milioane de euro, în proiecte rezidenţiale low cost în Orientul Mijlociu şi în Europa, vizând România, Turcia şi Irakul.
Misteriosul prieten egiptean al lui Mazăre
Samih Sawiris este numele binefăcătorului amărâţilor oraşului, bogătaş pe care fostul edil-şef l-a prezentat ca fiind un foarte bun prieten al său. Să ne amintim ce spunea Mazăre la mijlocul lunii august a anului 2011: „Am un prieten foarte bun, dintr-o familie foarte bogată din Egipt, care face investiţii în România, prin compania Orascom. Familia se numeşte Sawiris. Sunt posesorii a 30 şi ceva de miliarde, iar prietenul meu mi-a spus, când a fost aici, acum o lună şi jumătate, că s-a hotărât să-şi doneze o treime din avere. Şi mi-a zis aşa: «Banii ăştia sunt convins că vor ajunge către cei amărâţi, iar de la tine vor ajunge sigur. Te rog să mă ajuţi să-mi cheltuiesc aceşti bani, ca să ajungă la oamenii amărâţi!» Nu are niciun interes în România, nu are niciun contract cu România, nu îl interesează niciun contract, nici cu ministerul cutare, nici cu Palatul Cotroceni, nici cu nimic. Este pur şi simplu un act pe care îl face pentru că aşa a dorit, aşa simte şi vrea să facă un act de binefacere în faţa lui Dumnezeu“.Apropierea dintre cei doi s-a văzut şi în anul 2011, atunci când Radu Mazăre devenea pentru prima dată naş de cununie, alături de mama sa. La recepţia dată de cuplul Alexandru George Iorov - Andreea Scorei, finii lui Mazăre, a participat şi egipteanul Sawiris, în calitate de apropiat al nunului mare.
Citeşte şi Care este calea prin care ajung banii magnatului la nevoiaşi: Egipteanul lui Mazăre şi pomana pre-electorală (galerie foto)
Orascom este denumirea gigantului de firme deţinut de familia egipteană Sawiris. Potrivit site-ului firmei, în anul 1989, bazele companiei sunt puse de către Samih Sawiris.În 2011, Săptămâna Financiară nota că dezvoltatorul imobiliar egiptean Orascom Development Holding AG, parte a grupului Orascom, avea să înceapă în curând construcţia unui complex rezidenţial complet integrat, similar celui existent în Egipt (Haram City), după ce, timp de mai bine de un an, investise în achiziţia de terenuri în judeţul Constanţa. Locuinţele la preţuri accesibile aveau să fie ridicate „la numai 11 km de centrul oraşului Constanţa“, după cum se preciza într-un comunicat al Grupului Orascom din vremea respectivă. Tot atunci, dezvoltatorul egiptean arăta că va deţine o participaţie majoritară de 75% din întregul proiect.
Citeşte şi Legături cu firma „faraonului“ care îi dădea bani lui Mazăre pentru nevoiaşi: Administratorul firmei Sole SRL a fost „resuscitat“
„Orăşelul“ de locuinţe ieftine din Constanţa s-a prăbuşit însă înainte de a fi construit. De acest proiect, la Constanţa trebuia să se ocupe firma Sole SRL, care, anul trecut, a plecat din oraşul de la malul mării şi s-a mutat în capitală. Vrând parcă să îşi uite trecutul, Sole a fost rebotezată în Sole Downtown Development SRL.Dar fosta firmă constănţeană Sole SRL avea şi alte legături stabilite aici. Înainte de a fi deţinută de Orascom Budget Housing Internaţional, un offshore din Cipru, frâiele firmei au trecut prin mâinile altor persoane având legături de afaceri „la vârf“. Amintim aici că, în februarie 2015, procurorii DNA au efectuat mai multe percheziţii domiciliare pe raza judeţului Constanţa, dar şi în Bucureşti şi Cluj. Potrivit unor surse, printre cei vizaţi atunci s-ar fi aflat şi o anume Carmen Ghemuş, fostă Iorga, despre care se spune că ar avea legături cu cercul de afaceri al tripletei Mazăre-Constantinescu-Strutinsky.
Astfel, în februarie 2010, Sorin Strutinsky a devenit asociat în SC Hot Slot Management SRL alături de doi francezi: Michel Germain Sarmazan şi Carmelo Guagenti. Cei trei au preluat societatea de la SC PGF Vision şi de la Carmen Iorga (actuală Ghemuş).
Citeşte şi Percheziţiile din februarie, desluşite - Asi Kahana, Florin Ciorca şi Carmen Ghemuş, pioni în noul dosar al lui Radu Mazăre (documente)
Printre afacerile în care a fost implicată Carmen Ghemuş se numără şi SC Sole SRL. În ianuarie 2008, Carmen Iorga împreună cu Florentina Marin pun bazele SC Sole SRL, cu sediul în Constanţa, având ca activitate principală „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“. Administrator al firmei era Carmen Iorga, care deţinea şi jumătate dintre participările în firmă. În ianuarie 2010, capitalul social al firmei ajunge integral la firma cipriotă Orascom Budget Housing International Limited, firmă care, de altfel, deţine şi astăzi 100% din capitalul social al Sole SRL, mai nou, Sole Downtown Development SRL.Aşadar, începând cu primele zile ale lui 2010, anul în care Orascom a venit în România şi a cumpărat terenuri în Constanţa, Orascom Budget Housing International Limited (firmă cu sediul în Cipru, Nicosia, strada Germanou Patron 25, Aglantzia), reprezentată de Mohamed Ahmad Bahaa Eldin Mohamed Khairy Ahmed, cetăţean egiptean, ajunge să deţină controlul absolut al societăţii fondate de Carmen Iorga şi Florentina Marin.
Citeşte şi Ce au căutat procurorii DNA (II): Carmen Ghemuş, pârghie de afaceri pentru Orascom-ul „faraonului“ darnic al lui Mazăre
Aşa se face că faraonul de Constanţa Radu Mazăre va ajunge în ţara faraonilor pentru a lucra. Celor maliţioşi, care se gândeau că acesta ar putea fi biletul lui Radu Mazăre pentru a pleca definitiv din ţară, le spunem că Egiptul are acord de extrădare cu România încă din anul 2010.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii