Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:12 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gradații de merit, sesiunea 2020 ISJ Constanța a decis câți profesori vor primi în plus 25% la salariu, timp de cinci ani

ro

16 Mar, 2020 00:00 7390 Marime text

Prin gradația de merit, profesorii, învățătorii și educatorii primesc 25% majorare de salariu timp de 5 ani. Gradația de merit este primită de 16% dintre profesorii unei școli.
 
Consiliul de Administrație al ISJ Constanța a aprobat numărul gradațiilor de merit pe funcții/discipline, stabilite de Comisia paritară din cadrul inspectoratului. Astfel, au fost aprobate următoarele gradații de merit pentru personalul didactic: educatoare - 32, învățători - 47, limba română - 14, limba engleză - 12, limba germană - 1, limba franceză - 7, limba turcă maternă - 1, istorie - 6, științe socio-umane - 3, religie - 6, geografie - 5, matematică - 14, informatică - 4, fizică - 6, chimie - 4, biologie - 5, arte - 8, educație fizică și sport - 8,  CSS-LPS - 1, Palatul și cluburile elevilor - 1, învățământ special - 5, discipline tehnologice - 14, maistru - 3, consiliere psihopedagogică  - 3, funcții de conducere - 4.
 
În total, vor fi acordate 214 gradații de merit. De asemenea, vor fi acordate și 20 de gradații de merit pentru personalul didactic auxiliar: secretari - 5, bibliotecar - 2, informatician - 3, administrator financiar - 5, laborant - 2, administrator patrimoniu - 3.
 

Calendarul desfășurării concursului pentru acordarea gradațiilor de merit - sesiunea 2020

 
Depunerea de către candidați a dosarelor la secretariatul unității/instituției de învățământ preuniversitar de stat, cu personalitate juridică și realizarea aprecierii sintetice asupra rezultatelor candidatului, în consiliul profesoral - între 11 și 24 martie 2020;  depunerea dosarelor care conțin documentele justificative privind activitatea candidatului respectiv la secretariatul/registratura inspectoratului școlar -  între 25 și 31 martie 2020, analiza dosarelor de către inspectorul școlar care coordonează disciplina, cu consultarea consiliului consultativ și elaborarea raportului referitor la activitatea candidatului în specialitate - între 1 și 8 aprilie 2020, verificarea dosarelor și acordarea punctajelor de către comisia de evaluare a dosarelor depuse în vederea acordării gradației de merit -  între 9 și 30 aprilie 2020, aprobarea listei cuprinzând punctajele acordate în urma evaluării, de către consiliul de administrație al inspectoratului școlar - între 4 și 6 mai 2020, afișarea listei cuprinzând punctajele acordate în urma evaluării la avizierul inspectoratului școlar - 7 mai 2020, depunerea contestațiilor asupra punctajului acordat și stabilirea numărului gradațiilor de merit ce pot fi redistribuite - între 8 și 14 mai 2020, soluționarea contestațiilor de către comisia de contestații - între 15 și 21 mai 2020, validarea rezultatelor finale ale concursului de către consiliul de administrație al inspectoratului școlar și afișarea acestora la inspectoratele școlare -  între 22 și 25 mai 2020, înaintarea la Ministerul Educației și Cercetării a listelor cu personalul didactic din  unitățile de învățământ preuniversitar de stat, cu personalitate juridică, validat, precum și listelor cu personalul didactic civil din unități militare de învățământ preuniversitar, validat, în vederea acordării gradației de merit - 27 mai 2020, emiterea ordinului ministrului educației și cercetării - 24 iunie 2020.
 

Criteriile de acordare a gradației de merit în sesiunea 2020

 
Potrivit unui proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Educației, se modifică criteriile de acordare a gradației de merit în sesiunea 2020. Astfel, comparativ cu criteriile din sesiunea 2019, sunt punctate mai puțin rezultatele pe care cadrele didactice le-au avut cu elevii din categoriile dezavantajate, iar rezultatele obținute la olimpiadele școlare primesc un punctaj dublu. În același proiect sunt scăderi mari de punctaje față de sesiunea 2019 pentru profesorii care participă la crearea de resurse educaționale e-learning, în timp ce cresc punctajele pentru cei care participă la simpozioane. Spre exemplu, la rezultatele deosebite obținute în pregătirea elevilor, aici fiind incluse și rezultatele obținute de elevi la evaluările naționale în anul 2019, profesorul primea 10 puncte, iar în anul 2020 - 12 puncte. De asemenea, rezultatele deosebite obținute în pregătirea elevilor din categorii dezavantajate în anul 2019 erau punctate cu 10 puncte, iar în anul 2020 - cu 5 puncte. 
 
Se modifică și criteriul privind performanțele dovedite în pregătirea preșcolarilor și elevilor distinși la olimpiade școlare și/sau concursuri de profil (2019 - 10 puncte, iar în 2020 - 12 puncte). Acordarea gradației de merit se face prin participarea profesorilor la un concurs, în fapt o analiză a dosarelor cu un volum de documente foarte mare pe care aceștia trebuie să le depună. În metodologie există o fișă prin care profesorul își face autoevaluarea, iar pe aceeași fișă este evaluat de inspectorat pe baza documentelor depuse la dosar.
 
Citește și:
 

Editorial Gradații de merit pentru profesori. Ce vrea să modifice Ministerul Educației și de ce

25% din salariul de bază, timp de cinci ani 117 profesori din Constanța vor primi gradații de merit. Cine sunt aceștia (document)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii