Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:37 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În problema cu incompatibilitatea Şeful Canalelor Navigabile a vrut să fie despăgubit moral de ANI cu 100.000 de lei (motivare)

ro

11 Jun, 2015 00:00 3904 Marime text
Expertissa Constanţa SRL are sediul social în municipiul Constanţa, pe strada Ştefan cel Mare, și se ocupă de repararea maşinilor. Daniel Georgescu, director la Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile, i-a solicitat judecătoarei Adriana Pintea, din Curtea de Apel Constanţa, să fie despăgubit moral cu suma de 100.000 de lei. Cererea a fost depusă de Georgescu în dosarul în care a chemat la judecată Agenţia Naţională de Integritate.

Amintim că, în 2013, ANI a anunţat constatarea faptului că Georgescu Daniel s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, în perioada exercitării mandatelor de consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiul Constanţa, a încheiat cu Primăria municipiului Constanţa, precum şi cu alte instituţii subordonate Primăriei, diverse contracte în valoare totală de 297.441 de lei (aproximativ 67.600 de euro), prin intermediul SC Expertissa Constanţa SRL (societate în cadrul căreia deţine calitatea şi funcţia de asociat şi administrator). La unul dintre termene, la propunerea şefului de la ACN, a fost audiat un martor, acesta vorbind despre starea psihică proastă în care s-ar fi aflat Daniel Georgescu, fiind luat prin surprindere de raportul de evaluare întocmit de inspectorii de Integritate.
 
În contextul celor mai sus precizate, ANI informa că ar fi fost încălcate dispoziţiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Ulterior deliberărilor, Curtea de Apel Constanţa a respins acţiunea lui Daniel Georgescu, recent, instanţa motivând şi soluţia în prezenta cauză. Decizia Curţii de Apel Constanţa nu este definitivă. Instanţa a reţinut că, „în ce priveşte relaţia cu Primăria Constanţa, este evident că reclamantul a deţinut la SC [...] SRL (înfiinţată la 24.03.1999) calitatea de director, de la data de 4.04.2008 până în prezent, iar calitatea de administrator, de la data de 26.02.2009 până în prezent, şi calitatea de asociat, de la data de 1.04.2010 până în prezent (n.r. soluţia fiind dată pe 26.03.2015)“.

Contract de service

„În aceste calităţi, s-au derulat relaţii contractuale concretizate prin emiterea de mai multe facturi, urmate de plăţi, în sumă totală de 45.157 de lei. Susţinerile reclamantului conform cărora nu existau contracte încheiate între SC [...] SRL şi Primăria municipiului Constanţa pe de o parte (fiind emise numai facturi), precum există şi libertatea de prestare a unui serviciu fără ca angajaţii să verifice calitatea persoanei beneficiare, sunt nefondate şi vor fi înlăturate, având în vedere situaţia de fapt şi împrejurarea conform căreia livrarea sau executarea unei lucrări sau serviciu urmate de facturare reprezintă o formă simplificată a unei relaţii contractuale, iar legiuitorul nu a condiţionat existenţa unei stări de incompatibilitate de verificare a calităţii persoanei beneficiare a serviciului. În ceea ce priveşte relaţia cu [...] Constanţa, se constată că reclamantul, având calitatea de administrator sau asociat la SC [...] SRL, a încheiat, la 21.07.2009, un contract de service (nr. 66), valoarea plăţilor efectuate de [...] Constanţa fiind de 72.738,03 lei, neavând relevanţă că, în paralel, [...] deţinea calitatea de administrator şi director executiv. Aceeaşi este situaţia şi în referire la relaţiile contractuale cu SC [...] SRL Constanţa şi [...] Constanţa“, se mai arată în motivarea cauzei.

Statutul aleşilor locali

Judecătoarea Adriana Pintea a mai reţinut că „reclamantul, în calitate de consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Constanţa, s-a aflat în stare de incompatibilitate în exercitarea calităţii de consilier local în mandatele 2008 - 2012 şi 2012 - 2016, întrucât, începând cu data de 31.07.2008, a derulat contracte de service, contracte de prestări servicii, a efectuat achiziţii publice directe şi a încheiat contracte de vânzare-cumpărare prin societatea comercială SC [...] SRL, la care deţine calitatea de asociat şi administrator, fiind incidente dispoziţiile art. 21 alin.1 din Legea 176/2010 şi cele ale art. 90 alin. 1, art. 91 alin. 1,3,4, art. 92 alin. 1 din Legea 161/2003 şi art. 9 şi art. 75 din Legea 393/2004 privind Statutul aleşilor locali“. Așa cum arătam și mai sus, instanţa a respins acţiunea directorului Administraţiei Canalelor Navigabile formulată împotriva raportului de evaluare. Aceeaşi soartă a avut-o şi capătul de cerere cu care Georgescu a cerut suma de 100.000 de lei reprezentând daune morale.

Date de la Registrul Comerţului

Potrivit datelor puse la dispoziţie de Registrul Comerţului, consultat la data de 10 iunie 2015, Expertissa Constanta SRL are sediul social în municipiul Constanţa, pe strada Ştefan cel Mare, și se ocupă de repararea maşinilor. Asociat persoană juridică este SC Expertissa HQ SRL, cu sediul în Bucureşti, sector 2, strada Barbu Văcărescu, având o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 100%. Administratorul unităţii este Pop-Ionel Doncilă, născut la data de 25.08.1973, în Caraş-Severin. Expertissa HQ SRL are sediul în Bucureşti, sector 2, strada Barbu Văcărescu. Asociaţi persoane fizice apar Ion Colţan, născut la data de 1.08.1958, în Tomuleşti, Giurgiu, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 98%, și Mihail Alexandru Marica, născut la data de 6.03.1951, în Giurgiu, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 2%, acesta fiind şi administratorul. Ion Colţan este fratele lui Niculae Colţan, fost consilier la Cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa. Conform romaniacurata.ro, „în noiembrie 2005, firma Expertissa HQ a preluat compania Xerographix Romania SRL din Constanţa, pe care, ulterior, a rebotezat-o Expertissa Constanţa SRL“. „Firma constănţeană Expertissa Constanţa SRL (firma soră a Expertissa Timișoara SRL) a beneficiat de numeroase contracte din partea CJ Constanţa, condus de Nicușor Constantinescu, din partea instituţiilor subordonate (...), dar și din partea Primăriei Constanţa“, conform sursei mai sus citate.
 
Citeşte şi
 
CNACN - contracte atribuite direct firmei în care a fost asociat însuşi directorul companiei
 
Expertissa Constanţa şi Soti Cable Neptun, încă un contract de sute de mii de lei cu judeţul Constanţa (document)
 
Rubedenii pe statul de plata
Familia Coltan s-a reunit sub aripa CJC (document)

 

Niculae Coltan
„Da, sunt fratele lui Ion Coltan"

 
Procurorii DNA, pe urmele rezoluţiei Curţii de Conturi
Legăturile de afaceri dintre Fundaţia Fantasio şi firma Taste-It Events (document)

 
Romaniacurata.ro
Expertissa SRL, firmă apropiată unui consilier al lui Nicuşor Constantinescu, implicată în dosarul Microsoft

 

UPDATE. Din cauza contractelor Expertissa SRL. Ce spune directorul ACN
Daniel Georgescu, şeful CN ACN, a pierdut procesul cu ANI

 
Profitul Expertissa Constanţa SRL, firmă „hrănită” şi din bani publici
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii