Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:24 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La un pas de tragedie! Balcon prăbuşit pe Ion Lahovari! Ştiţi câte clădiri degradate din Constanţa ne pun în pericol în orice moment? (galerie foto + video)

ro

12 Nov, 2016 00:00 5050 Marime text
Clădirile cu bulină roşie sunt un adevărat pericol atât pentru cei care locuiesc în acestea, cât şi pentru cei care sunt în trecere pe lângă imobilele respective sau pentru cei care îşi parchează autoturismele în apropiere. O adevărată tragedie se putea întâmpla în cursul zilei de vineri, pe strada Ion Lahovari nr. 76, unde balconul unei clădiri foarte vechi şi aflate într-o stare avansată de degradare s-a prăbuşit. Clădirea aparţine Consiliului Judeţean Constanţa şi este în administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa (DGASPC).
 
Ani la rând, DGASPC a aşteptat ca imobilul de pe strada Ion Lahovari nr. 76 să fie demolat şi în locul acestuia să se ridice o clădire nouă. Autorităţile s-au mişcat mai greu, din cauza unor litigii, aşa că inevitabilul s-a produs cu doar câteva zile înainte ca această clădire să fie demolată.
 
În luna februarie a acestui an, Primăria municipiului Constanţa a eliberat certificatul de urbanism pentru desfiinţarea construcţiei P+1E Corp C1, cu suprafaţa de 160 de mp, iar la sfârşitul lunii octombrie, DGASPC a lansat anunţul public privind licitaţia de contractare a lucrărilor de demolare a imobilului de pe strada Ion Lahovari, aflat într-o stare avansată de degradare. La această adresă, DGASPC ar urma să construiască un nou centru pentru copii cu autism, proiect depus spre finanţare europeană. După cum a anunţat chiar directorul DGASPC Constanţa, Petre Dinică, balconul s-a prăbuşit cu doar câteva zile înainte ca imobilul să fie demolat.
 
„Clădirea este ocupată abuziv. Clădirea este expertizată şi propusă spre demolare. Suntem în curs de achiziţie a lucrărilor de demolare, luni are loc deschiderea ofertelor. Pentru evacuare am fost nevoiţi să apelăm la instanţă, pentru că nu am reuşit să îi convingem pe cei care au ocupat-o abuziv. Noi am mai evacuat o dată clădirea, în urmă cu câţiva ani, când s-a dat în folosinţă lotul doi de locuinţe la Henri Coandă, dar, între timp, au venit alţii. Astăzi s-a desprins o bucată din balcon, a căzut jos, şi pentru a nu crea probleme şi a avea alte necazuri, am apelat la cei de la Confort Urban, care au venit şi au demolat restul de balcon. În cel mai scurt timp, probabil o săptămână, clădirea va fi demolată“, a declarat Dinică.
 
Imobilul a fost expertizat tehnic, iar în raportul întocmit ulterior se menţionează, printre altele: „Clădirea în cauză prezintă o serie de degradări destul de severe ale structurii de rezistenţă, fisuri la 45 grade în zidăria de cărămidă portantă, rotiri sau deplasări ale elementelor din lemn ale planşeului de reazeme, tencuieli desprinse (…)“. „Este o clădire foarte veche, a fost dezafectată, iar persoanele care locuiau aici în urmă cu trei ani au fost evacuate. Între timp, o altă familie - în jur de 20 de persoane - s-a adăpostit aici, ocupând abuziv această clădire. Marţi intră în vigoare o hotărâre prin care această clădire va fi evacuată şi construcţia va fi demolată. Prezintă un mare pericol, are crăpături, iar expertiza tehnică făcută a arătat că trebuie demolată cu orice preţ“, a declarat şefului Serviciului Inspectoratului Municipal de Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Constanţa, Ştefan Taran.
 
Din păcate, aceasta nu este singura construcţie din Constanţa care ne pune în pericol de fiecare dată când trecem pe lângă ea. Potrivit unui document al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), în judeţul Constanţa, 69 de clădiri de patrimoniu care au bulină roşie, dintre care 53 sunt doar în municipiul Constanţa, au fost prinse într-un program guvernamental de reabilitare, însă, cel mai probabil, există şi alte clădiri care sunt în stare avansată de degradare.
 
Potrivit lui Ştefan Taran, Serviciul de Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Constanţa are în evidenţă în prezent cinci clădiri cu bulină roşie, care ar putea oricând să se prăbuşească. „Eu mai am cinci clădiri în evidenţă, aceasta nici nu era pe lista mea. Ea era deja pentru demolare şi nu a mai fost evaluată pentru bulină roşie. Eu pun bulină roşie pe clădirile din Constanţa pe baza expertizelor. Mai este în evidenţă şi clădirea de pe strada Titulescu 13, unde nişte romi au ocupat clădirea. Tot aşa, este o clădire evacuată, unde exista un magazin la parter, prin Legea 9 din decembrie 2016, după Colectiv, s-au scos de la parter. De asta mă doare cel mai tare, pentru că va trebui un mandat de evacuare“, a precizat Taran.
 
Imobilul de pe strada Nicolae Titulescu este o clădire de patrimoniu din zona peninsulară a Constanţei, fiind una dintre casele greceşti ajunse în patrimoniul Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public şi Privat Constanţa (RAEDPP). Potrivit site-ului comunităţii elene, imobilul este cunoscut drept Casa Embiricos. Imobilul în stil Art Nouveau era la origine o clădire de birouri, a cărei piatră de temelie a fost pusă în 1922. După naţionalizarea comunistă, clădirea de birouri s-a transformat în bloc de locuinţe, ajungând astăzi să fie marcată cu bulină roşie. În perioada interbelică, imobilul de pe Nicolae Titulescu era sediul Companiei Maritime Luchis. Tot aici funcţionau şi birourile companiei M. Embiricos & Cie, prin intermediul căreia se realizau voiajuri directe Constanţa - New York cu ajutorul a trei ambarcaţiuni - Megali Hellas, King Alexander şi Themistocles. Compania maritimă care făcea legătura cu lumea nouă aparţinea familiei Embiricos, originară din Andros, ramificaţiile ei regăsindu-se în trecutul modern al Brăilei. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a aparţinut societăţii Creditul Financiar Urban Iaşi, iar spre anii ’50 a deservit Comandamentul Marinei Militare (Palatul Navigaţiei).

 
Lista completă a clădirilor aflate pe lista MDRAP cuprinde 53 de imobile din municipiul Constanţa, aflate pe străzile Arhiepiscopiei (două imobile), Aristide Karatzali (propus pentru demolare), Callatis (două imobile, unul dintre ele propus pentru demolare), Chiliei, Constantin Brătescu, Petre Romulus, Cuza Vodă (două imobile), Dimitrie Cantemir (propus pentru demolare), Dragoslavelor, Ferdinand, General Manu (două imobile), George Enescu (două imobile), Griviţei (două imobile), I.G. Duca (două imobile), Ilarie Voronca, Ion Corvin, Jupiter (trei imobile, unul dintre ele propus pentru demolare), Kricor Zambaccinan (monument de arhitectură, risc de gradul II), Mercur (două imobile), Mihai Viteazu, Mihail Kogălniceanu (patru imobile), Mircea cel Bătrân, Nicolae Titulescu (două imobile), Răscoalei, Revoluţiei (două imobile), Ştefan cel Mare, Sulmona, Tomis (şase imobile, dintre care două propuse pentru demolare), Traian (trei imobile, două propuse pentru demolare), Vântului şi Vasile Canarache. Majoritatea dintre ele au fost construite între anii 1896 şi 1948.
  Citeşte şi
 
UPDATE 1. Pericol pentru pietoni: Un balcon de pe strada Lahovari a căzut (galerie foto+video)
 
DGASPC va demola clădirea pe care o deţine pe strada Ion Lahovari. Care sunt motivele!

Locatari abuzivi într-o clădire administrată de DGASPC Constanţa. Un imobil proprietate a CJC va fi demolat (galerie foto+document)


69 de clădiri în Constanţa! Guvernul vrea să consolideze clădirile cu bulină roşie, chiar împotriva voinţei proprietarilor

Cu bulina roşie. Lista imobilelor din judeţul Constanţa care ar putea cădea în cazul unui seism puternic (document)

A aparţinut firmei care lega Constanţa de New York. Casa Embiricos, din zona peninsulară, intră în reabilitare… termică (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii