Mii de litri de vin Sauvignon Blanc, impropriu consumului uman Falimentul fermei Nazarcea, oferită Arhiepiscopiei Tomisului, aproape de final
Mii de litri de vin Sauvignon Blanc, impropriu consumului uman: Falimentul fermei Nazarcea, oferită Arhiepiscopiei
07 Nov, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
6405
Marime text
- Ferma Nazarcea a fost oferită de Guvernul Adrian Năstase Arhiepiscopiei Tomisului, prin Hotărârea de Guvern 300/2002.
- S-a încercat de două ori preluarea cantității de 3.540 litri vin Sauvignon Blanc, regăsit în bazinul nr. 1 din incinta cramei Nazarcea, impropriu consumului uman direct, deoarece nu respectă parametrii fizico-chimici specifici vinului.
Cristina Constantinescu, judecător-sindic în cadrul Secției a II-a Civilă din Tribunalul Constanța, se pregătește să finalizeze cercetările specifice în dosarul privind falimentul societăţii comerciale Nazarcea Ovidiu SA. Noul termen a fost stabilit pentru data de 14 decembrie 2020, pentru a se întocmi şi a se depune Raportul final. Dosarul (32/118/2003) se află pe rolul Secţiei a II-a civilă din Tribunalul Constanţa din data de 12 mai 2003.
Ferma Nazarcea, oferită de Guvernul Tăstase Arhiepiscopiei Tomisului
Ferma Nazarcea a fost oferită de Guvernul Adrian Năstase Arhiepiscopiei Tomisului, prin Hotărârea de Guvern 300/2002. Atunci, Executivul a decis transmiterea terenului agricol în suprafaţă de 350 ha (viţă-de-vie şi livadă), proprietate privată a statului, din administrarea Agenţiei Domeniilor Statului în proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi în folosinţa Patriarhiei Române - Arhiepiscopia Tomisului.
350 de hectare
Prin Hotărârea Guvernului nr. 300/26.03.2002, s-a aprobat transmiterea cu plată a imobilului „Grup Social Culme“ din proprietatea SC Nazarcea - Ovidiu SA în proprietatea publică a statului, în administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi în folosinţa Patriarhiei Române - Arhiepiscopia Tomisului. Prin art. 2 al aceluiaşi act normativ s-a aprobat transmiterea terenului agricol în suprafaţă de 350 de hectare, proprietate privată a statului, din administrarea Agenţiei Domeniilor Statului, în proprietatea publică a statului, în administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi în folosinţa Patriarhiei Române - Arhiepiscopia Tomisului.
Iniţial, s-a încercat salvarea societăţii
Conform datelor oficiale aflate la dosarul cauzei, iniţial, s-a încercat salvarea societăţii prin deschiderea procedurii reorganizării judiciare, aceasta fiind dispusă prin sentinţa civilă nr. 5005/COM/2003, pronunţată de Tribunalul Constanţa la 25.07.2003, în dosarul nr. 2957/COM/2003.
Prin sentinţa comercială nr. 5922/25.06.2004, pronunţată în dosarul 2957/com/2003 al Tribunalului Constanţa, s-a dispus intrarea în faliment a debitoarei SC Nazarcea Ovidiu SA şi desemnarea în calitate de lichidator judiciar a Corinei Curutz, devenită prin reorganizare CC Insol IPURL Constanţa.
La termenul de judecată din data de 02 noiembrie 2020, judecătorul sindic Cristina Constantinescu a decis amânarea cauzei pentru 14 decembrie 2020, pentru a se întocmi şi a se depune Raportul final.
3.540 litri vin Sauvignon Blanc
Potrivit Raportului de activitate întocmit de lichidatorul judiciar pentru perioada cuprinsă între 14.09.2020 – 02.11.2020, nr. ieșire: 1091/03.11.2020, CC Insol S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al societății Nazarcea Ovidiu SA a informat, în ceea ce priveste cantitatea de 3.540 litri vin Sauvignon Blanc, proprietatea debitoarei, depozitată în crama Nazarcea, că s-a solicitat comunicarea rezultatului probelor din bazinul nr.1 în care ar fi depozitat vinul.
Din raspunsul primit, a rezultat că vinul este impropriu consumului uman direct, deoarece nu respectă parametrii fizico-chimici specifici vinului.
În ședința din data de 20.02.2020, creditorii au aprobat casarea vinului regăsit în bazinul nr. 1 din incinta cramei Nazarcea.
În acest context, lichidatorul judiciar a luat legătura cu biroul executorului judecătoresc în vederea asigurării sprijinului privind preluarea cantității de vin depozitată în incinta Cramei Nazarcea.
Încercări eșuate
Totodată, s-a procedat la transmiterea unei adrese către Arhiepiscopia Tomisului, prin care am solicitat să delege un reprezentant care să fie prezent și să participe la data de 28.09.2020 începând cu ora 8:30, la predarea cantității de vin.
La data de mai sus nu a fost posibil accesul la bazine din lipsa aparaturii de logistica (scari, schele metalice, narcela) necesare calibrarii bazinelor, anterior ridicarii cantitatii de vin.
Astfel ca la data de 22.10.2020 a fost stabilită o nouă întâlnire ce a avut ca obiect recalibrarea cantității de vin aflată în cele 13 bazine din incinta Fermei 17, lichid ce aparține debitoarei.
În cadrul acestei ședințe, nu a fost posibilă preluarea cantității de vin întrucât mașina care transporta bazinele necesesare pentru ridicare s-a defectat, astfel că urmează ca ridicarea cantității de vin să fie realizată la o dată ulterioară.
Citește și
Cristuff SRL, firma lui Tudor Hubati, directorul adjunct al Administrația Zonei Libere Sulina, în faliment. Se cere atragerea răspunderii
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii